Την ανάγκη για συντονισμένες ενέργειες προκειμένου να μην πέσουν στο κενό οι προσπάθειες που καταβάλλουν τα τουριστικά γραφεία να τονώσουν την εισερχόμενη τουριστική κίνηση στην Ελλάδα από χώρες με σημαντικούς αριθμούς ταξιδιωτών που επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα μας, αλλά διάφορα προσκόμματα -κυρίως γραφειοκρατικά- τους εμποδίζουν να το κάνουν, επισήμανε η Ομοσπονδία FedHATTA με επιστολή της προς τα αρμόδια Υπουργεία.
Η ενίσχυση της στελέχωσης των ελληνικών Προξενείων και η λειτουργία visa center είναι το κλειδί που θα «ανοίξει» τη στρόφιγγα για περισσότερες τουριστικές ροές από μη παραδοσιακές αγορές, έτσι ώστε να αντισταθμιστούν τόσο οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας όσο και η απώλεια μεγάλου μεριδίου ταξιδιωτών από χώρες που επηρεάζονται από τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, παράγοντες που ένας οργανωμένος τουριστικός προορισμός όπως η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει λάβει σοβαρά υπόψη στην πορεία της προς την τουριστική ανάκαμψη.
Η Ομοσπονδία κατέγραψε αναλυτικά τις χώρες και τις περιοχές στις οποίες αντιμετωπίζονται οι περισσότερες δυσκολίες, στις οποίες θα πρέπει να εστιασθούν οι ενέργειες για τη διευκόλυνση των διαδικασιών έκδοσης θεωρήσεων εισόδου.
Ινδία – Οι Ινδοί πολίτες που αιτούνται έκδοσης visa δεν εξυπηρετούνται ακόμα και σε περιπτώσεις που ζητούν ραντεβού ένα μήνα πριν από την ημερομηνία αναχώρησης. Μετά από επαναλαμβανόμενες αποτυχίες, τα συνεργαζόμενα τουριστικά γραφεία στην Ινδία είναι πλέον πολύ επιφυλακτικά να προτείνουν την Ελλάδα ως προορισμό στους πελάτες τους, καθώς οι πιθανότητες απόρριψης της visa είναι πολύ μεγάλες και – δεδομένου ότι η απόρριψη γίνεται την τελευταία στιγμή – τα ακυρωτικά του κάθε οργανωμένου ταξιδιού (πακέτου) είναι συνήθως 100%, με αποτέλεσμα οι ταξιδιώτες να χάνουν όλα τα χρήματα που έχουν καταβάλει. Υπενθυμίζουμε εδώ ότι, προκειμένου τα τουριστικά γραφεία να μπορούν να κλείσουν αεροπορικά και άλλα εισιτήρια και ξενοδοχεία, για να οργανώσουν τα ταξίδια τους, τα αντίστοιχα ποσά προπληρώνονται από τους καταναλωτές και προκαταβάλλονται από τα τουριστικά γραφεία στους προμηθευτές τους. Ανάλογα δε με την ημερομηνία ακύρωσης και την πολιτική ακύρωσης των προμηθευτών, προβλέπεται στους γενικούς όρους των συμβάσεων των διοργανωτών η επιστροφή όλου του ποσού, ενός μέρους του ή η παρακράτηση του συνόλου για τις ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής.
Καζακστάν – Η Air Astana, αυτή τη χρονιά, έχει δρομολογήσει έξι (6) πτήσεις την εβδομάδα για Κρήτη, με όλο το επιχειρηματικό ρίσκο που αυτό συνεπάγεται. Το ελληνικό Προξενείο στη χώρα αυτή στελεχώνεται από δύο διπλωματικούς υπαλλήλους, κάτι που συνεπάγεται σίγουρες καθυστερήσεις στις θεωρήσεις visa. Η αναμονή άνω των τριών (3) ημερών για τις θεωρήσεις είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ακύρωση κάθε κράτησης, αφού οι ταξιδιώτες μπορούν να πετάξουν στην Τουρκία (που είναι και ο βασικός προορισμός τους) χωρίς visa.
Ουζμπεκιστάν – Χώρα με πληθυσμό 36 εκατ. κατοίκων και με τεράστιο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει Προξενείο της Χώρας μας, αλλά λειτουργεί μόνο visa center το οποίο προωθεί τις visa προς θεώρηση στο Προξενείο της Μόσχας, με συνέπεια η ελάχιστη αναμονή να είναι δύο εβδομάδες.
Αρμενία – Τα πράγματα εκεί είναι καλύτερα. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι το visa center δεν δίνει ραντεβού για θεωρήσεις. Χρειάζονται πολύ περισσότερα ραντεβού, με όλες τις καθυστερήσεις που αυτό προκαλεί.
Τουριστικές αγορές Νοτιάς και Ανατολικής Ασίας (Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες, Μαλαισία, Ινδονησία, Νότια Κορέα) – Η ζήτηση για ραντεβού στις προξενικές αρχές και αυτών των χωρών για την έκδοση visa είναι μεγάλη, με συνέπεια να δημιουργούνται τεχνικά προβλήματα.
Ιράν – Παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα από την αγορά του Ιράν. Πρόκειται για μια αναπτυσσόμενη αγορά για την Ελλάδα, για την οποία είχαν γίνει κάποια βήματα προ πανδημίας, όπου και πάλι είχαν αντιμετωπιστεί σοβαρότατα προβλήματα με τις διαδικασίες έκδοσης visa. Η άμβλυνση των εμποδίων που προκάλεσε η πανδημία, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να επανεξεταστεί και για αυτή τη χώρα το θέμα των θεωρήσεων εισόδου έτσι ώστε να μπορούμε με βεβαιότητα να αναφερθούμε σε μια νέα αγορά που, λειτουργώντας ομαλά, θα συμβάλλει και αυτή στην αύξηση της τουριστικής κίνησης.
Βραζιλία – Το ζήτημα που αντιμετωπίζει ο εισερχόμενος τουρισμός από τη Βραζιλία είναι διαφορετικής υφής. Η σχετική νομοθεσία της χώρας αυτής προβλέπει την καταβολή φόρου από τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να στείλουν έμβασμα σε χώρες του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας. Η νομοθεσία έχει γενική εφαρμογή, εκτός από την περίπτωση χωρών που έχουν υπογράψει ειδική διακρατική συμφωνία με τη Βραζιλία, στις οποίες περιλαμβάνονται οι περισσότερες ευρωπαϊκές, αλλά όχι η Ελλάδα. Το γεγονός αυτό αποτελεί ισχυρό αντικίνητρο για την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ τουριστικών γραφείων της Βραζιλίας και της Ελλάδας καθιστώντας τη χώρα μας λιγότερο ανταγωνιστική έναντι των χωρών που έχουν εξασφαλίσει το συγκεκριμένο πλεονέκτημα. Η υπογραφή αντίστοιχης διακρατικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Βραζιλίας, θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για την ανάπτυξη του εισερχόμενου τουρισμού από τη συγκεκριμένη χώρα.
Οι τουριστικές αγορές των αναπτυσσόμενων χωρών παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και οι τουρίστες που προέρχονται από αυτές είναι υψηλού εισοδηματικού επιπέδου.
Όταν οι διαδικασίες, ειδικά όταν πρόκειται για πολίτες που ταξιδεύουν για τουρισμό, ολοκληρώνονται σε πολύ σύντομο χρόνο:
α) γίνεται έγκαιρα ο έλεγχος για τη δυνατότητα χορήγησης visa σε κάποιο πολίτη
β) μπορούν να γίνουν με ασφάλεια οι κρατήσεις των εισιτηρίων και της διαμονής τους
γ) αποφεύγεται σημαντική απώλεια εσόδων
δ) δεν χάνονται εξαιρετικά σημαντικές για τη χωρά μας αγορές
Οι δυνατότητες ανάπτυξης του εισερχόμενου τουρισμού της Ελλάδας είναι σημαντικές και οι προσπάθειές μας πρέπει να επικεντρωθούν στη βελτίωση των διαδικασιών εξυπηρέτησης των ταξιδιωτών. Για να επιτευχθεί ταχύτερη, αποτελεσματικότερη και πιο ευέλικτη εξυπηρέτηση των υποψήφιων ταξιδιωτών, ειδικά για τις χώρες στις οποίες διαπιστώνεται αυξανόμενο ενδιαφέρον, είναι επιβεβλημένη η ενίσχυση της στελέχωσης των ελληνικών προξενείων και η συνεργασία με visa center.
Είναι καιρός να δρομολογηθούν άμεσα οι ενδεδειγμένες λύσεις, ώστε η χώρα μας να μη χάσει για λόγους πρακτικά ασήμαντους το μερίδιο εισερχόμενου τουρισμού που μπορεί να διεκδικήσει αυτή τη χρονιά, αλλά και στο μέλλον.