Ούτε μια ούτε δύο αλλά τρεις φορές είναι ταχύτερη η ανάπτυξη του Ελληνικού τουρισμού έναντι της ίδιας της εθνικής οικονομίας.
Πιο αναλυτικά, με ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 6,9% «έτρεξε» ο εγχώριος τομέας ταξιδιών και τουρισμού κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, σύμφωνα με στοιχεία που απορρέουν από σχετική μελέτη του World Travel & Tourism Council (WTTC).
Πρόκειται για μέγεθος το οποίο ήταν κατά τριάμιση φορές μεγαλύτερο εν συγκρίσει με το σύνολο της εθνικής οικονομίας, που αναπτύχθηκε με ποσοστό που κινήθηκε κοντά στο 2%. Όπως επισημαίνεται με βάση τα ίδια στοιχεία, ο τομέας του τουρισμού στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 20,6% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας μας, σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο της τάξεως του 10,4%. Κάτι που σημαίνει πως ένα σε κάθε πέντε ευρώ που δαπανήθηκαν στην πατρίδα μας πέρυσι, προήλθε από την τουριστική βιομηχανία, η αξία της οποίας ανήλθε στα €37,5 δισεκατομμύρια.
Το 2019 περισσότεροι από 1 εκατ. εργαζόμενοι στου τουρισμό στην χώρα μας!
Μια ακόμη σημαντική πτυχή που αναδεικνύεται από την μελέτη του WTTC αφορά στην απασχόληση που προκύπτει στον τουριστικό κλάδο και η οποία υπερβαίνει τις 988 χιλιάδες θέσεις εργασίας! Μάλιστα, εκτιμάται πως φέτος το συγκεκριμένο μέγεθος θα ξεπεράσει (για πρώτη φορά) το σημείο-ορόσημο του 1 εκατομμυρίου απασχολουμένων στην τουριστική βιομηχανία.
Αξιοσημείωτη είναι η σύγκριση που επιχειρεί το World Travel & Tourism Council σε σχέση με το προ-κρίσης παρελθόν, και δη στο υψηλότερο σημείο της οικονομικής απόδοσης. Συγκεκριμένα, το 2006 στην Ελλάδα στον τουριστικό τομέα απασχολούνταν περί τα 934.500 άτομα Greece, μέγεθος το οποίο ήταν μικρότερο σε σχέση με ότι ίσχυε πέρυσι! Κάτι, που σηματοδοτεί πως ο κλάδος όχι μόνο έχει ανακάμψει, αλλά και έχει σημαντικά καλύτερη απόδοση εν συγκρίσει με τα προηγούμενα υψηλά επίπεδα που είχε πετύχει.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη του WTTC, κατά το 2018, η ελληνική αγορά τουρισμού ξεπέρασε κατά πολύ τον μέσο όρο ανάπτυξης του αντίστοιχου τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια στιγμή η οικονομία της πατρίδας μας επωφελήθηκε από την δαπάνη των €18,5 δισεκατομμυρίων στις οποίες προχώρησαν οι ξένοι επισκέπτες, μέγεθος που αντιπροσωπεύει το 27,9% του συνόλου των εξαγωγών. Μιας και ο λόγος για χρήματα, τα 2/3 (66%) της εισερχόμενης ταξιδιωτικής δαπάνης προήλθε από διεθνείς επισκέπτες, έναντι μόλις 34% από τα εγχώρια ταξίδια. Τέλος, η δαπάνη περί της αναψυχής αποτελεί την μερίδα του λέοντος (94%) στην συνολική τουριστική δαπάνη, έναντι του… αναιμικού 6% δαπάνης για επαγγελματικά ταξίδια.