Τι καταδεικνύει μελέτη της GBR Consulting για λογαριασμό της ΕΞΑΑΑ

Η γενικευμένη αίσθηση βελτίωσης των αριθμητικών δεδομένων που αφορούν στις αφίξεις τουριστών επιβεβαιώνονται, με βάση την πρόσφατη –14η για την ακρίβεια– έρευνα που διενήργησε η GBR Consulting για λογαριασμό της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) και αφορούσε στον βαθμό ικανοποίησης των επισκεπτών, καθώς και στην εν γένει απόδοση των ξενοδοχείων της Αττικής.

Βέβαια, από την εν λόγω μελέτη προκύπτει και μία ιδιόμορφη πραγματικότητα, με βάση την οποία μπορεί τα ξενοδοχεία να επωφελούνται από την αύξηση της ζήτησης, ενισχύοντας την πληρότητα και τη μέση τιμή των δωματίων, ωστόσο από το 2015 οι αφίξεις ξένων επισκεπτών στην Αττική για αναψυχή και δουλειά αυξάνονται πιο γρήγορα από ό,τι οι αφίξεις στα ξενοδοχεία! Επίσης, η αύξηση της τάξης του 22% των αλλοδαπών τουριστικών αφίξεων στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών (ΔΑΑ), κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2018, διαφέρει σημαντικά από την αύξηση κατά 2,2% που καταγράφηκε σε επίπεδο πληρότητας μέχρι και τον Αύγουστο του 2018! Θα πρέπει να σημειωθεί πως η έρευνα των ΕΞΑΑΑ και GBR Consulting πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.450 ατόμων, μέσω της απάντησης σε ερωτηματολόγια. και διεξήχθη κατά το χρονικό διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2018.

Tο 54% εξ όσων επισκέφτηκαν την Αθήνα ήταν για λόγους αναψυχής, το 15% για επαγγελματικούς λόγους και το 30% μεταφέρθηκε απευθείας (transfer) σε άλλο προορισμό της Ελλάδας, κυρίως στη Σαντορίνη, στη Μύκονο, στη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά και τη Ρόδο. Αυτό σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τους ταξιδιώτες αναψυχής.

Αυξητικοί ρυθμοί τουριστικού ρεύματος με… μικρότερα οφέλη για τα ξενοδοχεία

Προκειμένου να υπάρξει μία αναλυτική εκτίμηση, μελέτη και εξήγηση των δεδομένων και συμπερασμάτων της μελέτης, θα πρέπει να σκιαγραφηθεί το συνολικότερο περιβάλλον στο οποίο και λειτουργούν τα ξενοδοχεία του νομού Αττικής. Συγκεκριμένα, φέτος καταγράφεται μία εξόχως σημαντική αύξηση των αφίξεων κατοίκων του εξωτερικού στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Συγκρίνοντας τα στοιχεία του Ιουλίου του 2018 με αυτά του 2017, η αύξηση το 2014 και το 2015 ήταν 31% και 27% αντίστοιχα, ενώ η ανάπτυξη ήταν μικρότερη το 2016 και το 2017 (μόλις 6% και 4% αντίστοιχα, σε ετήσια βάση). Όπως φαίνεται, ο φετινός ρυθμός ανάπτυξης βρίσκεται να κινείται στα επίπεδα του 2014 και του 2015, σημειώνοντας αύξηση 22% μέχρι τον περασμένο Ιούλιο. Το 2018 κάθε μήνας εμφανίζει διψήφια αύξηση εν συγκρίσει με τα δεδομένα του 2017.

ΕΞΑΑΑ
Πηγή: Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ανάλυση GBR Consulting

Σε αυτό το κλίμα και με τα δεδομένα του πλήθους των επισκεπτών να είναι αυξημένα, τα ξενοδοχεία της Αττικής δείχνουν να επωφελούνται από την ενίσχυση της εν λόγω ζήτησης, με την αύξηση της πληρότητας και των τιμών δωματίων κατά 2,2% και 8,5%, αντίστοιχα, ετησίως. Τουλάχιστον σε ό,τι ισχύει μέχρι τον περασμένο Αύγουστο. Μία ακόμη σημαντική επισήμανση που προκύπτει με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης των ΕΞΑΑΑ και GBR Consulting είναι πως, από το 2015 και εντεύθεν, η αύξηση των αφίξεων ξένων επισκεπτών που έρχονται στην Αθήνα για αναψυχή και δουλειά είναι πιο γρήγορη από ό,τι οι αφίξεις στα ίδια τα ξενοδοχεία! Την ίδια στιγμή, η αύξηση του 22% των τουριστικών αφίξεων στο ΔΑΑ διαφέρει σε σημαντικό βαθμό από την αύξηση κατά 2,2% στην πληρότητα που καταγράφηκε μέχρι και τον Αύγουστο του 2018… Στοιχεία που προβληματίζουν καθώς, είτε λαμβάνει χώρα μία σημαντική αιμορραγία προς άλλες μορφές διαμονής (λ.χ. πλατφόρμες πρόσκαιρης ενοικίασης), η οποία δεν δύναται να καταγραφεί ή η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα τόσο δελεαστικό προϊόν προκειμένου να «κρατήσει» στα όριά της όσους προσγειώνονται στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών!

Ποια η «ταυτότητα» των επισκεπτών της Αττικής

ΕΞΑΑΑ
Πηγή: Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ανάλυση GBR Consulting

Οι ΕΞΑΑΑ και GBR Consulting προχώρησαν σε μία περαιτέρω ανάλυση των αφίξεων κατοίκων του εξωτερικού στο ΔΑΑ, προκειμένου να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το ποιοι είναι οι δυνητικοί πελάτες των ξενοδοχείων της Αττικής, ποια τα βασικά τους χαρακτηριστικά, τι τους ενδιαφέρει, τι αναζητούν κ.ά. Έτσι, λοιπόν, το 2017 το 54% εξ όσων επισκέφτηκαν την Αθήνα ήταν για λόγους αναψυχής, το 15% για επαγγελματικούς λόγους και το 30% μεταφέρθηκε απευθείας (transfer) σε άλλο προορισμό της Ελλάδας, κυρίως στη Σαντορίνη, στη Μύκονο, στη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά και τη Ρόδο. Αυτό, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τους ταξιδιώτες αναψυχής.

Μάλιστα, η τελευταία κατηγορία (ταξιδιώτες αναψυχής) παρουσίασε την υψηλότερη ανάπτυξη κατά την περίοδο 2012-2017 με 111%, ενώ η αντίστοιχη κατηγορία όσων ταξιδιωτών βρέθηκαν στην Αττική για επαγγελματικούς λόγους παρουσίασε αύξηση 46%. Βέβαια, χρήσιμο θα ήταν να σημειωθεί πως το 2017 το ποσοστό της εν λόγω κατηγορίας μειώθηκε κατά 9%. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των επιβατών που μεταφέρθηκε σε άλλους προορισμούς της χώρας αυξήθηκε κατά 73% το 2017, σε σύγκριση με το 2012.

ΕΞΑΑΑ
Πηγή: Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ανάλυση GBR Consulting

Σε σύγκριση με τους υπόλοιπους κύριους ανταγωνιστές της Μεσογείου (λ.χ. Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Ρώμη, Κωνσταντινούπολη κ.ά.), η Αθήνα κατέγραψε τα υψηλότερα επίπεδα πληρότητας έναντι όλων, με βάση τα στοιχεία που αφορούν στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2018. Αναφορικά με τις τιμές των δωματίων κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, στην Αθήνα ήταν υψηλότερες εν συγκρίσει με ό,τι ίσχυε στη Μαδρίτη και στην Κωνσταντινούπολη. Παρ’ όλα αυτά, η Βαρκελώνη και η Ρώμη εξακολουθούν να επιτυγχάνουν πολύ καλύτερες τιμές δωματίων σε σχέση με την Αθήνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας