Κορυφώνεται η διάθεση των Ευρωπαίων για ταξίδια, παρά τις προκλήσεις της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, με το 77% να έχει σχέδια για διακοπές κατά την περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2022. Οι Μεσογειακοί προορισμοί συγκεντρώνουν τη μερίδα του λέοντος, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την 4η θέση στις προτιμήσεις.
Εξ αυτών, περισσότεροι από τους μισούς (56%) σκοπεύουν να επισκεφθούν άλλη Ευρωπαϊκή χώρα και το 31% θα επιλέξουν ταξίδια εσωτερικού.
Παράλληλα, το 38% των Ευρωπαίων που εμφανίζονται έτοιμοι να ταξιδέψουν, προγραμματίζουν ένα ταξίδι με διανυκτέρευση κατά την περίοδο μεταξύ Ιουνίου- Ιουλίου και άλλο ένα 32% την περίοδο Αύγουστος – Σεπτέμβριος.
Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα του ενδέκατου κύματος έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών, ETC, σχετικά με τις προθέσεις για ενδοευρωπαϊκά και ταξίδια εσωτερκού για το ερχόμενο εξάμηνο.
Από τις αγορές που διερευνήθηκαν, οι ερωτηθέντες από την Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία, το Ην. Βασίλειο και τη Γερμανία παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αισιοδοξία, άνω του 80%, σχετικά με την πραγματοποίηση ταξιδιού. Η πρόθεση για ταξίδια αυξάνεται όσο ανεβαίνουν οι ηλικίες, και κυμαίνεται από 69% για τις ηλικίες 18-24 (Gen Z) στο 83% για τις ηλικίες άνω των 54 ετών (baby boomers).
Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι τα ταξιδιωτικά σχέδια των Ευρωπαίων έχουν εποχιακό χαρακτήρα με τις διακοπές ήλιου-θάλασσας (22%) να βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων για το ερχόμενο εξάμηνο. Το ενδιαφέρον για city break (15%) αλλά και για διακοπές σε παραθαλάσσιο ή παραλίμνιο προορισμό (15%) παραμένει σταθερό. Παράλληλα, οι προτιμήσεις για Μεσογειακούς προορισμούς αυξάνονται. Η Ισπανία είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός των Ευρωπαίων που θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό το ερχόμενο εξάμηνο, και ακολουθεί η Ιταλία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία.
Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι με ταξιδιωτά σχέδια, σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν 4-6 διανυκτερεύσεις (33%) ή 7-9 διανυκτερεύσεις (27%) και μόλις το 25% θα προτιμήσεις ταξίδια 10 διανυκτερεύσεων και άνω – πρόκειται κυρίως για οικογένειες.
Τα ζευγάρια προτιμούν σύντομης διάρκειας αποδράσεις που δεν ξεπερνούν τις 3 διανυκτερεύσεις. Ανεξάρτητα από τη διάρκεια των διακοπών, ένας στους δύο ταξιδιώτες θα ταξιδέψει στον προορισμό με πτήση.
Παρότι η έρευνα διενεργήθηκε κατά τις πρώτες εβδομάδες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι δεν φαίνεται να επηρεάστηκαν σημαντικά ως προς τα ταξιδιωτικά τους σχέδια. Οι Πολωνοί, που συνορεύουν με την Ουκρανία, έχουν σταθερή, άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, διάθεση για διακοπές, και η διάρκεια διαμονής και οι προϋπολογισμοί τους παραμένουν σταθεροί σε σχέση με τα δεδομένα που συλλέχθηκαν την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Παράλληλα, το ενδιαφέρον για προορισμούς της Ανατολικής Ευρώπης παραμένει αναλοίωτο.
Στόχευση στις κρατήσεις τελευταίας στιγμής
Αυξανόμενο ποσοστό Ευρωπαίων σχεδιάζει να δαπανήσει 500-1.500 ευρώ (το μερίδιό τους είναι 51%, παρουσιάζοντας αύξηση 8% σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα) με αντίστοιχη πτώση σε υψηλότερους προϋπολογισμούς (-8% για δαπάνες άνω των 2.000 ευρώ), πιθανώς λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό. Ταυτόχρονα, παρόλο που υπάρχει μεγαλύτερη βεβαιότητα ως προς το πότε και πού θα γίνει το επόμενο ταξίδι, μόνο το 25% των Ευρωπαίων που είναι έτοιμοι για ταξίδια έχουν κάνει πλήρη κράτηση, γεγονός που υποδηλώνει περιορισμένο επίπεδο οικονομικής δέσμευσης. Γι’ αυτό, ο ευρωπαϊκός ταξιδιωτικός κλάδος πρέπει να διασφαλίσει τη στόχευσή του στους τουρίστες της τελευταίας στιγμής αυτό το καλοκαίρι, υπογραμμίζει η ETC.
Καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τον COVID-19 χαλαρώνουν και οι Ευρωπαίοι μαθαίνουννα ζουν εν μέσω της πανδημίας, το ποσοστό όσων υλοποιούν τα αρχικά ταξιδιωτικά τους σχέδια συνεχίζει να αυξάνεται σταθερά (27%, έναντι 16% τον Δεκέμβριο του 2021). Η ευελιξία στις πολιτικές ακύρωσης (14%) και η κατάργηση των περιορισμών (13%) είναι πλέον οι κορυφαίοι παράγοντες που ενισχύουν την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων στον προγραμματισμό του επόμενου ταξιδιού τους στην Ευρώπη. Ο εμβολιασμός πέφτει στην τρίτη θέση αφού οι περισσότεροι Ευρωπαίοι έχουν ήδη λάβει αυτό το μέτρο προφύλαξης.
Ωστόσο, οι ερωτηθέντες αναγνωρίζουν ότι ο COVID-19 παραμένει πηγή ανησυχίας στα ταξίδια. Το 17% των Ευρωπαίων που είναι έτοιμοι να ταξιδέψουν ανησυχούν για τα μέτρα καραντίνας και άλλο ένα 15% για πιθανές αλλαγές στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Ταυτόχρονα, οι Ευρωπαίοι με βραχυπρόθεσμα ταξιδιωτικά σχέδια αναγνωρίζουν τη σημασία των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων, τα οποία παρέχουν αίσθηση ασφάλειας στο 37% από αυτούς και ηρεμία, χαλάρωση και απόλαυση του ταξιδιού στο 30%.