Το Ειδικό Σήμα Ποιότητας Ελληνικής Κουζίνας το οποίο θεσπίστηκε από το 1999 και χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού για την προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού, λαμβάνουν επιχειρήσεις εστίασης ή αναψυχής κατόπιν αίτησής τους.
Αυτό το Ειδικό Σήμα Ποιότητας (μπορεί να ανανεώνεται ανά τριετία) πιστοποιεί ότι μία συγκεκριμένη επιχείρηση:
- Προσφέρει ένα ικανοποιητικό επίπεδο εδεσμάτων που ακολουθούν ή βασίζονται στην ελληνική γαστρονομική παράδοση με έμφαση κατά περίπτωση σε τοπικές κουζίνες,
- Χρησιμοποιεί σε σημαντικό βαθμό ελληνικά προϊόντα, με έμφαση σε τοπικά προϊόντα και προϊόντα ΠΟΠ,
- Προωθεί συνολικά την ελληνική γαστρονομική και οινική παράδοση και παραγωγή και
- Προσφέρει ένα ικανοποιητικό επίπεδο συνολικής παροχής υπηρεσιών.
Όπως αναφέρει η Απόφαση, η χορήγηση του ΕΣΠΕΚ γίνεται στις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής που υποβάλλουν σχετική αίτηση εφόσον πληρούνται τα υποχρεωτικά κριτήρια, 20 τον αριθμό, που αφορούν:
- την προσφορά εδεσμάτων της ελληνικής κουζίνας και ελληνικών προϊόντων,
- την παρουσίαση και προώθηση της ελληνικής γαστρονομικής και οινικής παράδοσης, και
- τη συνολική εικόνα των χώρων της επιχείρησης.
Επιπλέον, υπάρχουν 10 βαθμολογούμενα κριτήρια (ποιότητα δομικών υλικών, χώρου εστίασης, ποικιλία εδεσμάτων, προσφορά καλού ψωμιού, συντήρηση κρασιών κ.ά.) και η επιχείρηση καθίσταται επιλέξιμη για τη λήψη του ΕΣΠΕΚ εφόσον λάβει συνολική βαθμολογία όχι μικρότερη των 25 βαθμών.