F.S.: Κατά τη διαδικασία της εξιστόρησης του εγχειρήματός σας, το… κερασάκι στην τούρτα αποτέλεσε η βραδιά επιβράβευσης ορισμένων τυχερών οι οποίοι και κατάφεραν να δειπνήσουν στο «εστιατόριό» σας.
O.B.: Πράγματι, οδηγηθήκαμε σε αυτή την απόφαση, καθώς από τη μια μόλις είχαμε καταφέρει να πραγματοποιήσουμε τον αρχικό μας στόχο, δηλαδή να βρεθούμε στην κορυφή της κατάταξης των λονδρέζικων εστιατορίων του TripAdvisor, και κατ’ επέκταση η περίσταση δικαιολογούσε εορτασμό, ενώ από την άλλη σκεφτήκαμε πως έπρεπε κάποιοι, ελάχιστοι, να αποτελέσουν τους «μάρτυρες» της ύπαρξής μας.

Διαπιστώσαμε πως η προσπάθεια του κοινού να βρει τραπέζι είχε αναχθεί σε σκοπό ζωής, ενώ όσο η απάντηση που λάμβαναν ήταν αρνητική, τόσο και μεγάλωνε ο… πόθος τους. Αντί, λοιπόν, η άρνηση να λειτουργήσει αποτρεπτικά, η επιθυμία τους θέριευε, κινούμενη στα όρια της μανίας!

Μάλιστα, θέλαμε να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι τις αντιδράσεις τους, τη live κριτική τους, το πώς θα λάμβαναν και θα επεξεργάζονταν τις πληροφορίες, τις γεύσεις, τους ήχους, την ατμόσφαιρα του χώρου. Και φυσικά, εάν θα κατάφερναν να αντιληφθούν το fake της όλης κατάστασης! Οπότε, στην τύχη επιλέξαμε μερικούς τηλεφωνικούς αριθμούς από τις αναρίθμητες κλήσεις που είχαμε δεχτεί καθ’ όλη τη διάρκεια του οκταμήνου της… λειτουργίας μας, επικοινωνήσαμε μαζί τους και τους προσκαλέσαμε σε μια ειδική βραδιά που θα ήταν αφιερωμένη αποκλειστικά σε ορισμένους από τους εκλεκτούς πελάτες μας.

Εντελώς δωρεάν θα μπορούσαν να γευτούν τις δημιουργίες-συναισθήματα της κουζίνας μας. Βέβαια, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η συγκεκριμένη βραδιά, απαιτήθηκε σε βάθος σχεδιασμός προκειμένου να τους μείνει αξέχαστη η συνολική εμπειρία.

F.S.: Θέλετε να μας δώσετε ορισμένες λεπτομέρειες επ’ αυτού;
O.B.: Όπως προανέφερα το εστιατόριο δεν ήταν κάτι παραπάνω από μια μικρή αποθήκη στον κήπο του σπιτιού μου. Οπότε, εκ των πραγμάτων δεν υπήρχαν οι εγκαταστάσεις που διαθέτουν τα σύγχρονα εστιατόρια, όπως σάλα, κουζίνα, κοινόχρηστοι χώροι, φωτισμός, ηχητικές εγκαταστάσεις, ενδιαιτήσεις για το προσωπικό, τουαλέτες για το κοινό κ.ο.κ. Τίποτε δεν υπήρχε! Οπότε, αναγκαστήκαμε να… καινοτομήσουμε και να καταφύγουμε στη δημιουργικότητά μας.

Fake εστιατόριοΠώς μεταφράστηκε αυτό; Ορίσαμε ως «σάλα» μέρος του κήπου. Προμηθευτήκαμε σόμπες εξωτερικού χώρου, οι οποίες σε συνδυασμό με δύο-τρία σιδερένια κουτιά που έκαιγαν ξύλα, κάτι ως άτυπο… φορητό τζάκι, διασφάλιζαν τις ελάχιστες ανθρώπινες συνθήκες, ενώ τοποθετήσαμε και δύο χημικές τουαλέτες. Προκειμένου να ενισχύσουμε την αντισυμβατική διάσταση του εστιατορίου, αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε ένα εγκαταλελειμμένο μικρό κοτέτσι που υπήρχε στην αυλή μου, «αναγεννώντας» το καθώς τοποθετήσαμε σε αυτό 5-6 κότες!

Ένας φίλος σεφ προθυμοποιήθηκε να μας βοηθήσει στο δημιουργικό-γευστικό σκέλος του μενού. Ωστόσο, η έλλειψη ακόμη και των πλέον στοιχειωδών εγκαταστάσεων επαγγελματικής κουζίνας μας ανάγκασε να υιοθετήσουμε μια… «ετοιματζίδικη» λογική. Για την ακρίβεια, αγοράσαμε σούπες σε φακελάκι και τις ανακατέψαμε δημιουργώντας μια εκδοχή σούπας μινεστρόνε, καθώς επίσης και κατεψυγμένα γεύματα, λαζάνια λαχανικών για την ακρίβεια, τα οποία συνοδεύονταν από άνθη κήπου.

Με βάση τα αποτελέσματα μελέτης που χρονολογείται από το 2015, το 93% των χρηστών του TripAdvisor ανέφεραν πως θεωρούν τις κριτικές και τα εν γένει reviews που δημοσιεύονται σε αυτό ως απολύτως ακριβή, σε σχέση με την πραγματική εμπειρία που βιώνει ο μέσος πελάτης στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις εστίασης.

Χρησιμοποιήσαμε τον συμβατικό, οικιακό μου φούρνο, καθώς επίσης και έναν φούρνο μικροκυμάτων προκειμένου να αποψύξουμε και να θερμάνουμε τα έτοιμα γεύματα. Προκειμένου να δώσουμε μια ακόμη πιο έντονα αληθοφανή νότα, τοποθετήσαμε μεταξύ των καλεσμένων, τρία ζευγάρια ηθοποιών, ενώ χρησιμοποιήσαμε και τις υπηρεσίες ενός επαγγελματία DJ, ο οποίος είχε φέρει μαζί του και έπαιζε ως ηχητικό «χαλί», ήχους που προέρχονταν από σάλες εστιατορίων στη Νέα Υόρκη, με τον ήχο πιάτων και πιρουνιών, ομιλίες από το background, κίνηση και πελατεία κ.ά.

Σκοπός μας; Να δημιουργήσουμε την αίσθηση ενός απόλυτα επιτυχημένου όσο και υψηλού επαγγελματισμού εστιατόριο, το οποίο απλά έχει μια αντισυμβατική εικόνα και ανάλογο στήσιμο. Αυτό θα γινόταν πραγματικότητα με σχετική ευκολία, τουλάχιστον ως αρχικό άκουσμα, καθώς οι πελάτες κατέφθαναν στους χώρους του εστιατορίου έχοντας καλυμμένα τα μάτια τους με ένα μαντίλι. Στοιχείο, που προσέθετε πόντους στην αίσθηση του μυστηρίου, ενισχύοντας τη γοητεία του άγνωστου!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας