Mε τη λήξη της εξαετούς θητείας του Γιάννη Ρέτσου στην προεδρία του ΣΕΤΕ συμπίπτει η 31η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, που βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα στην Αθήνα. Από τις εργασίες της συνέλευσης θα αναδειχθεί, έπειτα από ψηφοφορία, ο νέος πρόεδρος και φυσικά το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου.

Ο κ. Ρέτσος, σε χαιρετισμό του κατά το άνοιγμα της γενικής συνέλευσης, ανέφερε ότι ολοκληρώνεται ένας προσωπικός κύκλος προσφοράς του στα κοινά του τουρισμού διάρκειας 24 ετών.

Έκανε μια σύνοψη του έργου του ΣΕΤΕ τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης αλλά και την περυσινή χρονιά, κάνοντας αναφορά στην προώθηση του σχεδίου για τον Ελληνικό Τουρισμό 2030, τη συστηματική επαφή με τη βάση του τουρισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω roadshow, την τουριστική δραστηριότητα με στόχο την αειφορία και τη διαφύλαξη των συμφερόντων του τομέα όπως οι αρρύθμισες βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Όπως είπε, ο ΣΕΤΕ συνέβαλλε στην ανάκαμψη που παρουσίασε ο ελληνικός τουρισμός μετά την πανδημία αλλά και στην ενίσχυση του brand Ελλάδα το οποίο παγιώνει τη θέση του στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί την 5η ισχυρότερη τουριστική δύναμη παγκοσμίως και στόχος του ελληνικού τουρισμού θα πρέπει να είναι η διατήρηση της θέσης αυτής και όχι ο εφησυχασμός.

Για το λόγο αυτό, ο κλάδος θα πρέπει να παραμείνει εξωστρεφής και να συνεχίσει να είναι συνδεδεμένος με τις εναλλασσόμενες ανάγκες του ταξιδιωτικού κοινού. Παράλληλα, στο πεδίο της ανάπτυξης, οι τοπικές κοινωνίες αξιώνουν τον έλεγχο του κορεσμού των προορισμών, την εξέταση της φέρουσας ικανότητας και της βιωσιμότητας. Αυτές, είπε, θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες προτεραιότητες για τον ελληνικό τουρισμό από τις αφίξεις και τις εισπράξεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Ρέτσος υπογράμμισε ότι ο ΣΕΤΕ χρειάζεται πρόσωπα που θα σηματοδοτήσουν την ωρίμανση του Ελληνικού τουρισμού και αναφέρθηκε στους πυλώνες στρατηγικής για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού:

τη βιωσιμότητα στη διαχείριση των προορισμών,
τις συνέργειες ως υπαρξιακή προϋπόθεση,
την εξωστρέφεια,
τον τουρισμό με ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα και
τον τουριστικό κλάδο ως ισχυρή πηγή θέσεων εργασίας και συμβολής στο ΑΕΠ της χώρας.

Το κλειδί, τόνισε, βρίσκεται στη συνεργασία επιχειρήσεων, εργαζομένων, συλλογικών φορέων και θεσμικών οργάνων του τουρισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας