Προκήρυξη δύο νέων δράσεων του ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 460 εκατ. ευρώ που απευθύνονται σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αναμένονται μέσα στο επόμενο έτος, από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Η πρώτη Δράση είναι η «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων» με προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ και στοχεύει στην ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ώστε να αναβαθμίσουν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστική τους θέση στην εσωτερική και εξωτερική αγορά.
Η συγκεκριμένη δράση έχει ως στόχο την χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων για τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού εξοπλισμού των επιχειρήσεων, καθώς και για το σύνολο των δοκιμών και ελέγχων ποιότητας που απαιτούνται για την πιστοποίηση και συμμόρφωση των προϊόντων σύμφωνα με εθνικά, εναρμονισμένα, καθώς και προαιρετικά πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών ή / και χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η προκήρυξη προβλέπει την υποβολή επενδυτικών σχεδίων από 20.000 έως 200.000 ευρώ ποσά που επιδοτούνται από 50 έως 65%, με το ύψος της επιδότησης καθορίζεται με βάση τις εξαγωγικές επιδόσεις των επιχειρήσεων.
Η δεύτερη Δράση που προκηρύσσεται ορίζεται ως «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας, Εμπόριο – Εστίαση – Εκπαίδευση», με προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ και στοχεύει στην ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται:
- στο λιανικό εμπόριο,
- στην παροχή υπηρεσιών εστίασης και
- στην παροχή υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης προκειμένου να αναβαθμίσουν το επίπεδο επιχειρησιακής οργάνωσης και λειτουργίας τους.
Στο πλαίσιο αυτό ενισχύονται επενδυτικά σχέδια για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, αναβάθμισης της υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας και ενίσχυσης της εφοδιαστικής αλυσίδας ενώ υποβάλλονται επενδυτικά σχέδια από 10.000 έως 150.000 ευρώ, με επιδότηση μέχρι 50%.
Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στάθης Γιαννακίδης σε δήλωσή του για την προκήρυξη των δράσεων αναφέρει: «Οι δύο νέες δράσεις που προκηρύσσονται απευθύνονται σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, η αρχιτεκτονική των προγραμμάτων υπηρετεί τις κατευθύνσεις του αναπτυξιακού μας πλάνου για την ουσιαστική και στοχευμένη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση, συνεπής στις εξαγγελίες της, ενεργοποιεί όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία με ικανούς πόρους για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και την παραγωγική ανασυγκρότηση».