Πιο αναλυτικά, μετά από ενάμιση μήνα περίπου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ιονίων Νήσων άναψε τελικά το πράσινο φως ώστε με τη βοήθεια δεματοποιητή να γίνεται πλέον η επεξεργασία των αποβλήτων στο νησί, και να ξεκινήσει η αποκομιδή των απορριμμάτων από τους δρόμους και τις γειτονιές, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι η επεξεργασία των αποβλήτων θα γίνει με προσωρινή άδεια που θα έχει ισχύ ενός έτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν από τον βουλευτή Κώστα Παυλίδη, από τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών και τον γραμματέα Ευάγγελο Καπετάνιο, έχει δοθεί εντολή προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για άδεια προσωρινής εναπόθεσης, των δεμάτων στον ΧΥΤΥ Νότιας Κέρκυρας με τους κατοίκους της περιοχής, ωστόσο, να ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις.
Σημειώνεται ότι η καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κέρκυρας εναντίον του δημάρχου, Κώστα Νικολούζου, και του αντιδημάρχου καθαριότητας, Σπύρου Ασπιώτη, για απόπειρα υποβάθμισης του περιβάλλοντος κατά συναυτουργία, οδήγησε τον δήμαρχο Κέρκυρας, σε συνέντευξη τύπου, κατά την οποία ανακοίνωσε την αναγκαστική λειτουργία της ενδιάμεσης διαχείρισης στο Τεμπλόνι και την εναπόθεση των δεματοποιημένων απορριμμάτων στο ΧΥΤΥ της Λευκίμμης.
Όπως αναφέρουν μαρτυρίες κατοίκων, τα σκουπίδια βρίσκονταν αρκετό καιρό στους δρόμους ακόμα και έξω από σχολεία του νησιού, ενώ ούτε η εμφάνιση των πρώτων τουριστών κατάφερε να ευαισθητοποιήσει τις τοπικές αρχές ώστε να βρουν σύντομα μια λύση στο φλέγον ζήτημα που μοιάζει να είναι αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης των τελευταίων ετών. Προφανώς και δεν σταμάτησε από τη μια στιγμή στην άλλη η λειτουργία του ΧΥΤΑ.
Πρόκειται για μια κατάσταση που σίγουρα θα είχε δώσει δείγματα από την αρχή. Οι αρμόδιοι φορείς, ωστόσο, καθυστέρησαν να δώσουν την απαραίτητη προσοχή και να καταρτίσουν ένα εφεδρικό σχέδιο. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα πως παρά το γεγονός ότι τα απορριμματοφόρα έχουν αρχίσει ήδη να μαζεύουν τα σκουπίδια, οι τοπικές αρχές δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τους κατοίκους πως οι κινήσεις αυτές θα έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη. Οι κάτοικοι του νησιού φοβούνται πως η λύση αυτή δε θα είναι μόνιμη και θα περάσουν ολόκληρο το καλοκαίρι σε αυτή την κατάσταση.
Την δια στιγμή ο Ιατρικός Σύλλογος της Κέρκυρας, με ανακοινώσεις του «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία υπό υψηλές θερμοκρασίες, υποστηρίζοντας ότι είναι δυνατή η μετάδοση παθογόνων οργανισμών από ζώα και έντομα σε ανθρώπους, τονίζοντας μάλιστα ότι υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης των υπόγειων υδάτων και του εδάφους. Ο δήμαρχος, ωστόσο, αναφέρει με δηλώσεις του ότι για την αντιμετώπιση του κινδύνου της δημόσιας υγείας, έχουν ξεκινήσει ψεκασμοί και μυοκτονίες σε σημεία συσσώρευσης μεγάλων όγκων σκουπιδιών. Και πάλι όμως αυτό δεν λύνει το πρόβλημα.
Έντονη ανησυχία των ξενοδόχων
Το θέμα των σκουπιδιών και όχι οι ομορφιές του νησιού απασχόλησαν ιδιαιτέρως τα εθνικά και διεθνή μέσα επικοινωνίας, ενώ ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος χαρακτηρίζοντας μάλιστα την κατάσταση ως «εικόνες ντροπής».
Όπως αναφέρουν μαρτυρίες κατοίκων, τα σκουπίδια βρίσκονταν αρκετό καιρό στους δρόμους ακόμα και έξω από σχολεία του νησιού, ενώ ούτε η εμφάνιση των πρώτων τουριστών κατάφερε να ευαισθητοποιήσει τις τοπικές αρχές ώστε να βρουν σύντομα μια λύση στο φλέγον ζήτημα.
Παρέμβαση για τα σκουπίδια στην Κέρκυρα έκανε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων με επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρός της, κ. Γρηγόρης Τάσιος, προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη, η οποία κοινοποιήθηκε στην κα Έλενα Κουντουρά, υπουργό Τουρισμού και στον κ. Κωνσταντίνο Νικολούζο, δήμαρχο Κέρκυρας. Στην επιστολή ο πρόεδρος της ΠΟΞ επισημαίνει τους κινδύνους που δημιουργεί η απραξία γύρω από το μείζον θέμα των σκουπιδιών στην Κέρκυρα. Η επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Αποτελεί τεράστια δυσφήμιση για όλη τη χώρα ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς να εμφανίζει αυτή την εικόνα, στην αρχή μάλιστα της θερινής τουριστικής περιόδου. Δεν είναι δυνατόν αυτονόητες υπηρεσίες, όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων να μετατρέπονται σε μείζον ζήτημα. Αυτό όμως που μας λυπεί ακόμα περισσότερο είναι πως κανείς δεν αντιδρά ακόμα και στη φθορά δημόσιας περιουσίας όπως συμβαίνει με την καταστροφή υποδομών του ΧΥΤΥ Λευκίμμης Κέρκυρας. […] Δυστυχώς, λοιπόν, είμαστε για μια ακόμα φορά υποχρεωμένοι να ζητήσουμε το αυτονόητο και να επισημάνουμε ξανά πως προκειμένου οι επιχειρήσεις να είναι σε θέση να συνεχίσουν να στηρίζουν την απασχόληση και τα έσοδα του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, θα πρέπει να τυγχάνουν τουλάχιστον των στοιχειωδών και δεδομένων σε όλες τις πολιτισμένες χώρες παροχών».
Αυτή η κατάσταση, φαίνεται να ευνοεί το παρακράτος και την εγκληματικότητα, καθώς η τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού σε όγκο απορριμμάτων κοντά στο αναπαυτήριο του Αγίου Δημητρίου στη Νότια Κέρκυρα προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Ο εκρηκτικός μηχανισμός, ήταν κρυμμένος σε όγκο απορριμμάτων που έπιασε φωτιά και θα μπορούσε να έχει προκαλέσει τραυματισμό ή ακόμα και απώλεια ανθρώπινης ζωής. Είναι ένα θέμα εξαιρετικής σοβαρότητας, το οποίο δεν θα πρέπει να ληφθεί αψήφιστα. Αντιθέτως, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους ιθύνοντες του νησιού και στις Αρχές, καθώς είναι απορίας άξιον το κίνητρο των δραστών.