Εστιατόρια κι υγιεινή αποτελούν έννοιες αλληλένδετες!
Το προσωπικό σας παίζει καίριας σημασίας ρόλο στη διασφάλιση
ενός περιβάλλοντος απαλλαγμένου από υγειονομικούς κινδύνους.
της Νικόλ Κηλίδη
Η καθαριότητα είναι στο χέρι σας
Η εστιατορική σκηνή στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι διακρίνεται από έντονη εποχικότητα, συνεχίζει τη λειτουργία της και κατά τους υπόλοιπους μήνες του έτους, στηριζόμενη σε μια σταθερή πελατεία. Κάτι, που αυτομάτως εγείρει το ζήτημα της υγιεινής και της ασφάλειας πρωτίστως στον χώρο της κουζίνας και των… περιεχομένων της (λ.χ. ψυγεία, φούρνοι, ψησταριές, παγομηχανές κ.ο.κ.), δευτερευόντως στη σάλα και τις αποθήκες. Από την πλευρά της, μια επιχείρηση εστίασης πρέπει να παρέχει στο προσωπικό της εκτενή εκπαίδευση σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της υγιεινής, καταρτίζοντάς το περί των «do’s» και «don’ts»!
Επιπροσθέτως, πρέπει να διαπνέεται από τη λογική πως δεν πρόκειται για μια υπόθεση… one and done. Αντιθέτως, προϋποθέτει διαρκή δέσμευση, ενδιαφέρον, προσοχή και γνώση επί του ζητήματος. Άρα, χρειάζεται ενημέρωση σχετικά με τα όσα ισχύουν, τόσο σε επίπεδο νομοθεσίας, όσο και σε σύγχρονες τεχνικές, προϊόντα, υπηρεσίες, μεθόδους και πρακτικές για τη διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου υγιεινής. Στοιχεία, τα οποία θα διασφαλίσουν τόσο τους πελάτες σας, όσο και θα «σφραγίσουν» τη μακροημέρευση του καταστήματός σας.
Αποφύγετε δια… ροπάλου να εφαρμόσετε δικές σας δοσολογίες”
Σχέδιο… μάχης απέναντι στους υγειονομικούς κινδύνους!
Ποιος ο ρόλος της επιχείρησής σας στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που άπτονται της υγιεινής και της ασφαλούς λειτουργίας; Αναντικατάστατος όσο και μοναδικός. Για αυτό και καλείστε να δημιουργήσετε άμεσα μια λίστα με βήματα τα οποία οφείλει να γνωρίζει και να ακολουθεί το σύνολο των υπαλλήλων σας. Σε αυτή την προσπάθεια, κρίνεται αρκούντως σημαντικό να γνωρίζετε εκ των προτέρων τους τομείς στους οποίους πρέπει να δώσετε μεγαλύτερη έμφαση και να έχετε αυξημένο βαθμό προσοχής. Υπό αυτό το πρίσμα, κάτι παραπάνω από χρήσιμο είναι να έχετε κατά νου τα πλέον διαδεδομένα λάθη που λαμβάνουν χώρα στον τομέα της υγιεινής σε πάσης φύσεως επιχειρήσεις εστίασης. Κατ’ αυτό τον τρόπο, θα έχετε πραγματοποιήσει το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της αποφυγής ή ακόμη και της επίλυσής τους. Συγκεκριμένα:
Μην παίζετε τους… χημικούς!
Στη χώρα μας είναι –περίπου- δεδομένο πως ποτέ δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την επιλογή της επαγγελματικής μας αποκατάστασης και σε ακόμη περισσότερες περιπτώσεις έχουμε απόλυτη γνώση επί παντός επιστητού. Τουλάχιστον, αυτό ισχυριζόμαστε στα λόγια… Όταν, όμως, το αντικείμενο έχει να κάνει με τη διαχείριση χημικών, και δη σε ανάμειξη με άλλα καθαριστικά συστατικά, τότε τα πράγματα απαιτούν εξαιρετική προσοχή κι όχι ανευθυνότητα. Υπό αυτό το πρίσμα, οφείλετε πάντοτε να ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης που έχουν προκαθοριστεί εκ μέρους του κατασκευαστή χημικών καθαριστικών προϊόντων. Αποφύγετε δια… ροπάλου να εφαρμόσετε δικές σας δοσολογίες σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαδικασία της αραίωσης των εν λόγω προϊόντων.
Εξαιρετικά χρήσιμο θα ήταν να εγκαταστήσετε ένα επαγγελματικό σύστημα ελέγχου κι επιμερισμού ή διανομής των χημικών καθαριστικών. Λύση, μέσω της οποίας θα είστε απολύτως σίγουροι πως εφαρμόζετε τις κατάλληλες ποσότητες και δεν κινδυνεύετε να… τα κάνετε θάλασσα! Μην προσπαθήσετε να μεταβάλλετε τη σύνθεση, τη σύσταση και την εν γένει φόρμουλα των προϊόντων καθαρισμού, ανακατεύοντας χημικά, προκειμένου να δημιουργήσετε το δικό σας… κοκτέιλ καθαρισμού. Κάτι, που μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία όσων εργάζονται στον χώρο σας. Επιπροσθέτως, η υπερ-δοσολογία δεν συνιστάται, καθώς αφενός κοστίζει αφετέρου δεν είναι αποτελεσματική, αφού τα προϊόντα έχουν δημιουργηθεί με βάση συγκεκριμένη δοσολογία. Οποιαδήποτε μεταβολή της, αυτομάτως, επηρεάζει τον βαθμό της αποτελεσματικότητάς τους. Όσο για τα συστήματα διανομής χημικών καθαριστικών, αυτά εξασφαλίζουν συνεπή χρήση, σταθερή απόδοση και σας επιτρέπουν να κινείστε με βάση ένα συγκεκριμένο όσο και προκαθορισμένο κοστολόγιο.
Κινηθείτε με βάση τους υφιστάμενους υγειονομικούς κανονισμούς”
Η γνώση σώζει! Το ίδιο κι η σήμανση…
Η ύπαρξη πληθώρας από λύσεις και προϊόντα καθαρισμού και υγιεινής κάθε άλλο παρά δύσκολο είναι να «μπερδέψει» τους υπαλλήλους σας. Μάλιστα, σε αυτές τις περιπτώσεις, η σύγχυση αποτελεί συνήθως εξαιρετικά κακό σύμβουλο…. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι εξαιρετικά χρήσιμο να χρωματίσετε και να σημάνετε τις συσκευασίες των χημικών καθαριστικών, προκειμένου να διασφαλίσετε το κατά το δυνατόν πιο ασφαλές περιβάλλον χρήσης τους. Όταν αναφερόμαστε σε σήμανση, εννοείται αναλυτική ονομασία του προϊόντος που χρησιμοποιείται κυρίως, καθώς επίσης και τυχόν προειδοποιήσεις για επικίνδυνες χημικές ιδιότητες ή αυξημένο κίνδυνο, σε περίπτωση πρόσμειξής του με κάποιο άλλο υγρ καθαριστικό.
Εκπαιδεύστε τους υπαλλήλους σας
Η διαδικασία της εκπαίδευσης του προσωπικού του εστιατορίου σας θα πρέπει πρωτίστως να εστιάζει στις βασικές αρχές της υγιεινής, της μικροβιολογίας του φαγητού, καθώς επίσης και του ρόλου που παίζουν οι ίδιοι οι υπάλληλοι στη διαφύλαξη της ασφάλειας των τροφίμων. Προσπαθήστε να καταρτίσετε ένα μίνι-πρόγραμμα εκπαίδευσης. Σε αυτή τη διαδικασία μπορεί να σας βοηθήσουν οι προμηθευτές σας στα βασικά προϊόντα, όπως κρέας, λαχανικά, ζυμαρικά, σάλτσες κ.ο.κ. Σε αυτά τα προγράμματα, θα πρέπει να καλύπτετε μια σειρά από θέματα που θα εκτείνονται από την προσωπική υγιεινή των υπαλλήλων, τον εξοπλισμό προστασίας και τη χρηστή διαχείριση των χημικών καθαρισμού κι υγιεινής, μέχρι την εφαρμογή αποτελεσματικών διαδικασιών καθαρισμού. Επιπροσθέτως, φροντίστε να κινείστε με βάση τους υφιστάμενους υγειονομικούς κανονισμούς.
Υγιεινή προσωπικού
Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο όσο και δεδομένο, όμως οφείλετε να επιμένετε και να εξηγείτε διαρκώς στο προσωπικό σας πότε, πού και με ποιο τρόπο να σαπουνίζουν και να πλένουν τα χέρια τους. Ενδεχομένως, η διαδικασία να ακούγεται μέχρι και μειωτική, εντούτοις ένα σημαντικό ποσοστό των προβλημάτων που εμφανίζονται στο επίπεδο της υγιεινής στα καταστήματα εστίασης οφείλεται σε αυτό τον παράγοντα! Θα πρέπει οι υπάλληλοί σας να δίνουν ξεχωριστή έμφαση και σημασία στο να φροντίζουν την ατομική τους υγιεινή, να ελέγχουν τα άκρα τους για τυχόν κοψίματα, πάντοτε να φορούν καθαρά ρούχα, να έχουν μαζεμένα τα μαλλιά τους, να φορούν καπέλο, όταν εργάζονται να αφαιρούν κοσμήματα κ.ά. Θα εκπλαγείτε από το πόσοι εργαζόμενοι δεν αντιλαμβάνονται πως τα όποια «σκασίματα» στα χέρια και τα νύχια τους μπορούν να αποτελέσουν ιδανικούς φορείς μικροβίων και βακτηριδίων! Εξίσου σημαντική κρίνεται η διαρκής υπενθύμιση να πλένουν συστηματικά και σε βάθος τα χέρια τους.
Δώστε βαρύτητα στον εξοπλισμό προσωπικής προστασίας
Οι υπάλληλοι ενός χώρου εστίασης οφείλουν να είναι εφοδιασμένοι με τον απαιτούμενο εξειδικευμένο εξοπλισμό προσωπικής προστασίας, όπως καπέλο, γάντια, αντιολισθητικά παπούτσια κουζίνας, ακόμη και προστατευτικά γυαλιά κατά τη διαδικασία κοπής και προετοιμασίας κρέατος. Στον συγκεκριμένο τομέα δεν θα πρέπει να είστε εφησυχασμένοι, καθώς κρύβεται μια σειρά από παγίδες, τόσο για την ασφάλεια των ίδιων των εργαζομένων σας, όσο και για την υγιεινή των πελατών σας. Βλέπετε, πολλές φορές, οι υπάλληλοι δεν δίνουν την απαιτούμενη σημασία και, έχοντας κατά νου την πρακτική που ακολουθούν στο σπίτι τους, επιχειρούν να την προσαρμόσουν ελαφρώς ή ακόμη κι εφαρμόσουν αυτούσια σε ένα εστιατόριο. Επιπροσθέτως, η άγνοια των κινδύνων που συνεπάγεται η μη ορθή χρήση ενός χημικού καθαριστικού μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα επιζήμια για όλους τους εμπλεκόμενους. υγιεινή
Επιλέξτε χημικά καθαριστικά με γνώση και σύνεση
Σήμερα, με την αδιαμφισβήτητη τεχνολογική εξέλιξη, υπάρχει μια σειρά από παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας κατά τη διαδικασία της επιλογής των κατάλληλών χημικών καθαριστικών για την επιχείρησή σας. Σε αυτούς τους παράγοντες συμπεριλαμβάνονται λ.χ. η σκληρότητα ή μαλακότητα του νερού, οι τύποι μετάλλου που υπάρχουν στους χώρους εστίασης, τα έλαια και τα λίπη που χρησιμοποιούνται κ.ά. Ένας επαγγελματίας κατασκευαστής/προμηθευτής χημικών καθαριστικών είναι σε θέση να σας προτείνει τα πλέον αποτελεσματικά όσο και μη-κοστοβόρα προϊόντα για κάθε χρήση, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων ελέγχου αραίωσης καθαριστικών και χημικών. Από την πλευρά σας, καθώς η προσφορά είναι δεδομένη, καλό θα ήταν να αξιολογήσετε επιμέρους κομμάτια της συνεργασίας, λ.χ. εάν ο προμηθευτής/κατασκευαστής των χημικών καθαριστικών παρέχει πρόγραμμα εκπαίδευσης, τι είδους ασφαλιστικές δικλείδες εφαρμόζει σε περίπτωση εμφάνισης κινδύνου ή πρόκλησης ατυχήματος κ.ο.κ. Οφείλετε, λοιπόν, να κάνετε μια σε βάθος αναζήτηση, που θα κυμαίνεται πέραν της τιμής. υγιεινή