Ο επαγγελματικός και συνεδριακός τουρισμός έχει συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας. Μέσα από το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο του κλάδου με τίτλο «Ραγδαίες αλλαγές – Νέες τάσεις και προκλήσεις» τίθενται οι βάσεις για την ψηφιακή εποχή στον χώρο των συνεδρίων και εξετάζονται βήμα προς βήμα τα εμπόδια και οι προκλήσεις που καλούνται οι άνθρωποι του χώρου να ανατρέψουν.
Ο σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων – HAPCO (Hellenic Association of Professional Congress Organizers) διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Επαγγελματικό και Συνεδριακό Τουρισμό με τίτλο «Ραγδαίες αλλαγές – Νέες τάσεις και προκλήσεις», στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία στην Αθήνα, την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου και την Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου.
Στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου είχαν συγκεντρωθεί επαγγελματίες του κλάδου που με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν ένα άκρως επιτυχημένο συνέδριο για έναν τομέα της οικονομίας που παραμένει σταθερός παράγοντας ενίσχυσης των εσόδων του κράτους, δίχως να λαμβάνει την αναγνώριση που του αξίζει.
Ο στόχος του συνεδρίου δεν ήταν άλλος από την άρτια ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ επαγγελματιών του χώρου αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα της διοργάνωσης συνεδρίων υψηλών προδιαγραφών. Επίσης, τέθηκε το ζήτημα του πώς μπορεί να ενισχυθεί το ενδιαφέρον για την Ελλάδα όσον αφορά την υλοποίηση συνεδρίων, εκδηλώσεων και υπηρεσιών της αγοράς MICE (Meetings, Incentives, Conferences, Exhibitions) γενικότερα.
Το θεματικά πλούσιο πρόγραμμα του συνεδρίου διαμορφώθηκε με βάση τις υψηλού επιπέδου σύγχρονες απαιτήσεις και προκλήσεις του τουριστικού κλάδου, ενώ οι ομιλητές, διακεκριμένοι επαγγελματίες από διάφορα διεπιστημονικά πεδία (τουρισμός, ψυχολογία, νομική, social media, marketing κ.ά. ), παρουσίασαν σφαιρικά τις ανάγκες που έχει ο κλάδος του συνεδριακού τουρισμού.
H σημασία του συνεδριακού τουρισμού και το MICE
Το θέμα, λοιπόν, γύρω από το οποίο κινήθηκε όλο το συνέδριο ήταν η συμβολή της αγοράς MICE στην ανάπτυξη της χώρας και με βάση τα όσα παρουσιάστηκαν, έγινε εύκολα αντιληπτό ότι όντως πρόκειται για έναν κρυμμένο θησαυρό της εθνικής οικονομίας που δεν έχει δεχτεί την προσοχή και μελέτη που του αρμόζει. Η αγορά MICE ωφελεί τον τουρισμό και την οικονομία, ενώ με βάση τα στοιχεία του World Tourism and Council για το 2016 η συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας ήταν 7,5% με συνολικά έσοδα 123 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκαν 850.000 θέσεις εργασίας, κάτι που μεταφράζεται σε ποσοστό 23,3% επί του συνολικού ποσού απασχόλησης στην Ελλάδα.
Οι Έλληνες επαγγελματίες του κλάδου μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο με οικονομική, πολιτική και κοινωνική αστάθεια συνέβαλαν με προσωπικό ρίσκο στην ανάδειξη της χώρας στην 25η θέση των συνεδριακών προορισμών παγκοσμίως, με την Αθήνα να βρίσκεται στην 17η θέση στην Ευρώπη. Αξιοσημείωτη άνοδο έδειξε και η Θεσσαλονίκη κάνοντας άλμα 39 θέσεων και το 2016 κατετάγη 53η (από 98η ).
Παρούσα στο συνέδριο ήταν η κα Elif Balci Fisunoglu, European Regional Director του ICCA (International Congress & Convention Association), η ομιλία της οποίας επικεντρώθηκε σε αυτό το μεγάλο εργαλείο της οικονομίας. Αυτή η τοποθέτηση ενισχύθηκε τόσο από τον κ. Γιώργο Βερνίκο (γενικό γραμματέα ΣΕΤΕ) όσο και από την κα Ευρυδίκη Κουρνέτα (γενική γραμματέα Υπουργείου Τουρισμού). Ο κ. Βερνίκος στον χαιρετισμό που απηύθυνε, τόνισε ότι ο τομέας του συνεδριακού τουρισμού ωφελεί το ΑΕΠ και αυτό είναι ένα στοιχείο που δεν πρέπει να παραμελείται. «Η χώρα έχει αλλάξει κλίμα και ακόμα ο τομέας των συνεδρίων λειτουργεί χωρίς αξιοποίηση», είπε χαρακτηριστικά.
Η κα Ευρυδίκη Κουρνέτα, δήλωσε ότι η Κυβέρνηση είναι κοντά στους επαγγελματίες του κλάδου και γίνεται μια οργανωμένη εθνική προσπάθεια για να αναδεχθεί η χώρα ως ελκυστικός προορισμός με άρτιο συνεδριακό εξοπλισμό. «Ο συνεδριακός τουρισμός καλύπτει το 3-4% των διεθνών αφίξεων και όπως εκτιμάται, κάθε σύνεδρος δαπανά 4-5 φορές περισσότερα χρήματα από άλλους ταξιδιώτες. Η Ελλάδα διαθέτει τα πάντα ώστε να θεωρηθεί συνεδριακός προορισμός», επισήμανε.