Η εταιρεία ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ, προμήθευσε και έθεσε σε λειτουργία 3 addressable πίνακες Πυρανίχνευσης (του οίκου INIM) με συνολικά πάνω από 500 ανιχνευτές και στοιχεία επιτήρησης (μπουτόν, input modules) στο Αεροδρομίου Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης».
Η εταιρεία επίσης προμήθευσε συνολικά 56 κάμερες ασφαλείας (του οίκου HIKVISION) με 5 DVR και 25 συνολικά καρταναγνώστες του οίκου HID, που τοποθετήθηκαν στα gates και σε κρίσιμες θύρες πρόσβασης στους χώρους του αεροδρομίου.
Οι παραπάνω πίνακες δικτυώθηκαν μεταξύ τους μέσω καρτών smartloop/net σε δίκτυο RS485, και συνδέθηκαν με τον κεντρικό πίνακα πυρανίχνευσης του αεροδρομίου, τον οποίο επίσης προμήθευσε και εγκατέστησε η εταιρεία. Μέσα στα πλαίσια της ανακαίνισης των χώρων του αεροδρομίου και της συμμόρφωσης των συστημάτων πυρασφάλειας με τη μελέτη πυρασφάλειας και τα ισχύοντα πρότυπα κατά ΕΝ, πέρα από τον νέο κεντρικό πίνακα πυρανίχνευσης του αεροδρομίου, η εταιρεία προμήθευσε και εγκατέστησε νέους τοπικούς πίνακες πυρανίχνευσης σε αντικατάσταση των υφιστάμενων, καθώς και νέα στοιχεία ανίχνευσης (ανιχνευτές καπνού τύπου δέσμης της System Sensor) και ειδοποίησης.
Τέλος, εγκαταστάθηκαν σε κρίσιμους ηλεκτρομηχανολογικούς χώρους (υποσταθμοί, χώροι μπαταριών και UPS), 2 συστήματα αυτόματης ανίχνευσης – κατάσβεσης με το νέο κατασβεστικό αέριο τύπου clean agent, το NOVEC 1230, και 5 συστήματα με CO2.
Το μεγαλόπνοο έργο του Αεροδρομίου
Το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» άλλαξε όψη και μεταμορφώθηκε, ανταποκρινόμενο πολύ περισσότερο στο χαρακτήρα του ως βασική πύλης εισόδου της ανατολικής Κρήτης και πλέον πρόκειται για ένα πολύ πιο λειτουργικό αεροδρόμιο, μεγαλύτερο εσωτερικά κατά 3.000 τ.μ. και με περισσότερες πύλες συγκριτικά με το παρελθόν.
To έργο που παραδόθηκε τον Απρίλιο του 2018, με εργολάβο την ΕΚΤΕΡ και κύριο του έργου την ΕΥΔΕ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ, χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ), που επένδυσαν συνολικά 13 εκατ. ευρώ, για την αναμόρφωση των χώρων του δεύτερου σημαντικότερου αεροδρομίου της χώρας.
Το έργο αφορά στην πλήρη ανακαίνιση του κτιρίου του αεροσταθμού, με νέα καταστήματα αφορολόγητων ειδών και άλλα, καταστήματα εστίασης και νέες αίθουσες VIP, CIP, κ.α.
Επίσης δημιουργήθηκε νέος χώρος αναχωρήσεων 3.000 τ.μ. και ταυτόχρονα έγινε ανακαίνιση των υπόλοιπων 8.000 τ.μ. του παλιού χώρου, με δημιουργία 11 εξόδων με ξεχωριστά ασανσέρ (9 έξοδοι στο ισόγειο και 2 στον πρώτο όροφο).
Ακόμη δημιουργήθηκαν δύο αίθουσες-lounges στην extra schengen περιοχή και δύο στην intra schengen περιοχή, ενώ σημειώνεται ότι τα καταστήματα εντός του κτιρίου του αεροσταθμού καταλαμβάνουν έκταση 2.200 τ.μ. περίπου, με νέα καταστήματα αφορολόγητων ειδών.
Ο χρονικός σχεδιασμός του εκτεταμένου «λίφτινγκ», που ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου 2017, ήταν να τελειώσει τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου δηλαδή μέσα στον χρόνο ρεκόρ των 165 ημερών. Το πολύ μεγάλο αυτό έργο, πραγματοποιήθηκε εν λειτουργία και σε διάστημα μόλις 5 μηνών, με απόλυτη επιτυχία, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση.