Δεντρολίβανο
Είναι ένα φυτό αρκετά ανθεκτικό που φτάνει σε ύψος μισό με ένα μέτρο. Η σπορά του γίνεται με μοσχεύματα, σπόρους και παραφυάδες (τις τοποθετείτε σε γλάστρα από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο). Αν θέλετε να το ξεκινήσετε από σπόρο (ρίξτε σε μία γλάστρα μερικούς σπόρους και απλά σκεπάστε τους με λίγο χώμα), οι μήνες Μάρτιος και Απρίλιος είναι οι πιο κατάλληλοι και θα έχετε τα πρώτα φύλλα για χρήση μετά από έναν χρόνο. Το δενδρολίβανο θέλει να το βλέπει ο ήλιος και θα πρέπει να το ποτίζετε σε αραιά διαστήματα, ενώ μην παραλείψετε να το κλαδεύετε τον Σεπτέμβριο για να βλαστίσει πάλι την άνοιξη.
Αξιοποίηση: Είναι θερμαντικό και διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο βελτιώνοντας τη συγκέντρωση και τη μνήμη. Καταπολεμά πονοκεφάλους και ημικρανίες, βελτιώνει τη διάθεση, τονώνει τον οργανισμό, βοηθάει στον ύπνο (σε συνδυασμό με κρασί) και είναι αποχρεμπτικό. Η σκόνη από τα φύλλα του επουλώνει τις πληγές, θεωρείται αντιβακτηριδιακό, αντιμυκητιακό και αντιρρευματικό, τονωτικό της καρδιάς και της όρασης, αλλά και κατά του διαβήτη. Τέλος, δίνει ένα ξεχωριστό άρωμα στα πιάτα φούρνου.
Φασκόμηλο
Το φασκόμηλο είναι πολυετές φυτό και φτάνει σε ύψος τα 0,3 με 0,6 μέτρα και μπορείτε να το φυτέψετε την άνοιξη και το φθινόπωρο. Τοποθετήστε 5 με 10 σπόρους φασκόμηλου σε μία γλάστρα σε βάθος 0,5 εκ. και σε 2 με 3 εβδομάδες οι σπόροι θα βλαστήσουν. Είναι, θα λέγαμε, από τα πιο αφυδατωμένα βότανα που θα συναντήστε και χρειάζεται υπομονή για τη συγκομιδή του, μιας και το φυτεύετε τώρα και το χρησιμοποιείτε 1,5 χρόνο μετά. Δεν χρειάζεται τακτικό πότισμα ενώ «λατρεύει» τον ήλιο και τη δυνατή ζέστη.
Αξιοποίηση: Μπορείτε να το προσθέτετε στα φαγητά, ενώ είναι το πλέον ενδεικτικό αφέψημα για τις χειμωνιάτικες μέρες.
Δυόσμος
Ο δυόσμος είναι από τα πιο εύκολα στην καλλιέργεια αρωματικά φυτά. Μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους νωρίς την άνοιξη, μετά τα τελευταία κρύα απλώνοντάς τους επάνω στο χώμα, ποτίζοντας άμεσα χωρίς να τους σκεπάσετε με χώμα. Οι σπόροι χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να βλαστίσουν, αρκεί η γλάστρα να είναι σε σημείο που να τη βλέπει ο ήλιος, ενώ πρέπει να ποτίζεται τακτικά.
Αξιοποίηση: Είναι φυτό τονωτικό, χωνευτικό, αντισπασμωδικό. Καταπολεμά τον λόξυγκα και βοηθά στις ημικρανίες και στον πονόδοντο. Μερικές σταγόνες σε χλιαρό νερό γίνονται γαργάρα σε θεραπεία πληγών του στόματος. Στη μαγειρική μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα φύλλα δυόσμου σε σάλτσες, κιμάδες κ.λπ. Τέλος, το φύλλωμά του είναι φυσικό εντομοαπωθητικό.
Λεβάντα
Η λεβάντα προτιμά ζεστά και ηλιόλουστα μέρη, ενώ θέλει το χώμα (αλκαλικό πλούσιο σε ασβέστιο) να έχει πολύ καλή αποστράγγιση. Η σπορά της γίνεται την άνοιξη ή νωρίς το φθινόπωρο, απλώς θα πρέπει να προσέξετε τον τρόπο. Για παράδειγμα, οι σπόροι αργούν να βλαστήσουν και είναι πολύ ευαίσθητοι. Μπορείτε να φυτέψετε στη γλάστρα μόσχευμα από ένα ώριμο φυτό, ενώ δεν χρειάζεται τακτικό πότισμα.
Αξιοποίηση: Η λεβάντα είναι ένα ιδιαιτέρως ευεργετικό και χρήσιμο βότανο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφέψημα, να καταπολεμήσει το μυϊκό στρες, την αϋπνία, το κρυολόγημα και τον βήχα. Μπορεί να ανακουφίσει τα ηλιακά εγκαύματα και κάθε λογής τσιμπήματα κοψίματα και γδαρσίματα. Ανακουφίζει από πονοκεφάλους, μειώνει την πιτυρίδα, καταπολεμάει την ακμή και ρίχνει την αρτηριακή πίεση. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό σκοροκτόνο και εντομοαπωθητικό. Τέλος, στη μαγειρική μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα λουλουδάκια της σε μαρμελάδες, σαλάτες, κρέμες, μπισκότα και ζελέ, δίνοντας ευχάριστη μυρωδιά και γεύση.
Τι θα χρειαστείτε για τον μικρό σας κήπο;
Το πλέον ενδεδειγμένο μέρος στο σπίτι για να φυτέψετε βότανα είναι το μπαλκόνι. Αν ωστόσο δεν έχετε επαρκή χώρο, η κουζίνα είναι ιδανική επιλογή αρκεί να τοποθετήσετε τις γλάστρες είτε σε νότιο είτε σε ανατολικό σημείο που να έχει αρκετό φως.
Ειδικότερα, θα χρειαστείτε σπόρους (το ένα σακουλάκι έχει αρκετούς για παραπάνω από μία καλλιέργεια), γλάστρες, χαλίκι μεγάλης κοκκομετρίας που θα τοποθετήσετε στον πάτο της γλάστρας για καλύτερη αποστράγγιση του νερού, χώμα κατηγορίας κόμποστ και ένα κουτάλι σούπας (ή κατσαβίδι) για το φύτεμα.
Τα πιατάκια είναι προαιρετικά, καθώς οι μικρές γλάστρες στις οποίες θα φυτέψετε τα βότανα, δεν σηκώνουν αρκετό νερό και αν το παρακάνετε με το πότισμα θα δημιουργηθεί υπερβολική υγρασία που θα εμποδίσει την ανάπτυξή τους. Τόσο εύκολο!