Περί το 1,5 εκατ. πελάτες της EasyJet κινδυνεύουν με ακύρωση των μετακινήσεων τους προς θερινούς προορισμούς, μετά την περικοπή χιλιάδων πτήσεων από την αεροπορική εταιρεία, εν μέσω της κρίσης έλλειψης προσωπικού σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα.
Οι ακυρώσεις πτήσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν πτήσεις προς δημοφιλείς προορισμούς θερινών διακοπών εκ των οποίων και η Ελλάδα, αναμένεται να συνεχιστούν κατά τους κρίσιμους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο) καθώς και τον Σεπτέμβριο.
Συγκεκριμένα, η EasyJet είχε προγραμματίσει να πραγματοποιήσει περίπου 160.000 πτήσεις κατά τη διάρκεια της σεζόν, αριθμός που ισοδυναμεί με το 97% των πτήσεων του 2019. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας, ο αριθμός των πτήσεων θα μειωθεί κατά 7%, ενώ ο ακριβής προσδιορισμός του αριθμού των πτήσεων που θα επηρεαστούν βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.
Εξάλλου, οι βρετανικές αεροπορικές εταιρείες φαίνεται να επιχειρούν να παρακάμψουν την ανάγκη έκδοσης βρετανικής θεώρησης εργασίας για ευρωπαϊκά πληρώματα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις προσωπικού. Ειδικότερα, εκμεταλλευόμενες ένα κενό νομοθεσίας, η British Airways, η ΕasyJet και η Tui έχουν μισθώσει αεροσκάφη νηολογημένα στην ΕΕ, κίνηση που επιτρέπει στους αερομεταφορείς να παρεκκλίνουν των κανόνων μετά το Brexit που απαιτούν από το προσωπικό της ΕΕ που εργάζεται σε αεροπλάνα εγγεγραμμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο να διαθέτει βρετανική βίζα εργασίας.
Τα προβλήματα, ωστόσο, δεν περιορίζονται στους αερομεταφορείς αλλά αφορούν και στα αεροδρόμια, καθώς περίπου 30 πτήσεις με έως και 5.000 επιβάτες ακυρώθηκαν, αυτή την εβδομάδα, στο αεροδρόμιο Heathrow, λόγω τεχνικών προβλημάτων που επηρέασαν τη διαχείριση αποσκευών, με αποτέλεσμα το αεροδρόμιο να ζητήσει από τις αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν κατά 10% των πτήσεών τους σε αυτό.
Παράλληλα, το Αεροδρόμιο Gatwick, κύριο αεροδρόμιο της EasyJet, δήλωσε ότι θα μειώσει τον αριθμό των πτήσεων κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου αιχμής, λόγω ελλείψεων προσωπικού εδάφους. Παρότι οι διαταραχές φαίνεται να έχουν προκληθεί από διάφορους παράγοντες, οι ελλείψεις προσωπικού φαίνεται να είναι ο κύριος λόγος που οδήγησε τον κλάδο των αερομεταφορών να αδυνατεί να αντιμετωπίσει την αυξημένη, μετά πανδημίας, ζήτηση.
(*) Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Λονδίνο.