Εστιατόριο «Εν Κεφαλληνία» Εστιατόριο, βιολογικό αγρόκτημα, παραγωγή προϊόντων προς εμπορία, παροχή ξεχωριστής αγροτουριστικής και αγροδιατροφικής βιωματικής εμπειρίας. Το παράδειγμα του «Εν Κεφαλληνία» της Γεωργίας Τότολου και του Μιχάλη Κούτσικου ίσως εμπνεύσει μελλοντικούς επιχειρηματίες.
Του Παναγιώτη Μαρκέτου
«Φρέσκο» επιχειρηματικό μοντέλο 360ο προσέγγιση
«Ζεστασιά», «καθαρό» κι άδολο βλέμμα, ανυπέρβλητη αγάπη για τη γη και τα προϊόντα της, αγνό «δέσιμο» με τον τόπο καταγωγής, εμμονή στην ποιότητα και την αυθεντικότητα, πλήρης αυτογνωσία, αυτάρκεια, ανήσυχο όσο και δημιουργικό πνεύμα, έλλειψη αδηφαγίας και ξεκάθαρη θέληση για την προσφορά μόνο όσων υπηρεσιών δύνανται να υποστηρίξουν.
Στοιχεία, τα οποία συνήθως προκύπτουν από τη «χαρτογράφηση» της προσωπικότητας εξαιρετικά πολλών ατόμων. Όχι, όμως, στην περίπτωση του «Εν Κεφαλληνία», του ελληνικού εστιατορίου της Γεωργίας Τότολου και του Μιχάλη Κούτσικου που βρίσκεται σε ένα βιολογικό αγρότημα στη Λακήθρα της Κεφαλλονιάς.
Ζευγάρι στη ζωή και στις επαγγελματικές ενασχολήσεις, ξεκαθάρισαν από -σχετικά- νωρίς τόσο το περιεχόμενο όσο και την κατεύθυνση της επαγγελματικής τους πορείας, εξελίσσοντας μάλιστα διαρκώς τα παρεχόμενα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, εμπλουτίζοντας το γνωστικό τους οπλοστάσιο, τολμώντας να επιχειρήσουν σε νέα επίπεδα και προκλήσεις. Κι αυτό, καλλιεργώντας τη γη των προγόνων τους κι αξιοποιώντας τον παραγόμενο προϊοντικό πλούτο, εφαρμόζοντας χρηστές μεθόδους βιωσιμότητας.
Το «Εν Κεφαλληνία» αποτελεί μια πολυεπίπεδη, 360 μοιρών επιχειρηματική ιδέα, η οποία στηρίζεται εν πολλοίς στη γη.
Πολυεπίπεδη προσέγγιση
Μάλιστα, συνειδητά επέλεξαν να παραμείνουν στην Κεφαλλονιά και από τη Λακήθρα, ένα χωριό μερικά χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα του νησιού, Αργοστόλι, με πληθυσμό που δεν ξεπερνά τις 3 εκατοντάδες, να «στήσουν» και να αναπτύξουν μια πολυεπίπεδη, 360 μοιρών όπως συνηθίζεται σε νεολογική διάλεκτο, επιχειρηματική ιδέα, η οποία στηρίζεται εν πολλοίς στη γη. Συγκεκριμένα, μπορεί η κτηριακή… έκφραση της business προσέγγισής τους να σχετίζεται με το εστιατόριο ελληνικών γεύσεων «Εν Κεφαλληνία», εντούτοις το σκεπτικό εμπεριέχει ένα οικόπεδο έκτασης 30 στρεμμάτων, κατάφυτο με ελιές, πορτοκαλιές, συκιές, μανταρινιές, λεμονιές κ.ά, στο βιολογικό μποστάνι του οποίου παράγονται από ντομάτες, κολοκύθια κι αγγούρια, μέχρι πατάτες, φασολάκια και λάδι.
Παράλληλα, σε φυσικά ενταγμένες στο περιβάλλον εγκαταστάσεις, επί καθημερινής βάσεως, συλλέγονται φρέσκα αυγά από τις ελευθέρας βοσκής κότες που υπάρχουν στο κτήμα. Στοιχεία, που αποτελούν ιδανική… καύσιμη ύλη, προκειμένου να τροφοδοτούν σημαντικό μέρος των αναγκών του εστιατορίου, που λειτουργεί από τον Απρίλιο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά και των προϊόντων που διατίθενται στο κοινό κι εκτείνονται από βιολογικό ελαιόλαδο και γλυκά του κουταλιού μέχρι μαρμελάδες. Α, ναι, το concept τους δεν εξαντλείται στα προαναφερθέντα, αλλά συμπεριλαμβάνει ομαδικές ξεναγήσεις στο βιολογικό αγρόκτημα, βιωματική καλλιεργητική εμπειρία κι εκμάθηση παραγωγής γλυκών του κουταλιού και μαρμελάδας.
Σύντομα όλα τα παραπάνω αναμένεται να πλαισιωθούν από μαγειρικά σεμινάρια, πραγματοποίηση κοινωνικών εκδηλώσεων στους ιδιαίτερα φροντισμένους χώρους του αγροκτήματος, ορισμένα σημεία του οποίου «ξεχειλίζουν» από ρομαντισμό κι αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας, καθώς επίσης και παραγωγή χειροποίητων ζυμαρικών. Κερασάκι στην… επιχειρηματική τούρτα του «Εν Κεφαλληνία»; Η δημιουργία και λειτουργία, πέρυσι προς το τέλος της τουριστικής σαιζόν, μιας αγροτουριστικής βίλας την οποία επενοικιάζουν.
Συνειδητή επιλογή με σκοπό
«Η επιλογή μας είναι συνειδητή, μα διόλου ευκαιριακή ή δίχως ειρμό, προγραμματισμό και στόχευση. Εμφορούμαστε από την αγάπη μας για τη γη και τα προϊόντα της, τη δημιουργία, τον διαμοιρασμό γεύσεων, αρωμάτων, εικόνων, αλλά και μιας συνολικότερης εμπειρίας προς τους επισκέπτες και πελάτες μας», σημειώνει η Γεωργία Τότολου.
Στο εστιατόριο «Εν Κεφαλληνία» σερβίρεται δημιουργική Ελληνική κουζίνα αποκλειστικά με εγχώριες πρώτες ύλες. Στις προθέσεις των δύο ιδιοκτητών είναι να μετριάσουν τα πιάτα με κρέας, προωθώντας περισσότερα χορτοφαγικά πιάτα, καθώς επίσης και φρέσκα, χειροποίητα ζυμαρικά, τα οποία σχεδιάζουν από φέτος να παράγουν. Όμως ο δημιουργικός οίστρος της Γεωργίας και του Μιχάλη τους οδήγησε στην παραγωγή τσιπς από φλούδες εσπεριδοειδών, ένα σνακ για όλες τις ώρες, το οποίο είναι θρεπτικό κι απόλυτα υγιεινό. Παράλληλα, έχουν προχωρήσει στη διαδικασία της αποξήρανσης και της συσκευασίας αρωματικών βοτάνων (λ.χ. ρίγανης, λεβάντας, δενδρολίβανου κ.ά.).