Να δρομολογηθούν οι διαδικασίες καταβολής αποζημιώσεων στις τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Λέσβου που επλήγησαν το 2016 από το μεταναστευτικό και στους εργαζομένους που έχασαν εισοδήματα εξαιτίας της συγκυρίας αυτής, ζητεί η Ενωση Ξενοδόχων Λέσβου, με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.

Διαβάστε την επιστολή:

“Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης,

Όπως γνωρίζετε η Λέσβος, την τελευταία διετία, δέχθηκε υπερβολικό όγκο Προσφύγων / Μεταναστών (όπως άλλωστε η Χίος κι η Σάμος), με τις γνωστές δυσμενείς συνέπειες στον Τουρισμό.

Η μείωση των επισκεπτών είχε και έχει ως αποτέλεσμα την «κατάρρευση» τζίρων, εισοδημάτων κι απασχόλησης.

Τα περυσινά και προ μηνών (αρχές του 2017) ακραία καιρικά φαινόμενα, οι συχνές εντάσεις με ανιστόρητες  αναφορές και παραβιάσεις του Ευρωπαϊκού κι Εθνικού Χώρου απ’ τη γείτονα χώρα, που προκαλούν εύλογη ανησυχία σε ντόπιους και δυνητικούς επισκέπτες κι η πρόσφατη  φυσική καταστροφή στο Νότιο τμήμα του νησιού και ειδικά στη Βρίσα με το μεγάλο σεισμό, επιδείνωσε την κατάσταση, επηρεάζοντας αρνητικά την τουριστική ζήτηση, θέτοντας άμεσα ζήτημα βιωσιμότητας των τουριστικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων σ’ αυτές.

Σημειώνουμε ενδεικτικά ότι οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις (CHARTERS) από 77.000 το 2014, μειώθηκαν στις 31.000 το 2016. Η κίνηση Κρουαζιερόπλοιων από 53 προσεγγίσεις με 34.000 επιβάτες το 2014, μειώθηκαν σε 29 με 14.000 επιβάτες κι η πρόβλεψη για το 2017 είναι 4 προσεγγίσεις με 1.500 περίπου επιβάτες. Το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού (ΠΚΤ), πέρυσι (το 2016), το καλύτερο από ποτέ, είχε μόνο 695 επιταγές, λόγω δυο προβλημάτων: Τα υψηλά ναύλα και τη «ρήτρα» των 80 χλμ μεταξύ της κατοικίας του δικαιούχου του ΠΚΤ και του καταλύματος της επιλογής του, που με προχθεσινή απόφαση της Διοικήτριας του ΟΑΕΔ, εξαιρέθηκε η Λέσβος. Οι αφίξεις εκ Τουρκίας από 50.659 επισκέπτες το 2015, μειώθηκαν σε 41.357 το 2016 (λόγω καθυστέρησης έναρξης του Πιλοτικού Προγράμματος  VISA, στα μέσα Ιούνη αντί Απρίλη).

Ο συνδυασμός των προαναφερθέντων, οι υψηλές επιβαρύνσεις που έχει υποστεί τελευταία το ξενοδοχειακό προϊόν (π.χ. με τις διαδοχικές αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ), η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων (συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ / τέλη / υπέρ τρίτων επιβαρύνσεις / παράβολα κ.ά.) οι υψηλές – «επαχθείς» για τους τζίρους τους – εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές (υπεύθυνες ίσως σε μεγάλο βαθμό για την ανεργία), το μικρό μέγεθος των μονάδων, ο νησιωτικός, ακριτικός, όχι ιδιαίτερα προβεβλημένος προορισμός, τα υψηλά ναύλα, η μικρή τουριστική περίοδος, οι χαμηλοί δείκτες ανάπτυξης / υποδομών κ.ά., απειλούν φανερά τη βιωσιμότητα της τουριστικής οικονομίας  των νησιών μας.

Γνωρίζοντας ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης προβλέπεται καταβολή αποζημιώσεων λόγω  «ειδικών συνθηκών» (όπως έγινε στη διάρκεια του πολέμου στον Κόλπο το 1992) και μέσα στα πλαίσια του παραπάνω σχετικού,

Π Α Ρ Α Κ Α Λ Ο Υ Μ Ε

Για τις δικές σας ενέργειες, προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες καταβολής αποζημιώσεων σε όσες τουριστικές / ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Λέσβου αποδεδειγμένα επλήγησαν το 2016 απ’ το Μεταναστευτικό και  σ’ όσους εργαζομένους τους είτε δεν επαναπροσλήφθηκαν είτε απολύθηκαν λόγω μείωσης της ζήτησης, πάντα αναλογικά με το ύψος των απωλειών τους.

Επίσης συμπληρωματικά θα προτείναμε μέτρα έμπρακτης στήριξής μας απ’ την Πολιτεία, συμβάλλοντας στην  ανακούφιση επιχειρήσεων και νοικοκυριών και στη μεταστροφή της ψυχολογίας και του κλίματος που επικρατεί, όπως ενδεικτικά:

= Απαλλαγή  απ’ τον ΕΝΦΙΑ, τουλάχιστον για μια διετία.

= Επιστροφή στους προ του Σεπτεμβρίου 2015 μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ και κυρίως σ’ ό,τι αφορά διαμονή και εστίαση, κλάδοι που επλήγησαν περισσότερο .

= Σοβαρή μείωση ασφαλιστικών εισφορών, προστίμων, τελών, Συγγενικών Δικαιωμάτων ή και με αντιστοίχιση προς τη φοροδοτική τους ικανότητα, πάγιο αίτημα Οικογενειακών / Πολύ Μικρών / Μικρών, εξωστρεφών, συναλλαγματοφόρων, ΕΝΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ επιχειρήσεων Ευαίσθητων Προορισμών .

= Πάγωμα χρεολυσίων των δανείων νοικοκυριών κι επιχειρήσεων για μια διετία τουλάχιστον.

Αποψή μας ότι το όποιο δημοσιονομικό κόστος των προαναφερθέντων θα ‘ναι μικρότερο της ζημιάς που θα προκληθεί στα Δημόσια κι Ασφαλιστικά Ταμεία απ’ τις ίσως μη αναστρέψιμες συνέπειες της υπολειτουργίας / λουκέτων / αφελληνισμού των επιχειρήσεών και της αύξησης της ανεργίας, αν μείνουμε αβοήθητοι ν’ αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση για την οποία δεν είμαστε υπεύθυνοι”.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας