Την ένταξη του Δήμου Ζακύνθου στο Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας ενέκρινε το Δ.Σ. του Συνδέσμου στην τελευταία του συνεδρίαση. Πλέον ο ΣΔΙΠΕ αριθμεί 56 μέλη.

Στη συνεδρίαση έντονη ήταν η δυσαρέσκεια των μελών για την απογοητευτική απόδοση της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε) πάνω στο ζήτημα των Ιαματικών πηγών, “διότι με την αδράνεια και τις παραλήψεις της, όχι απλώς δεν βοηθάει στην ανάπτυξη του χώρου αλλά προσπαθεί να συντηρήσει την μιζέρια και οπισθοδρόμηση”, όπως τονίστηκε.

Διαβάστε παρακάτω την εισήγηση του προέδρου κ.Γιάννη Καραγιάννη προς τα μέλη.

Αγαπητοί συνάδελφοι

Θα ήθελα καταρχήν να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνατε να με επανεκλέξετε στην θέση του προέδρου του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας.

Όταν πριν 2,5 χρόνια όταν μου κάνατε την τιμή να μου εμπιστευτείτε την προεδρεία του Συνδέσμου σας υποσχέθηκα δουλειά σε βάθος και όχι εντυπωσιασμούς. Υποσχέθηκα να εργαστώ με την περίπτωση και το πρόβλημα της κάθε Ιαματικής πηγής ξεχωριστά, με στόχο την ανάταξη του χώρου.

Μέσα σε ένα τρομερά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον κληθήκαμε να λύσουμε προβλήματα πολλών δεκαετιών και να αναπτύξουμε το εθνικό πλούτο που διαχειριζόμαστε, τις ιαματικές μας πηγές. Τα προβλήματα αυτά πριν λίγα χρόνια φαινόταν στην κυριολεξία άλυτα, ενώ σήμερα, ακόμη και αν δεν έχουν λυθεί εξολοκλήρου, φαίνονται να έχουν πάρει τον δρόμο τους.

Συμφωνήσαμε από κοινού ένα στρατηγικό σχεδιασμό, και δεν παρεκκλίναμε από αυτόν ποτέ, και για κανέναν λόγο. Συμφωνήσαμε επιτέλους να εφαρμόσουμε τον νόμο και να σταματήσουμε τις αδιέξοδες γκρίνιες. Έτσι καταφέραμε να είμαστε αποτελεσματικοί.

Στο θέμα των αναγνωρίσεων, που τόσο μας ταλαιπώρησε όλα αυτά τα χρόνια, ασχοληθήκαμε με την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Το αποτέλεσμα εμφανέστατο. Σχεδόν όλα τα μέλη μας κατέθεσαν φάκελο αναγνώρισης, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 113 φάκελοι κατατεθειμένοι στο Υπουργείο Τουρισμού. Από αυτούς έχουμε πλέον 38 ΦΕΚ και 3 που περιμένουμε άμεσα σύνολο 41. Ακόμη έχουμε άλλες 12 πηγές που έχουν πάρει θετική γνωμοδότηση και είναι στο δρόμο για ΦΕΚ.

Σε αυτό να προσθέσω ότι η πίστη μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μας οδήγησε να βοηθήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο ακόμη και Δήμους που για κάποιο λόγο δεν είναι προς το παρόν μέλη μας αλλά επίκειται η ένταξη τους στον Σύνδεσμο, έτσι ώστε να καταθέσουν φάκελο αναγνώρισης.

Στο ζήτημα των νέων μελών εντάξαμε πέρυσι τους Δήμους Αρταίων και Κυλλήνης-Ανδραβίδας στον Σύνδεσμο, σήμερα εντάσσουμε το Δήμο Ζακύνθου, ενώ τους επόμενους μήνες περιμένουμε την ένταξη πάνω από 5 Δήμων που στα διοικητικά τους όρια έχουν Ιαματικές πηγές.

Το ιδιαίτερο ζήτημα των αναγνωρίσεων δεν τελειώνει στην συνεργασία του Συνδέσμου με τους Δήμους-μέλη για να παραχθούν μελέτες και αναλύσεις. Καταβάλλεται μεγάλη καθημερινή προσπάθεια στην συνεργασία με τα αρμόδια τμήματα του Υπ.Τουρισμού, τις Ειδικές Μορφές Τουρισμού και την Ε.Υ.ΠΑ.ΤΕ, καθώς και με τα γραφεία της Υπουργού και τους Γενικών Γραμματέων και βέβαια στην εκπροσώπηση των Δήμων-μελών μέσα στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων. Έτσι παράγονται οι θετικές γνωμοδοτήσεις και βγαίνουν ΦΕΚ αναγνώρισης παρόλες τις δυσκολίες.

Στο θέμα των αδειοδοτήσεων των εγκαταστάσεων γίνεται και εκεί πολύ σοβαρή προσπάθεια. Όχι μόνο αναδείξαμε το θέμα πριν 1,5 χρόνο αλλά από κοινού με στελέχη των Δήμων-μελών και της ΕΥΠΑΤΕ προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και να διευκολύνουμε την διαχείρισή τους από το Υπουργείο. Θυμάστε πριν λίγο καιρό την παρουσία της προϊσταμένης της Ε.Υ.ΠΑ.ΤΕ κ.Χατζηγεωργίου σε προηγούμενη συνεδρίαση του Διοικητικού μας.

Η παρουσία μας σε εκθέσεις σαν σύνολο, με όλους τους Δήμους-μέλη που θέλουν να συμμετάσχουν είναι πλέον δεδομένη. Μπορεί για γραφειοκρατικούς λόγους, που μόνο όσοι ξέρουν την τοπική αυτοδιοίκηση μπορούν να καταλάβουν να αναγκαστήκαμε να ακυρώσουμε την συμμετοχή μας στην GREEK TRAVEL SHOW στην Αθήνα μέσα στο Μάιο, αλλά θα είμαστε στην Αθήνα σε μια μεγάλη έκθεση που θα διοργανωθεί τον Οκτώβριο.

Έχουμε πλέον μια ιστοσελίδα από την οποία ενημερώνονται όχι μόνο τα στελέχη των Δήμων αλλά και όσοι ενδιαφέρονται για τον Ιαματικό τουρισμό στην Ελλάδα. Συνεργαζόμαστε με τον HATTA, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο των tour operators προκειμένου οι Ιαματικές πηγές της χώρας μας να υπάρχουν μέσα στο πρόγραμμα τους που ονομάζεται «ΔΩΔΕΚΑ» και αφορά τον τουρισμό για 12 μήνες το χρόνο, με πανεπιστήμια και φορείς που οι δράσεις του άπτονται των δικών μας θεμάτων, ΙΓΜΕ, Πανεπιστήμιο Πατρών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Δημόκριτο. Εδώ να σημειώσω ότι τον Οκτώβριο θα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα της έρευνας που έκανε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας σε πανελλαδικό επίπεδο και αφορούσε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επισκεπτών των Ιαματικών μας πηγών.

Συνεργαζόμαστε μετά από χρόνια με τον ΕΟΠΥΥ. Έγινε αντίστοιχη ενημέρωση για το portal του Τουρισμού Υγείας στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού μας στην Αθήνα, στο οποίο μέσα από τον Σύνδεσμο θα συμμετάσχουν όλες οι ιαματικές πηγές των Δήμων-μελών μας. Και βέβαια σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ ξεκαθαρίσαμε το θέμα της Ευρωπαϊκής οδηγίας 24/2011 για την διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη στο βαθμό που αφορά τις Ιαματικές πηγές.

Δεν μείναμε μόνο σε προτάσεις για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που χρειαζόμαστε αλλά συνεργαζόμαστε στενά με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για την υλοποίηση τους. Θυμίζω την ομάδα εργασίας για την διανομή του Ιαματικού Φυσικού Πόρου, τις τεχνικές προδιαγραφές για την κατηγοριοποίηση των υδροθεραπευτηρίων, την Υπ.απόφαση για μην θεωρούνται λύματα τα ύδατα που εκρέουν από τις Ιαματικές πηγές.

Βοηθούμε με κάθε τρόπο την προώθηση των αιτημάτων των Δήμων-μελών μας απέναντι στην ΕΤΑΔ και στο ΤΑΙΠΕΔ. Πάνω σε αυτό βέβαια δεν μπορώ να κρύψω την απογοήτευση μου. Ελάχιστα πράγματα έχουμε καταφέρει σε σχέση βέβαια με αυτά που επιδιώκουμε. Η σημερινή διοίκηση της ΕΤΑΔ, κατ’ ουσίαν, δεν ασχολείται με τις Ιαματικές πηγές. Δεν τα καταφέρνει ούτε στην διαχείριση, ούτε στην αξιοποίηση των πηγών, δεν επεξεργάζεται τα αιτήματα μας και δεν δίνει λύσεις. Ενώ κατέθεσε φακέλους αναγνώρισης για τους 17 φυσικούς πόρους που διαχειρίζεται πριν λίγα χρόνια, από εκεί και πέρα όλα μοιάζουν σταματημένα.

Δεν διορθώνει τους φακέλους σύμφωνα με τις επιταγές του Υπουργείου Τουρισμού και μέχρι σήμερα δεν ασχολήθηκε καθόλου με την αδειοδότηση των εγκαταστάσεων. Δεν βοηθάει τον Σύνδεσμο στις νομοθετικές ρυθμίσεις που προσπαθούμε να περάσουμε. Αυτό κάνει κακό στο χώρο των Ιαματικών. Παρακμάζουν μέρα με την μέρα όλες οι κρατικές πηγές. Προσπαθήσαμε πάμπολλες φορές με διαφορετικούς τρόπους να συνεργαστούμε μαζί τους αλλά δεν φαίνεται οι Ιαματικές πηγές να βρίσκονται στις προτεραιότητες τους. Από εδώ και πέρα θεωρώ πως πρέπει να συνεχίσουμε διαφορετικά. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με όλους όσους θέλουν την ανάπτυξη του χώρου. Γι αυτούς όμως που δεν θέλουν να προχωρήσουμε έχουμε άλλες απαντήσεις.

Εμείς, ο φορέας της τοπικής αυτοδιοίκησης για τις Ιαματικές πηγές προχωρούμε δυναμικά μπροστά. Συμμετέχουμε μετά από χρόνια στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Μέσα από τον Σύνδεσμο των Ευρωπαϊκών Ιστορικών Λουτροπόλεων μεταφέρουμε τεχνογνωσία σε δικά μας στελέχη, είτε με ημερίδες είτε με επισκέψεις σε Ιαματικές πηγές της Ευρώπης. Η επόμενη τέτοια δράση θα γίνει τον Οκτώβριο στην Αθήνα με θέμα κυρίως την διανομή του Ιαματικού Φυσικού Πόρου και την δυνατότητα παραγωγής και άλλων προϊόντων εκτός από την υδροθεραπεία, για παράδειγμα καλλυντικών.

Τέλος ασχοληθήκαμε πολύ έντονα με το τεράστιο ζήτημα των υποδομών και της ποιότητας των εγκαταστάσεων των Ιαματικών πηγών μας. Κρίναμε αναγκαίο να επικεντρωθούμε και εκεί, προκειμένου να αναζητήσουμε τρόπους χρηματοδότησης. Λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, το ΕΣΠΑ είναι μονόδρομος για τους ΟΤΑ. Μετά από πολλούς μήνες δουλειάς και συνεργασίας μεταξύ Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, Υπ.Τουρισμού και Υπ.Οικονομικών, η πρόσκληση από το ΕΠΑΝΕΚ που αφορά την χρηματοδότηση των υποδομών μας δείχνει να πήρε τον δρόμο της. Στο Υπ.Οικονομικών έχουν πλέον έτοιμο το ερωτηματολόγιο το οποίο μας παρουσίασε η κ.Φωτονιάτα τον Φεβρουάριο στην Αθήνα, και στημένο στην εφαρμογή που τους εξυπηρετεί προκειμένου να το διαχειριστούν εύκολα.

Αγαπητοί συνάδελφοι

Οι στρεβλώσεις της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης είναι πολλές, υπάρχουν πολλά χρόνια και δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν και στο μέλλον. Είμαστε αναγκασμένοι να αναμετριόμαστε καθημερινά με αυτές και το αποτέλεσμα δείχνει ότι όταν ακολουθείς μια συγκεκριμένη στρατηγική χωρίς παρεκκλίσεις και πάτρωνες, παράγεις ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Θέλω να ευχαριστήσω τα υπόλοιπα μέλη της Διοίκησης του Συνδέσμου, που με δύσκολες πολλές φορές αποφάσεις, δίνοντας πολύ χρόνο, παρόλες τις δυσκολίες και τα ζητήματα που έχει να λύσει ο καθένας στον Δήμο του, προώθησαν όλα τα ζητήματα που σας προανέφερα.

Θέλω να ευχαριστήσω και τον καθένα από εσάς προσωπικά για την συνεργασία που είχαμε μέχρι σήμερα. Όλοι μαζί μέσα από την δουλειά και την συνεργασία μας, προσθέσαμε κύρος στον Σύνδεσμο και στην αυτοδιοίκηση, αναδιατάξαμε τον χώρο των Ιαματικών πηγών και θεωρώ ότι πρέπει να συνεχίσουμε, ενωμένοι και προσηλωμένοι στον στόχο μας που είναι ανάπτυξη των Ιαματικών πηγών και κατ’ επέκταση των τοπικών μας οικονομιών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας