Στις 19 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Συκούριο της Λάρισας η Γιορτή Αμυγδάλου. Πρόκειται για μία σημαντική εκδήλωση, η οποία περιλαμβάνει την παρουσίαση προϊόντων που αφορούν στο αμύγδαλο, καθώς και ομιλίες για τη διατροφική του αξία.
Στόχος της διοργάνωσης, είναι η προβολή και ανάδειξη παραδοσιακών προϊόντων της περιοχής και ιδιαίτερα του αμύγδαλου, η ανάδειξη των προβλημάτων της καλλιέργειάς του, η προβολή της ευρύτερης περιοχής του Συκουρίου και η μετάδοση αυτής της παραδοσιακής τέχνης στις νεότερες γενιές. Επιπλέον, η εκδήλωση θα κλείσει με πλούσιο πρόγραμμα παραδοσιακών χορών από τα τοπικά χορευτικά συγκροτήματα.
Η μεγάλη διατροφική αξία του αμύγδαλου
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αμύγδαλο έχει κατακτήσει επάξια μία από τις κορυφαίες θέσεις στην υγιεινή διατροφή, αλλά και στη διατροφή ατόμων με ειδικά διατροφικά ζητήματα.
Το αμύγδαλο επιδρά θετικά στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και μειώνουν την «κακή»
Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Βοηθά στην οικοδόμηση γερών δοντιών και οστών
Βοηθά τον εγκέφαλο να λειτουργεί σωστά
Προστατεύει από την οστεοπόρωση
Βοηθά στην απώλεια βάρους
Χαρίζει στον οργανισμό σας καλά λίπη
Εμποδίζει την αύξηση του σακχάρου στο αίμα
Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ
Ενισχύουν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος
Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Σύλλογο Διαιτολόγων, η κατανάλωση μιας χούφτας αμυγδάλων την ημέρα, συμβάλλει μεταξύ άλλων στη μείωση της κατανάλωσης των κορεσμένων λιπαρών και στην αύξηση της κατανάλωσης των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως οι φυτικές ίνες, η πρωτεΐνη και η βιταμίνη Ε.
Τέλος, σε έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ιατρικής και Οδοντιατρικής του Νιου Τζέρσι, οι οποίοι μελέτησαν τις επιπτώσεις της στον οργανισμό 65 ενηλίκων ατόμων με προδιαβήτη, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή πλούσια σε αμύγδαλα βοηθάει τόσο στη βελτίωση των επιπέδων της ινσουλίνης, όσο και στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ του ατόμου.