Αξίζει να επενδύουν οι νέοι σε τουριστικές σπουδές;
Σίγουρα αυτό σκέφτονται πολλοί γονείς εδώ και μερικές ώρες έπειτα από την ανακοίνωση των Βάσεων 2018 καθώς ο τουρισμός είναι ένας πολύ βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας.
Σαφώς και οι τουριστικές σπουδές αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες νέους που θέλουν να συνδυάσουν σπουδές σε συνδυασμό με την αγορά εργασίας με την ζήτηση να είναι στα ύψη τα τελευταία χρόνια.
Σημειώνεται μάλιστα ότι περίπου 1 στους 5 σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ είναι είτε φοιτητές είτε απόφοιτοι πανεπιστημίων ή ΤΕΙ που σημαίνει ότι ανεξάρτητα από την σχολή στην οποία εισήχθη ένας σπουδαστής συνήθως επιλέγει τον τουριστικό κλάδο.
Σημαντικές πληροφορίες για τις τουριστικές σπουδές
Τι πρέπει να γνωρίζει ο υποψήφιος σπουδαστής τουριστικών σχολών; Τι στόχο έχει η εκπαίδευση στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, ποιες είναι οι εκπαιδευτικές μονάδες, πόσο διαρκούν οι σπουδές, τι προϋποθέσεις υπάρχουν για τα ΙΕΚ και τη Σχολή Ξεναγών κλπ.
Αρχικά να αναφέρουμε ότι η εκπαίδευση στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης αποτελεί η κατάρτιση στελεχών για τις ξενοδοχειακές και λοιπές επιχειρήσεις του Τουριστικού τομέα.
Εκπαιδευτικές μονάδες:
- Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου (Α.Σ.Τ.Ε.Ρ.)
- Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης – Αγ. Νικόλαος (Α.Σ.Τ.Ε.Κ.). Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία εισαγωγής ορίζονται από το υπουργείο Παιδείας. Η φοίτηση στις Α.Σ.Τ.Ε. διαρκεί επτά εξάμηνα.
Κάθε εκπαιδευτικό έτος περιλαμβάνει δύο κύκλους σπουδών:
- Τον Θεωρητικό, που αρχίζει τον μήνα Οκτώβριο κάθε εκπαιδευτικού έτους και λήγει τον μήνα Ιούνιο του επομένου έτους.
- Τον Πρακτικό, που αποτελεί συνέχεια του θεωρητικού και αναπόσπαστη συνέχεια της εκπαίδευσης, αρχίζει τον μήνα Ιούλιο και λήγει στο τέλος του μηνός Σεπτεμβρίου.
Οι Σχολές Ξεναγών αποτελούν μεταδευτεροβάθμιες επαγγελματικές σχολές διάρκειας δύο (2) εκπαιδευτικών ετών. Δεκτοί γίνονται μετά από επιλογή κατόπιν μοριοδότησης Έλληνες υπήκοοι, υπήκοοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και υπήκοοι κρατών εκτός της ΕΕ, εφόσον διαμένουν νόμιμα στη χώρα και γνωρίζουν πολύ καλά την ελληνική γλώσσα (επίπεδο Γ1/C1).
Το 70% των θέσεων καλύπτεται από αποφοίτους γενικού ή επαγγελματικού λυκείου και το 30% από πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όλοι οι υποψήφιοι, ανεξαρτήτως του τίτλου σπουδών που κατέχουν, πρέπει να έχουν πιστοποιημένη άριστη γνώση επιπέδου Γ2/C2, τουλάχιστον μιας (πέραν της ελληνικής) ξένης γλώσσας.
Σχολή ξεναγών
Η φοίτηση στη Σχολή Ξεναγών παρέχεται δωρεάν και είναι υποχρεωτική για το σύνολο του εκπαιδευτικού προγράμματος. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται κατά τις πρωινές ώρες. Οι απόφοιτοι των Σχολών Ξεναγών αποκτούν πρόσβαση στο επάγγελμα του ξεναγού.
ΙΕΚ
Τα ΙΕΚ παρέχουν αρχική επαγγελματική κατάρτιση σε απόφοιτους της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε ειδικότητες της Ομάδας Προσανατολισμού Επαγγελμάτων Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας.
Οι μονάδες κατάρτισης λειτουργούν στις παρακάτω πόλεις: Ανάβυσσος Αττικής, Θεσσαλονίκη-Περαία Θερμαϊκός, Ηράκλειο Κρήτης (Κοκκίνι Χάνι), Ρόδος, Κέρκυρα, Άργος Πελοποννήσου, Γαλαξίδι, Αλεξανδρούπολη. Παρεχόμενες ειδικότητες:
- Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας (Υπηρεσία υποδοχής – Υπηρεσία ορόφων – Εμπορευματογνωσία)
- Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (chef)• Τεχνικός Αρτοποιός – Ζαχαροπλαστικής.
Πόσο διαρκεί η φοίτηση
Η φοίτηση στα ΙΕΚ του Υπουργείου Τουρισμού παρέχεται δωρεάν, είναι υποχρεωτική και διαρκεί πέντε συνολικά εξάμηνα. Επίσης επιμερίζεται σε τέσσερα εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας έως 1200 ώρες ανά ειδικότητα και σε ένα εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης συνολικής διάρκειας 960 ωρών.
Πρακτική άσκηση
Το πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης πραγματοποιείται σε τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής) και εργαστήρια ζαχαροπλαστικής. Το πρόγραμμα σπουδών οδηγεί σε απόκτηση Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης.