Στις περιοχές υψηλού κινδύνου κατατάσσει από την περασμένη Τρίτη η Γερμανία την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κω, τη Μύκονο και τη Νάξο, λόγω του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων κορoνοϊού.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι ταξιδιώτες εισέρχονται στη Γερμανία από αυτούς τους προορισμούς και δεν είναι εμβολιασμένοι πλήρως ή δεν έχουν αναρρώσει από τον ιό θα τίθενται σε 10ήμερη καραντίνα. Μπορούν ωστόσο να απαλλαγούν από την καραντίνα σε 5 ημέρες εάν το διαγνωστικό τεστ είναι αρνητικό.
Και ενώ ελληνικά νησιά μπαίνουν στις περιοχές υψηλού κινδύνου, από το βράδυ της Κυριακής εξέρχονται από αυτήν την κατηγορία, τα Κανάρια Νησιά, η Καταλονία, η Βαλένθια, η Καστίλλη-Λα Μάντσα και οι Αστούριες. Η Ανδόρα επίσης δεν είναι πλέον περιοχή υψηλού κινδύνου.
Όπως και την προηγούμενη εβδομάδα, που κατατάχθηκε η Τουρκία στις περιοχές υψηλού κινδύνου, η ισχύς της απόφασης ξεκινά από τα μεσάνυχτα της Τρίτης 24 Αυγούστου ώστε όσο το δυνατόν περισσότερες οικογένειες με μη εμβολιασμένα παιδιά να μπορούν να αποφύγουν την πενθήμερη καραντίνα στη Γερμανία και να επιστρέψουν εγκαίρως στη χώρα τους.
Ο Σύνδεσμος Γερμανών Τουριστικών Πρακτόρων (DRV) εκτιμά ότι περίπου 150.000 ταξιδιώτες βρίσκονται σήμερα σήμερα για διακοπές στην Κρήτη, οι οποίοι έχουν ενημερωθεί από τους διοργανωτές για την παραπάνω απόφαση.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι πάνω από 1,5 εκατομμύρια Γερμανοί έκαναν τις διακοπές τους στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα στην Ελλάδα, ενώ πριν από την πανδημία οι Γερμανοί τουρίστες στη χώρα μας έφταναν περίπου στα 4 εκατομμύρια.
Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές οικογένειες μεταξύ των παραθεριστών, ο πρόεδρος του DRV, Norbert Fiebig, επισημαίνει ξανά ότι η απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έρχεται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Πριν από μερικές εβδομάδες, το Συμβούλιο της ΕΕ συνέστησε ότι οι ανήλικοι που ταξιδεύουν με τους εμβολιασμένους γονείς ή τους συνοδούς τους πρέπει να εξαιρούνται από την καραντίνα.
Από την Κυριακή, στις περιοχές υψηλού κινδύνου κατατάσσονται επίσης περιοχές της Ιρλανδίας, η Βόρεια Μακεδονία, το Κόσοβο, η Δομινικανική Δημοκρατία και η Βραζιλία, που κατατάσσεται στις περιοχές υψηλού κινδύνου με ακόμη αυστηρότερους κανονισμούς καραντίνας.