Ελλείπεις η τουριστική εκπαίδευση στην Ελλάδα

Είναι πραγματικά θλιβερό η Ελλάδα που αριθμεί 30 εκατομμύρια τουρίστες να διαθέτει ελλιπή τουριστική εκπαίδευση στους νέους που θέλουν αν ασχοληθούν με τον πολύ σημαντικό κλάδο του τουρισμού.

Χαρακτηριστικό και κύρια αφορμή για την δημιουργία αυτής της γνωμικής κατάθεσης αφορά το γεγονός ότι αρκετές σχολές ξεναγών παραμένουν κλειστές στη χώρα μας ενώ στη μοναδική ανοικτή Σχολή Ξεναγών φοιτούν 40 άτομα, τα οποία μάλιστα αποφοιτούν το 2019.

Τι γίνεται φέτος; Πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες για εξυπηρέτηση και φιλοξενία των τουριστών που έρχονται φέτος;

Όπως έχουμε αναφέρει ξανά ο τουρισμός είναι ένα σύνθετο προϊόν που αποτελείται από πολλούς κρίκους ασφαλείας. Τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς, εκπαίδευση επιχειρηματική πρωτοβουλία κλπ. Πρέπει όλοι οι κρίκοι να είναι δεμένοι προκειμένου να παραδοθεί άρτιο στον τουρίστα επισκέπτη. Τι γίνεται όμως όταν το υπουργείο κάνει δράσης προβολής, ο δήμος κρατά την πόλη καθαρή και σε μια τάξη αλλά οι τουρίστες που θα έρθουν δεν θα έχουν κάποιον να τους ξεναγήσει στην πόλη όταν δεν θα υπάρχει ο άνθρωπος που θα αναλάβει να μυήσει τον ξένο επισκέπτη στον ελληνικό πολιτισμό; Το αποτέλεσμα είναι δυσφήμιση και χαμένη προσπάθεια.

Πιο αναλυτικά σαράντα νέοι εργαζόμενοι για την πιο βαριά και κρίσιμη βιομηχανία της χώρας πρόκειται να βγουν στην παραγωγή του χρόνου και θα πρέπει να πούμε Δόξα τω Θεό μιας και η Σχολή Ξεναγών Αθήνας λειτούργησε ξανά πέρυσι, μετά επτά ολόκληρα χρόνια που παρέμενε κλειστή. Χαρακτηριστικό είναι ότι λουκέτο έχουν και οι Σχολές Ξεναγών Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου και Κέρκυρας ενώ στην απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανοίξει το επάγγελμα του ξεναγού, το 2010 το ελληνικό κράτος απάντησε κλείνοντας τις σχολές και θεσπίζοντας τα περίφημα «δίμηνα σεμινάρια», τα οποία απευθύνονταν αποκλειστικά σε απόφοιτους ΑΕΙ συγκεκριμένων σχολών. Φυσικά και δεν αρκεί η θεωρητική κατάρτιση για να γίνει κάποιος καλός ξεναγός, είναι μια πολύ πιο σύνθετη διαδικασία από το να κάνει βόλτα τον τουρίστα στην Αθήνα. Εκπροσωπεί την χώρα του στους ξένους επισκέπτες και αυτό είναι πολύ σημαντική προσπάθεια καθώς για μισή ή μια μέρα, για πέντε, δέκα ή περισσότερες, ο ξεναγός φιλοξενεί τους ξένους επισκέπτες δημιουργώντας μαζί τους σχέση φιλίας και εμπιστοσύνης, που αντανακλά και τη σχέση τους με τη χώρα μας.

Η επαναλειτουργία της Σχολής Ξεναγών Αθήνας ήταν θετικό βήμα, ωστόσο και αυτή υποδέχθηκε πέρυσι 40 νέους, χωρίς εξετάσεις, αλλά με επιλογή κατόπιν μοριοδότησης (δόθηκε προτεραιότητα στους γνώστες των λεγόμενων «σπάνιων γλωσσών»). Σε μια περίοδο δηλαδή με τη ζήτηση «στο κόκκινο», η σχολή ξεναγών δεν είναι ανοικτή για κάθε ενδιαφερόμενο. Ταυτόχρονα, το πλαίσιο δεν επιτρέπει σε κανέναν πλην των διπλωματούχων επαγγελματιών να κάνει κάποια διαφορετικού τύπου ξενάγηση, όπως για παράδειγμα στα γαστρονομικά μυστικά της πόλης, ξενάγηση που αφορά τη street art, την αρχιτεκτονική, κ.ο.κ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας