Το πολυαναμενόμενο γαστρονομικό δρώμενο KOYZINA 2018 ανοίγει για μια ακόμα χρονιά τις πύλες του την Τρίτη 15 Μαΐου στην Πλατεία Γερογιανναίων της Αρναίας.
Το KOUZINA 2018 αποτελεί οδηγό για το πώς η γαστρονομία προωθεί τουριστικά και πολιτιστικά έναν μέχρι πρότινος άγνωστο προορισμό ενώ στις δραστηριότητές του συμμετέχουν 17 τοπικοί κοινωνικοί φορείς, 29 τοπικές επιχειρήσεις, 29 τοπικοί και φιλοξενούμενοι chef. Υπολογίζεται ότι ο φετινός αριθμός εθελοντών θα ξεπεράσει τους 800, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η αύξηση του αριθμού των εκπροσώπων τύπου που περιηγείται, συμμετέχει και καταγράφει τα δρώμενα.
Κύρια χαρακτηριστικά της φετινής διοργάνωσης που θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουνίου αποτελούν οι δραστηριότητες που προωθούν τη συλλογικότητα, τον εθελοντισμό, τις τοπικές γαστρονομικές παραδόσεις, τα προϊόντα και τους παραγωγούς τους, αλλά και τους ντόπιους ή φιλοξενούμενους chef.
Το KOUZINA 2018 εξάλλου είναι έτσι δομημένο, ώστε να ακολουθεί πιστά τις προδιαγραφές και τα δεδομένα των 5 εβδομαδιαίων θεματικών ενοτήτων, που το συνθέτουν τα οποία είναι η αρχαιοελληνική, θαλασσινή, μοναστηριακή μεσογειακή κουζίνα και η κουζίνα του Πόντου και της Μικρασίας.
Κατά τη διάρκεια του KOUZINA 2018 ή αλλιώς «μοναστηριακής εβδομάδας» τα τοπικά ξωκλήσια αλλά και τα μετόχια ανοίγουν τις πύλες τους και προσφέρουν στους επισκέπτες νηστίσιμα «θρησκευτικά κουρπάνια», ενώ τα restaurants της προαθωνικής χερσονήσου παρουσιάζουν αυθεντικά αγιορείτικα δείπνα, εμπνευσμένα από τις τράπεζες των Ιερών Μονών της αθωνικής πολιτείας. Γερμανοί και Έλληνες δημοσιογράφοι δοκιμάζουν τις γεύσεις και περιγράφουν τις εμπειρίες τους σε έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις των χωρών που εκπροσωπούν.
Επικεφαλής chef της διοργάνωσης θα είναι η Ντίνα Νικολάου η οποία θα πλαισιώνεται από Θεσσαλονικείς chef ενώ Γάλλοι εκπρόσωποι Τύποι αποτυπώνουν το αποτέλεσμα της εμπνευσμένης συνεργασίας.