Η ποιότητα θα «οδηγήσει» τον ελληνικό τουρισμό στη διεθνή καταξίωση!

Αποφάσεις που θα διακρίνονται από ωριμότητα, δράσεις που θα εδράζονται στη μακροχρόνια ανάπτυξη, εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος με τα μοναδικά χαρακτηριστικά που διαθέτει σε αφθονία η χώρα μας, ενδυνάμωση και διείσδυση ταυτόχρονα της ποιότητας σε κάθε πτυχή της αγοράς, δημιουργία και παροχή μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας, αποτελούν τις πρωταρχικές «τροχιές» προκειμένου η Ελλάδα να αλλάξει επίπεδο και να καταφέρει να συμπεριληφθεί στις μεγάλες τουριστικές δυνάμεις του κόσμου! Αυτό αποτελεί μέρος του game-plan του Γιάννη Α. Ρέτσου, Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Την δε, κορυφή της ατζέντας του μονοπωλεί μια προτεραιότητα: Η προσέλκυση, όχι κατ’ ανάγκη περισσότερων, αλλά «ποιοτικότερων» τουριστών, στην Ελλάδα!

Κύριε Ρέτσο, στην περίπτωση κατά την οποία επιχειρούσατε ένα SWOT analysis για τον ελληνικό τουρισμό και τη σχετική βιομηχανία, τι θα περιελάμβανε κάθε τεταρτημόριο ξεχωριστά;

Γιάννης ΡέτσοςΜπορώ να σας αναφέρω ότι ο τουρισμός μας έχει πολλά και ξεχωριστά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που θα μπορούσε κάποιος να τοποθετήσει στα δυνατά μας σημεία. Διαθέτουμε τοπία, νησιά και ηπειρωτική χώρα μοναδικής φυσικής ομορφιάς, η οποία είναι σε θέση να δημιουργεί από μόνη της αξέχαστες εμπειρίες στους επισκέπτες. Διαθέτουμε ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία που όλοι θέλουν να επισκεφθούν και τοπικά προϊόντα τα οποία δημιουργούν ένα μοναδικό γαστρονομικό πλούτο. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι έχουμε έμφυτη την έννοια της αυθεντικής φιλοξενίας, ενώ θα τολμούσα να αναφέρω πως το ανθρώπινο δυναμικό του τομέα διαρκώς βελτιώνεται και εκπαιδεύεται προκειμένου να γίνει ακόμα καλύτερο. Ξέρετε, μόνο ως τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ο τομέας καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, παρέμεινε ανθεκτικός και με συλλογική προσπάθεια συνέχισε να αποδίδει κάτω από πρωτόγνωρες για τη χώρα καταστάσεις.

Η ευκαιρία, που δεν πρέπει να αφήσουμε να πάει χαμένη, είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα διατηρεί τη θετική της φήμη και παραμένει ένας ασφαλής προορισμός. Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να συνδέσουμε τον τουρισμό με τους υπόλοιπους τομείς της ελληνικής οικονομίας και, χρησιμοποιώντας τα καλύτερα χαρακτηριστικά από τον κάθε ένα, να προσφέρουμε ως χώρα παγκόσμιου επιπέδου υπηρεσίες.

Στα αδύνατα σημεία μας –ίσως να έχει γίνει κουραστικό να επαναλαμβανόμαστε– θεωρώ ότι το σημαντικότερο είναι η υπερφορολόγηση του τομέα και το υπέρογκο μη μισθολογικό κόστος. Στοιχεία, τα οποία αποτελούν ίσως τα πιο σημαντικά εμπόδια για τη θωράκισή μας, σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας, έναντι των άμεσων ανταγωνιστών μας.

Σχετικά με τις απειλές του τομέα, θα αναφερθώ στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες σταθερότητας που κρίνονται ως απαιτούμενο ώστε να είμαστε σε θέση να προσελκύσουμε επενδύσεις. Η έλλειψη σταθερού φορολογικού πλαισίου και χωροταξικού σχεδιασμού είναι βέβαιο πως αποθαρρύνουν τους επενδυτές από το να προχωρήσουν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων, παρά το γεγονός ότι το ενδιαφέρον τους για την αγορά της Ελλάδας είναι κάτι παραπάνω από έντονο όσο και υπαρκτό.

Πώς ονειρεύεστε να διαμορφωθεί το τουριστικό προϊόν στο προσεχές χρονικό διάστημα;

Στη φάση που είμαστε τώρα, πρέπει να αξιολογήσουμε τα δεδομένα που ήδη έχουμε στη διάθεσή μας, προκειμένου στη συνέχεια να σχεδιάσουμε και να προχωρήσουμε στο επόμενο καθοριστικό βήμα.

Ποιο είναι αυτό; Μα, το επίπεδο της ωριμότητας, της μακροχρόνιας ανάπτυξης, το επίπεδο που θα μας κατατάξει, σε ακόμη καλύτερη θέση, στις μεγάλες τουριστικές δυνάμεις του κόσμου, μακριά από καλές ή κακές χρονιές, εξωγενείς παράγοντες ή ακόμη και εσωτερικούς κλυδωνισμούς. Έχουμε πλέον τα κατάλληλα εργαλεία, τη θέληση, αλλά και την ωριμότητα να εμπλουτίσουμε το προϊόν μας με τα μοναδικά χαρακτηριστικά που διαθέτει σε αφθονία η χώρα μας. Χαρακτηριστικά, τα οποία και προσθέτουν αξία στον τουρισμό, μας διαφοροποιούν από τον άμεσο ανταγωνισμό και κινούνται προς την κατεύθυνση των ποιοτικότερων χαρακτηριστικών της ζήτησης και της δημιουργίας ολοκληρωμένων εμπειριών!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας