4. Προσπαθήστε να έχετε ισότιμη αντιμετώπιση σε όλα τα μέλη της ομάδας ανεξαρτήτως background

Είθισται στις κουζίνες των εστιατορίων να συναντάται ευρεία «ποικιλία» από προσωπικότητες, εθνικότητες, εμπειρίες, background κ.ο.κ. Οπότε, χρήσιμο θα ήταν να μην αποκλείσετε ή φερθείτε διαφορετικά σε κάποιον που τυχόν έχει διαφορετικές παραστάσεις, σκεπτικό ή λογική από τη δική σας. Μπορεί να μη γίνετε… «κολλητοί», ωστόσο δεν μπορείτε να αποκλείσετε οτιδήποτε διαφορετικό ή ό,τι δεν καταλαβαίνετε.

Για παράδειγμα, το εμπόδιο μεταξύ σας είναι η γλώσσα; Δείτε το ως μια ευκαιρία να μάθετε και να ενδυναμώσετε το γνωστικό σας οπλοστάσιο. Προσπαθήστε να τους δίνετε ισότιμα τον λόγο προκειμένου με τη σειρά τους να εκφράζουν τις απορίες τους, να μοιράζονται ιδέες και φυσικά να πραγματοποιούν ερωτήσεις.

5. Κάντε τους πάντες να νιώθουν σημαντικά μέρη και μέλη της ομάδας

Αποτελεί κοινό τόπο πως κάθε επαγγελματική κουζίνα διοικείται με βάση μια «σφικτά» δομημένη ιεραρχία. Συνήθως επικρατεί η ενός ανδρός αρχή. Κι αυτό, ανεξαρτήτως του εάν πρόκειται για κάποιον έμπειρο, βετεράνο ή πρωτοεμφανιζόμενο, για σεφ, για κάποιον που βρίσκεται στη διαδικασία της προετοιμασίας είτε για κάποιον που φροντίζει την τελευταία πινελιά με το «στήσιμο» του πιάτου.

Μπορεί και στην επιχείρησή σας να έχετε κάποια αγαπημένα στελέχη που ξεχωρίζετε και εκτιμάτε περισσότερο σε σχέση με το υπόλοιπο προσωπικό, ωστόσο το να το δείχνετε στα φανερά, αποτελεί… θανάσιμο λάθος που δύναται να ναρκοθετήσει την εύρυθμη λειτουργία του εστιατορίου σας.Ανεξαρτήτως των προαναφερθέντων διαστρωματώσεων και της ιεραρχικής δομής, ο ρόλος καθενός στην κουζίνα είναι αρκούντως σημαντικός και γι’ αυτό πρέπει όλοι να αντιμετωπίζονται ως ισότιμα μέλη της κουζίνας και κατ’ επέκταση του εστιατορίου. Πώς, όμως, θα καταφέρετε να πετύχετε στην πράξη ώστε καθένας να νιώθει σημαντικός για τη συνολικότερη λειτουργία του εστιατορίου;

Υπάρχουν δύο εύκολοι τρόποι: Μπορείτε να ρωτήσετε τους πάντες σχετικά με τις ιδέες και τις προτάσεις τους αναφορικά με το πώς μπορεί να βελτιωθεί η ίδια η επιχείρηση και η λειτουργία της. Δευτερευόντως, μπορείτε να γιορτάζετε την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, όσο μικροί και ασήμαντοι κι εάν φαίνονται, με το σύνολο της ομάδας παρόν.

Για παράδειγμα, μπορείτε να έχετε φροντίσει να φέρετε μια τούρτα ή γλυκά προκειμένου ολόκληρη η ομάδα να γιορτάσει τη συμπλήρωση του πρώτου έτους εργασίας ενός μέλους του εστιατορίου. Πρόκειται για μικρές στιγμές εκτίμησης που μένουν στο μυαλό και στην καρδιά καθενός.

6. Θέστε ξεκάθαρους στόχους και υψηλές προσδοκίες, υποστηρίζοντας ενεργά την περαιτέρω ανάπτυξή τους

Δεν υπάρχει κάποιος νουνεχής επαγγελματίας με την κατάλληλη νοοτροπία, ο οποίος να αδιαφορεί απέναντι στην περίπτωση της βελτίωσης της απόδοσής τoυ, προσωπικής και ομαδικής. Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο κρίνεται ως αρκούντως καταλυτικής σημασίας να γνωρίζει τι ακριβώς πρέπει να βελτιώσει. Κάτι, που σίγουρα θα κάνει ταχύτερη την όλη διαδικασία.

Επιπροσθέτως, όταν η επιχείρηση, ο ιδιοκτήτης είτε ο αρμόδιος manager επικοινωνήσει ξεκάθαρα τα απαιτούμενα standards, ζητήσει να λάβει, αλλά και να μοιραστεί λεπτομερές feedback, ενώ ταυτόχρονα προωθεί και επιβραβεύει θετικές συμπεριφορές, είναι δεδομένο πως οι υπάλληλοι εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς!

Έχει αποδειχτεί στην πράξη πως τα επιτυχημένα εστιατόρια αναπτύσσουν και εν συνεχεία εξελίσσουν τις ικανότητες και τις δεξιότητες των υπαλλήλων και στελεχών τους. Παράλληλα, σχεδόν πάντοτε έχουν προνοήσει να διαθέτουν κάποιον υποψήφιο ώστε να αναλάβει την επόμενη «ανοικτή» ηγετική θέση. Μάλιστα, ιδιαίτερα οι σεφ και το αντίστοιχων θέσεων προσωπικό θα εκτιμήσουν δεόντως την επένδυση της επιχείρησης στο πρόσωπο και στην ανάπτυξή τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας