ΕΚΤ
DCIM100MEDIADJI_0084.JPG

Στην απόφαση για την διάθεση ενός «έκτακτου πακέτου πανδημίας» (“Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP)”) συνολικού ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να λάβει χώρα η αγορά εταιρικών και κρατικών ομολόγων, προχώρησε προ μερικών ωρών το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Θα  πρέπει να σημειωθεί πως στο εν λόγω πρόγραμμα θα συμπεριληφθεί και η αγορά ελληνικών ομολόγων, καθώς η ΕΚΤ προσφέρει στην Ελλάδα ένα waiver επιλεξιμότητας.

Υπό αυτό το πρίσμα εκτιμάται πως μέσω της προαναφερθείσας απόφασης θα μπορεί να πραγματοποιηθεί η αγορά ελληνικών ομολόγων συνολικού ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι αγορές των assets θα λάβουν χώρα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ αυτές θα πραγματοποιηθούν με ευέλικτο τρόπο, επιτρέποντας τις διακυμάνσεις στην κατανομή των ροών των αγορών μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων.

Μάλιστα, όπως τονίστηκε, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να θέσει τέλος στις εν λόγω αγορές, μόλις κρίνει ότι η κρίση που συνδέεται και απορρέει από την πανδημία του κορονοϊού έχει τελειώσει. Γεγονός που σημαίνει πως οι ιθύνοντες στην Φρανκφούρτη, έδρα της ΕΚΤ, έχουν υιοθετήσει ένα “θα κάνουμε ότι και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί” mode, αντιλαμβανόμενοι την σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά και το σημαντικό πλήγμα στην Ευρωπαϊκή οικονομία.

«Οι εξαιρετικές περιστάσεις απαιτούν εξαιρετική δράση», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ μέσω Twitter. «Δεν υπάρχουν όρια όσον αφορά τη δέσμευσή μας στο ευρώ. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό των εργαλείων που διαθέτουμε, εντός των ορίων της εντολής μας», συμπλήρωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Η κίνηση της ΕΚΤ γίνεται με βασικό στόχο την αποκλιμάκωση των spread, καθώς τις τελευταίες ημέρες με την κρίση του κορονοϊού να κορυφώνεται, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και κυρίως των ιταλικών και των ελληνικών ανέβηκαν στα ύψη. Το ιταλικό spread του δεκαετούς ομολόγου άγγιξε το 2,7%, ενώ το αντίστοιχο ελληνικό ανήλθε στο 4%. Ανοδική ήταν η κίνηση και στα spread Ισπανίας και Πορτογαλίας. Μένει τώρα να διαπιστωθεί αν το πακέτο της ΕΚΤ θα καταφέρει να αποκλιμακώσει τις πιέσεις και να επανέλθει σε πιο χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού των χωρών μελών της Ευρωζώνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας