Τι ήταν αυτό που οδήγησε την κατάσταση σε αυτό το σημείο;

Ελληνικός Τουρισμός: Τα προβλήματα που εκθέτουν την ΕλλάδαΣε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι αποκλειστικά ευθύνη του ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι. Οι αρμόδιοι «έβλεπαν» την κρίση να πλησιάζει, καθώς ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων που Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμος, από το 2016, συνέταξαν, ενέκριναν και ψήφισαν, δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί. Επίσης το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων για την Κέρκυρα που προβλέπει ανακύκλωση, ξεχωριστή συλλογή και επεξεργασία των απορριμμάτων, δημιουργία πράσινων σημείων, ΣΜΑ και λειτουργία αδειοδοτημένων και σύγχρονων μονάδων δεν έχει σημειώσει καμία πρόοδο. Και τέλος, πού είναι σε όλη αυτή την κατάσταση το Υπουργείο Εσωτερικών;

Είναι γνωστό ότι όταν οι δήμοι βρίσκονται σε αδυναμία υλοποίησης κάποιου σχεδιασμού, όπως στην περίπτωση της Κέρκυρας, πρέπει να αναλαμβάνουν το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος με τα αποκεντρωμένα όργανα και υπηρεσίες τους. Αυτή η κρίση, όμως, δεν πρόκειται να τελειώσει εδώ καθώς οι κάτοικοι της Λευκίμμης αρνούνται να δεχθούν τη λειτουργία της εγκατάστασης διαχείρισης απορριμμάτων στα Μεσοράχια, κάνοντας την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου πιο ζωτικής σημασίας από ποτέ. Το εν λόγω έργο αποβλέπει στη χρόνια απαγωγή του βιοαερίου, στη συλλογή όλων των στραγγιδίων και στη βιολόγησή τους, στη χωματοκάλυψη και στη φύτευσή τους, ενώ για την υλοποίησή του έχει δεσμευτεί το ποσόν των περίπου €5 εκατ.

Χωρίς νερό το Ηράκλειο εν μέσω τουριστικής περιόδου

Πηγαίνοντας νοτιότερα, η Κρήτη, η Μαγιόρκα της Μεσογείου για ορισμένους, αντιμετωπίζει τα δικά της θέματα, καθώς παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ακόμα και για χειμερινό τουρισμό στο νησί, τα προβλήματα από την έλλειψη νερού θέτουν τη θερινή περίοδο σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Στην περίπτωση της Κρήτης συντέλεσαν διάφοροι παράγοντες με κυριότερο βεβαίως το γεγονός ότι δεν έβρεξε φέτος στο νησί.

Ελληνικός Τουρισμός: Τα προβλήματα που εκθέτουν την ΕλλάδαΟ φετινός χειμώνας για την Κρήτη ήταν από τους πιο «στεγνούς», καθώς η θερμοκρασία δεν έπεσε πολύ χαμηλά, ενώ η ανομβρία της άνοιξης θα είναι κάτι που θα θυμούνται για καιρό οι κάτοικοι του νησιού. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι η αφρικανική σκόνη που κάλυψε το Ηράκλειο για μια περίπου εβδομάδα οδήγησε τους κατοίκους σε άσκοπη κατανάλωση νερού και τους επιχειρηματίες σε αδιέξοδο. Τα πρόστιμα που επιβάλλουν οι τοπικές αρχές για την άσκοπη κατανάλωση νερού δεν είναι ικανά να σταματήσουν τους κατοίκους του νησιού που τόσα χρόνια είχαν μάθει σε αφθονία νερού και πλέον δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε … συνθήκες Αφρικής.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ξενοδόχων αλλά και επιχειρηματιών του νησιού, δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα στα ξενοδοχεία και στον τουρισμό γενικότερα, καθώς έχουν ληφθεί ήδη τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου οι τουρίστες να έχουν όλες τις ανέσεις κατά την παραμονή τους στο νησί. Τι γίνεται όμως με τους κατοίκους του Ηρακλείου; Γιατί η περιφέρεια και οι σχετικοί φορείς άργησαν να οργανώσουν καμπάνιες ενημέρωσης για την ορθολογική χρήση του νερού; Γιατί δεν φρόντισαν να γεμίσουν οι δεξαμενές και οι γεωτρήσεις νωρίτερα; Πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν την αισχροκέρδεια που θα κάνει την εμφάνισή της αναφορικά με το νερό;

Ο φετινός χειμώνας για την Κρήτη ήταν από τους πιο «στεγνούς», καθώς η θερμοκρασία δεν έπεσε πολύ χαμηλά, ενώ η ανομβρία της άνοιξης θα είναι κάτι που θα θυμούνται για καιρό οι κάτοικοι του νησιού.

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα επέλεξε να απαντήσει η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης σε μια ημερίδα στην αίθουσα συνεδρίων της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζα. Στην εν λόγω εκδήλωση ομιλητές ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Καλογερής, ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, ο γεωλόγος, Μαρίνος Κριτσωτάκης και ο Αλέξανδρος Στεφανάκης, πρόεδρος του παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ. Για το θέμα επίσης τοποθετήθηκαν οι Νίκος Νικολαΐδης, καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, Θρασύβουλος Μανιός, καθηγητής στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Κρήτης και Άγγελος Μπλέτσας, αναπληρωτής καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ελληνικός Τουρισμός: Τα προβλήματα που εκθέτουν την ΕλλάδαΠώς θα αντιμετωπιστεί η λειψυδρία στο Ηράκλειο;

Όπως είναι προφανές, δεν υπάρχουν εύκολες και γρήγορες λύσεις για το πρόβλημα της λειψυδρίας καθώς είναι ένα ζήτημα που άπτεται τόσο των καιρικών συνθήκών του νησιού όσο και του μακροπρόθεσμου πλάνου των τοπικών αρχών. Εάν και εφόσον υπάρχει βέβαια. Επίσης ένα ακόμα σημαντικό θέμα προς αυτή τη κατεύθυνση είναι και η παιδεία των κατοίκων ώστε να αναγνωρίζουν πότε ένα θέμα είναι κρίσιμο για την οικονομία και ευζωία του νησιού και να το αντιμετωπίζουν με τη δέουσα σοβαρότητα.Όλοι οι συμμετέχοντες στην ημερίδα κατέληξαν πως το πρόβλημα ξεκινά από την κακή χρήση του διαθέσιμου νερού, τόσο από κατοίκους όσο και από τους μεγάλους χρήστες.

«Είναι μια ημερίδα δύσκολη, καθώς γίνεται σε μια περίοδο που έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Σήμερα ο κόσμος ακούει γιατί έχει αντιληφθεί ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο οποίος τόνισε ότι εάν γίνει οργανωμένη χρήση του νερού από μεγάλους χρήστες, είναι βέβαιο ότι δε θα υπάρχει λειψυδρία. «Όπως λένε και οι ειδικοί, εάν “συλλάβουμε” το 10% της διαρροής του νερού, θα έχουμε ένα φράγμα Αποσελέμη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας