Από τη βιομηχανία στη λιανική και πάλι πίσω
Οι καθημερινές διατροφικές συνήθειες και τάσεις του καταναλωτικού κοινού αντικατοπτρίζονται και στην εστίαση, με αποτέλεσμα η εκάστοτε επιχείρηση να εισαγάγει στον κατάλογό της προϊόντα, ελκυστικά σε δυνητικούς πελάτες. Επιπλέον, η ανάγκη προετοιμασίας μεγάλου όγκου μερίδων που κατ’ επέκταση περιέχουν μεγάλες ποσότητες πρώτων υλών που χρειάζονται πλύσιμο και κόψιμο, οδήγησαν στη γέννηση μιας ολόκληρης βιομηχανίας που, για την ακρίβεια, στη συνέχεια επεκτάθηκε στη λιανική. Η δυνατότητα προμήθειας φρέσκων ή κατεψυγμένων πρώτων υλών έτοιμες για μαγείρεμα ή σέρβις έχει αρκετά οφέλη για τις επιχειρήσεις εστίασης.
“Η ανάγκη προετοιμασίας μεγάλου όγκου μερίδων οδήγησαν στη γέννηση μιας ολόκληρης βιομηχανίας που στη συνέχεια επεκτάθηκε στη λιανική”
Μείωση σπατάλησης πρώτων υλών
Όταν μια επιχείρηση αγοράζει πρώτες ύλες όπως φρούτα και λαχανικά από παραγωγούς ή προμηθευτές, χρειάζεται χώρο. Δηλαδή ψυγεία για να συντηρηθούν τα τρόφιμα και στη συνέχεια χώρους όπου θα γίνει το πλύσιμο και η κοπή, καθώς και η αποφλοίωση των υλικών ανάλογα με τις παρασκευές που πρόκειται να προετοιμάσει η κουζίνα. Κατά τη διαδικασία της κοπής και αποφλοίωσης, εκτός από κατασπατάληση χρόνου, ενδέχεται αρκετό μέρος της πρώτης ύλης να καταλήξει στον κάλαθο των άχρηστων. Κάτι που στην περίπτωση της βιομηχανίας βαραίνει την εκάστοτε εταιρεία η οποία, σε πολλές περιπτώσεις, αξιοποιεί κάθε μέρος των υλικών που διαθέτει προς πώληση ή διαθέτει δίκτυα διοχέτευσης των φυτικών αποβλήτων τα οποία αξιοποιούνται μέσω της κομποστοποίησης.
Εξοικονόμηση χώρου
Όπως αναφέρθηκε, ο καθαρισμός των πρωτογενών φρούτων και λαχανικών σε μια επιχείρηση μαζικής εστίασης, προϋποθέτει την ύπαρξη αρκετά μεγάλων χώρων όπου θα μπορεί να γίνεται σχολαστικά, με ασφάλεια η όλη διαδικασία. Γεγονός που εκτός από χώρο προϋποθέτει την ύπαρξη χρόνου και μεγαλύτερης προετοιμασίας πριν από τη μαγειρική διαδικασία που συνεπάγεται περισσότερες εργατοώρες για την εκάστοτε επιχείρηση. Τα έτοιμα κομμένα φρούτα και λαχανικά, παραλαμβάνονται έτοιμα χωρίς συχνά να χρειάζεται καμία επιπλέον επεξεργασία πριν από τη μαγειρική ή το σερβίρισμα.
Έλεγχος προμηθειών
Όταν ο chef ή ο υπεύθυνος προμηθειών ενός ξενοδοχείου, catering ή εστιατορίου γνωρίζει πως έχει τη δυνατότητα να προμηθευτεί ανά πάσα στιγμή πρώτες ύλες που δεν χρειάζονται επιπλέον χρόνο προετοιμασίας, έχει τη δυνατότητα να ελέγξει το φόρτο εργασίας σε καθημερινή βάση και να προμηθεύεται τη σωστή ποσότητα πρώτων υλών που είναι αναγκαίες για τη μέγιστη απόδοση της επιχείρησης.
Σταθερή ποιότητα
Οι εταιρείες διάθεσης φρέσκων σαλατών ή φρέσκων/κατεψυγμένων λαχανικών διαθέτουν υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που διαθέτουν τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό που ακολουθεί διεθνείς προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής τροφίμων που εγγυώνται σταθερή ποιότητα προϊόντων. Έτσι, οι επιχειρήσεις εστίασης που προετοιμάζουν τα πιάτα τους με τα παραπάνω υλικά, εξασφαλίζουν, με τη σειρά τους, σταθερή ποιότητα και φρεσκάδα που αντικατοπτρίζεται στους τελικούς παραλήπτες των προϊόντων.
Έτοιμες παρασκευές
Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει μερικώς προετοιμασμένο φαγητό που συνήθως αντλεί τις συνταγές του από την παραδοσιακή κουζίνα όπως σπανακόρυζο, αγκινάρες αλά πολίτα, γεμιστά, λαδερά φασόλια με λαχανικά κ.ά. ή από απλά υγιεινά γεύματα. Σε αυτή την κατηγορία προϊόντων έχουμε μια πολύ εύκολη λύση· εκτός από έτοιμες κομμένες και πλυμένες πρώτες ύλες, μας παρέχεται έτοιμος ο συνδυασμός των υλικών που θα μπουν στην κατσαρόλα και έτσι ο χρόνος προετοιμασίας μειώνεται σημαντικά.