Η Ένωση διεκδικεί επίσης κονδύλια από το ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφ/κής Ανάπτυξης) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης.
Ζητεί επιπλέον να ληφθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα και πρωτοβουλίες για την ανακούφιση κατοίκων και επιχειρήσεων του νησιού, όπως:
-Επιστροφή στους προς του Σεπτεμβρίου 2015 μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ και σε καμιά περίπτωση αύξησή τους. Ο ΦΠΑ του Βορείου Αιγαίου δεν υπερβαίνει το 0,5% του συνολικού της Χώρας.
-Εξαίρεση απο την επιβολή του φόρου διαμονής (οριζόντιου χαρατσιού) από 1.1.2018.
-Μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών τουλάχιστον κατά 50% ή αντιστοίχισή τους προς τη φέρουσα πλουτοδοτική ικανότητα (τζίρους / εισοδήματα). Επίσης αντίστοιχη αντιμετώπιση όλων των επιβαρύνσεων, προστίμων, Συγγενικών Δικαιωμάτων, υπέρ τρίτων κλπ.
-Απαλλαγή κατοίκων και επιχειρήσεων απο τον ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον για τη διετία 2017-2018, με σταδιακή μείωσή του μέχρι 50% την επόμενη 3ετία (2019-2021).
-Πάγωμα χρεωλυσίων δανείων κατοίκων & επιχειρήσεων, τουλάχιστον για τη διετία 2017-2018 .
Όπως επισημαίνει η Ένωση, “το δημοσιονομικό κόστος που θα προκύψει απ’ τα προαναφερθέντα θα είναι ελάχιστο, σε σχέση με τη ζημιά που θα προκληθεί (χωρίς αυτά) στα έσοδα του Δημοσίου και στην Απασχόληση, πλήττοντας συνοχή και σύγκλιση (Κοινωνίας και Οικονομίας).
Αυτονόητο είναι ότι οι όποιες εθνικές δαπάνες γι’ αποκατάσταση των συνεπειών / επιπτώσεων του Μεταναστευτικού / Προσφυγικού, της αναστροφής της κακής μας εικόνας απ’ τα διεθνή Μ.Μ.Ε. και των ζημιών που προκάλεσε ο υπ’ όψη σεισμός, δεν πρέπει να λογισθούν / συνυπολογισθούν στο δημοσιονομικό έλλειμμα, που ελέγχεται από το (όχι ιδιαίτερα ευαίσθητο στον ανθρώπινο πόνο) Σύμφωνο Σταθερότητας.