Fine dining delivery. Βραβευμένα κι ακριβά εστιατόρια έχουν ξεκινήσει να προσφέρουν στους πελάτες τους γεύματα κατ’ οίκον, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών.

Της Νικόλ Κηλίδη

«High end» Υπηρεσία διανομής

Η πανδημία έφερε μεγάλες ανατροπές στην εστίαση κι οι επιχειρήσεις του κλάδου καλούνται μέχρι και σήμερα να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Η αποφυγή των μετακινήσεων, τα μέτρα προστασίας κι οι περιορισμοί στη λειτουργία των καταστημάτων έχουν οδηγήσει ακόμη κι εστιατόρια πολυτελείας να ξεκινήσουν να παρέχουν υπηρεσίες delivery και take away, προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειες στον τζίρο τους. Η διανομή κι η παραλαβή από το κατάστημα, προτού ξεσπάσει η πανδημία, αφορούσε συγκεκριμένες κατηγορίες καταστημάτων κι αλυσίδων εστίασης και φαινόταν αδιανόητη επιλογή για εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας κι όχι μόνο. Σήμερα, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην.

“Θεωρείται σίγουρο πως και μετά το πέρας της πανδημίας το premium delivery θα συνεχίσει να υπάρχει.”

Το δίμηνο «λουκέτο» που επιβλήθηκε στην εστίαση, αλλά κι η αναιμική κίνηση μετά την επαναλειτουργία τον Μάιο, ώθησε πολλά εστιατόρια να ακολουθήσουν την τάση της εποχής και να εντάξουν στις παροχές τους υπηρεσίες delivery και take away. Βασική αιτία είναι και το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες υπηρεσίες δεν εμπίπτουν στους περιορισμούς του ωραρίου λειτουργίας, ενώ επιπλέον δίνουν λύση σε πελάτες που ναι μεν επιθυμούν να γευτούν πιάτα του αγαπημένου τους εστιατορίου, αλλά ταυτόχρονα φοβούνται να πάνε σε έναν χώρο με πολλά άτομα λόγω Covid-19.

Τον περασμένο Ιούλιο ξεκίνησε να κάνει διανομές και το Hard Rock Café Athens.

Διανομή πολλών «αστέρων»

Αποτέλεσμα, ακόμη και βραβευμένα κι ακριβά εστιατόρια να έχουν μπει στη «μάχη» της διανομής, με έναν τρόπο πολλές φορές διαφορετικό και προσαρμοσμένο στο γενικότερο ύφος των υπηρεσιών που προσφέρουν. Να σημειωθεί πως αυτή η τάση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αντιθέτως έχει κάνει την εμφάνισή της διεθνώς, όπου ακόμη κι εστιατόρια με αστέρια Michelin κάνουν παραδόσεις γευμάτων κατ’ οίκον, αλλά με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Κατά περίπτωση, παρέχουν και σερβιτόρο, είτε πρόκειται για επαγγελματικό είτε για φιλικό-οικογενειακό γεύμα. Στην Ελλάδα, κι ειδικότερα στην Αττική, ένα τρανταχτό παράδειγμα που έκανε αίσθηση στην αγορά και προκάλεσε πλήθος δημοσιευμάτων στον τύπο και το διαδίκτυο ήταν αυτό του Matsuhisa Athens του Αστέρα Βουλιαγμένης. Το φημισμένο εστιατόριο Ιαπωνικής κουζίνας ξεκίνησε να παρέχει γεύματα κατ’ οίκον, τα οποία διανέμει με πολυτελή αυτοκίνητα.

Το Birdman του Άρη Βεζενέ, που βρίσκεται πίσω από το ξενοδοχείο Hilton, ξεκίνησε επίσης από το καλοκαίρι να προσφέρει τα γεύματά του σε ιαπωνικά bento boxes. Bento box είναι τα ατομικά γεύματα που πωλούνται στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ιαπωνίας. Επίσης, και το Papadakis Restaurant στο Κολωνάκι της σεφ Αργυρώς Μπαρμπαρίγου έχει ξεκινήσει διανομές. Τον περασμένο Ιούλιο ξεκίνησε να κάνει διανομές και το Hard Rock Café Athens. Η ένταση της συγκεκριμένης τάσης είναι τέτοια, που μέσα στο καλοκαίρι υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα που ήθελαν και τα εστιατόρια του Grande Bretagne και του King George να σκέφτονται να μπουν στην αγορά με παροχή premium υπηρεσιών delivery. H σκέψη αφορά την παροχή γευμάτων κατ’ οίκον, που δεν δικαιολογούν catering κι οι πελάτες θέλουν να έχουν υψηλή ποιότητα.

Η σελίδα του Birdman στην πλατφόρμα Wolt.

Φαινόμενο που ήρθε για να μείνει

Το βέβαιο είναι πως δεν έχουμε να κάνουμε με ένα παροδικό φαινόμενο. Πρώτον, διότι η πανδημία συνεχίζει να είναι σε εξέλιξη και μάλιστα τα πράγματα τους επόμενους μήνες μπορεί να χειροτερέψουν. Τα περισσότερα εστιατόρια θέλουν να παραμείνουν ανοιχτά και να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Ο μόνος τρόπος για να το διασφαλίσει κανείς αυτό είναι το delivery και το take away κι αυτό αφορά το σύνολο της εστίασης, ασχέτως του κοινού στο οποίο απευθύνεται κάθε κατάστημα. Επιπρόσθετα, «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού». Θεωρείται σίγουρο ότι και αφού ξεπεραστεί η πανδημία, δεν θα είναι λίγοι οι πελάτες που θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες διανομής.

Και το Papadakis Restaurant στο Κολωνάκι της σεφ Αργυρώς Μπαρμπαρίγου έχει ξεκινήσει διανομές με πιάτα υψηλής μαγειρικής.

Στο σημείο αυτό να πούμε πως πολλά από τα εστιατόρια που επέλεξαν αυτή την περίοδο να μπουν στο delivery, το έκαναν με τις πλατφόρμες που υπάρχουν στο Ίντερνετ. Για τον λόγο αυτό, σε άνοδο βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η Wolt, η οποία εκτός από πλατφόρμα στο διαδίκτυο, παρέχει και τη διανομή, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι ένα εστιατόριο μπορεί να ξεκινήσει να κάνει delivery, χωρίς να μπει, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, σε ιδιαίτερα έξοδα. Επιπλέον, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι το φαινόμενο του fine dining delivery ξεκίνησε από τα νότια προάστια της Αττικής. Τουτέστιν, σε περιοχές όπου πολλοί κάτοικοι είναι υψηλότερου εισοδηματικού προφίλ και μπορούν να ανταποκριθούν σε τέτοιου είδους υπηρεσίες.

Σήμερα, η τάση εξαπλώνεται και στο κέντρο της Αθήνας, στα βόρεια προάστια και σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, όπου υπάρχει κοινό που μπορεί να υποστηρίξει οικονομικά μία εμπειρία fine dining delivery.

Ένα παράδειγμα fine dining από τη Σιγκαπούρη

Το εστιατόριο Saint Pierre στη Σιγκαπούρη είναι βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin. Με το ξέσπασμα της πανδημίας, ο ιδιοκτήτης του, Εμμανουέλ Στρούμπαντ, σκέφτηκε να δημιουργήσει μια «εικονική» εκδοχή του εστιατορίου, παρέχοντας γεύματα κατ’ οίκον. Τα γεύματα καταφθάνουν σε ξύλινα κουτιά από σερβιτόρους με επίσημη ενδυμασία. Επίσης, οι πελάτες μπορούν να συνδεθούν διαδικτυακά με άλλους θαμώνες που έχουν παραγγείλει και να απολαύσουν από κοινού το γεύμα. Ο Βέλγος σεφ τους εξηγεί ζωντανά online τα πιάτα που θα απολαύσουν. Μετά το τέλος του γεύματος, οι σερβιτόροι επιστρέφουν, για να παραλάβουν τα ξύλινα κουτιά. Στόχος είναι οι πελάτες να μη χρειαστεί να κάνουν τίποτα για το γεύμα τους και να έχουν μέσα στο σπίτι τους τις παροχές που θα είχαν και στο εστιατόριο. Ο Στρούμπαντ, σε δηλώσεις που έχει κάνει για το θέμα, τονίζει πως αν δεν είχε προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση, το εστιατόριό του θα είχε κλείσει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας