vegan κρέας Εξαιρετικά δημιουργικό, όσο και πυκνό σε εξελίξεις και προϊόντα αποδεικνύεται κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα το κομμάτι της αγοράς των burger δίχως κρέας, αλλά και των vegan εκδοχών του. Σε σημείο τέτοιο, ώστε να εξελίσσεται με σταθερό ρυθμό σε μια αρκούντως αποδοτική εναλλακτική για τις εστιατορικές επιχειρήσεις!
Των Γεράσιμου Φωκά, Γιάννη Αποστολόπουλου
Από… μόδα εξελίσσεται σε ενδιαφέρουσα γευστική πρόταση!
Πολλοί, ενδεχομένως, να σπεύσουν να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στη vegan διάσταση του ζητήματος, εντούτοις η πραγματικότητα όχι μόνο δεν εξαντλείται σε αυτή, αντιθέτως διευρύνει την αγορά προς νέες προϊοντικές επιλογές, οι οποίες ουσιαστικά αποτελούν καινούριους κωδικούς και καθετοποιημένες αγορές. Για παράδειγμα, τελευταία, έντονα ανοδικά κινείται η αγορά του φυτικού -εναλλακτικού- κρέατος. Εξυπακούεται πως από την εν λόγω προϊοντική κατηγορία δεν μπορούν να λείπουν τα vegan burger, που βασίζονται πρωτίστως σε συνδυασμό λαχανικών στο μείγμα τους. Οι εναλλακτικές προτάσεις κρέατος αποτελούν προέκταση και συμπλήρωμα της ύπαρξης των veggie burgers εδώ και μερικά χρόνια στην αγορά.
Παρ’ όλα αυτά, τα meatless προϊόντα «κρέατος» παράγονται από φυτικές πρώτες ύλες, η γεύση τους προσομοιάζει αυτή του κρέατος, είναι εύκολο να γίνουν branded και marketed προς τους τελικούς καταναλωτές κρέατος, αντικαθιστώντας όμως μέρος από την αγορά κρέατος που πραγματοποιούν οι τελευταίοι. Ο συνδυασμός των προαναφερθέντων στοιχείων τα διαφοροποιεί αισθητά από τα veggie burgers, τα οποία με τη σειρά τους απευθύνονται πρωτίστως σε vegetarian και vegan καταναλωτές, καθώς επίσης και σε όσους είναι ευαισθητοποιημένοι με την υγεία τους. Αναμφίβολα, τα πλέον… hot brands περί της γεύσης του εναλλακτικού κρέατος είναι τα Beyond Meat και Impossible Foods.
Οι εναλλακτικές προτάσεις κρέατος και τα veggie προϊόντα ήρθαν για να μείνουν!
Θα πρέπει να σημειωθεί πως στην αγορά, τελευταία, έχει κάνει και την εμφάνισή του μια ακόμη εναλλακτική κρέατος: τα αποκαλούμενα και ως κυτταρικά αναπτυγμένα, εργαστηριακά ή «καλλιεργημένα» προϊόντα με βάση το κρέας, τα οποία βασίζουν την υπόστασή τους σε πραγματικά κύτταρα ζώων, εντούτοις έχουν αναπτυχθεί σε εργοστασιακές εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων, αντί να ακολουθείται η συνήθης διαδικασία της ανατροφής ζώων σε συνθήκες αιχμαλωσίας, τα οποία εν συνεχεία θανατώνονται για λόγους κατανάλωσης. Συμπερασματικά, τα veggie burgers θεωρούνται ως niche προϊοντική αγορά που απευθύνεται -σχεδόν αποκλειστικά- στους vegetarians, σε αντίθεση με τα εναλλακτικά προϊόντα κρέατος, τα οποία οι παραγωγοί θεωρούν πως θα καταφέρουν να… βρουν τον δρόμο προς το πιάτο ή το τραπέζι κάθε καταναλωτή!
Φυτικά προϊόντα με γεύση κρέατος!
Τα burgers, ο κιμάς και τα λουκάνικα αποτελούν τα εναλλακτικά προϊόντα κρέατος που εμφανίζουν τον μεγαλύτερο βαθμό ζήτησης από μέρους της αγοράς σήμερα. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά έχουν καταφέρει να εξελίξουν τα προϊόντα τους σε τέτοιο σημείο, ώστε ακόμη κι η γεύση τους να θυμίζει κρέας. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι βασίζονται σε φυτικά συστατικά. Ωστόσο, είναι απολύτως θεμιτό όσο και λογικό, καθώς ο παράγοντας της γεύσης αποτελεί το απόλυτο make-or-break στοιχείο για την επιτυχή πορεία των προϊόντων στην αγορά. Η εξέλιξη των εναλλακτικών του κρέατος προϊόντων αλλά και των vegan λύσεων όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά και με ορατά αποτελέσματα. Απώτερος σκοπός είναι η περαιτέρω βελτίωση της γεύσης, ενισχύοντας τη συνολικότερη διάθεση και τις τελικές πωλήσεις τους.
Οι ίδιοι οι καταναλωτές, με τις διαρκώς εντεινόμενες περί της υγιεινής διατροφής ανησυχίες τους και του εν γένει well being, ουσιαστικά, ωθούν κι ενισχύουν την τάση των vegan και του εναλλακτικού κρέατος burger. Άρα, το timing είναι θετικό και σίγουρα δεν λειτουργεί ως εμπόδιο στην επιλογή των προϊόντων από μέρους των καταναλωτών. Ένας από τους βασικούς πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η δυναμική διείσδυση των vegan και των εναλλακτικών του κρέατος προϊόντων δεν είναι άλλος από την υγιεινή διάσταση του ζητήματος. Πόσο μάλλον, όταν σύμφωνα με μια θεμελιώδη διατροφική αξία, η κατανάλωση λαχανικών έχει θετικές επιπτώσεις για την υγεία του καταναλωτή. Υπό αυτό το πρίσμα, οι τελευταίοι θεωρούν πως το φυτικό ή το vegan κρέας είναι ποιοτικότερο όσο και περισσότερο υγιεινό σε σχέση με το κανονικό κρέας.
Βέβαια, πρόκειται για μια ελαφρώς αυθαίρετη διαπίστωση, καθώς σίγουρα οι φυτικές εκδοχές του κρέατος δύναται να είναι εξαιρετικά ασφαλείς, συμβάλλοντας στην αποφυγή του ρίσκου του καρκίνου, όμως αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως πως είναι και μια υγιεινή τροφή. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι ένα προϊόν βασίζεται σε φυτικές πρώτες ύλες δεν ισοδυναμεί με την κατανάλωση μιας σαλάτας! Πόσο μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία είναι αποτέλεσμα επεξεργασμένων συστατικών. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι σαφώς λιγότερο υγιεινό εν συγκρίσει λ.χ. με την κατανάλωση μη επεξεργασμένων λαχανικών. Συν τοις άλλοις, η πλειοψηφία των εναλλακτικών προς το κρέας προϊόντων επιχειρεί να αντιγράψει το κρέας σε όσο κατά το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό, συμπεριλαμβάνοντας μακροπροστατευτικό προφίλ κι αυξημένο επίπεδο περιεχομένου σε θερμίδες.
Μόνο κατ’ αυτό τον τρόπο ικανοποιούνται οι απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού που επιθυμεί να γευτεί κρέας, το οποίο ωστόσο βασίζεται σε φυτικές α’ ύλες. Σε μια (συνήθη, πλέον) υπερβολή της στιγμής και στη διαδικασία αναζήτησης… catchy φράσεων, στην αγορά έχει ξεκινήσει συζήτηση μήπως οι συνολικότερες εξελίξεις στον τομέα των εναλλακτικών προϊόντων κρέατος και των veggie εκδοχών τους σηματοδοτούν το τέλος του κρέατος. Η απάντηση, ωστόσο, δεν μπορεί παρά να είναι μονολεκτικά κατηγορηματική: «Όχι».