Ταχεία ανάκαμψη, επέκταση τουριστικής περιόδου και αισιόδοξες προοπτικές για το 2022. Αυτά είναι τα ευχάριστα νέα που προκύπτουν από την εξέλιξη αφίξεων και εισπράξεων, αλλά και τις παρακρατήσεις σε εθνικό επίπεδο. Πόσο όμως η ανάκαμψη τους αφορά όλους; Πόσο έχουν κλείσει οι πληγές της κρίσης;
Δυναμική ανάκαμψη για το 2022
Ο ελληνικός τουρισμός βλέπει τις αφίξεις και τις εισπράξεις να ανακάμπτουν με ταχύτητα, από τα μέσα του καλοκαιριού και μετά. Επιπλέον, η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πλέον «κερδισμένους» προορισμούς αυτής της τουριστικής περιόδου, μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα ανάκαμψης των διεθνών ταξιδιών. Μιας τουριστικής περιόδου η οποία διευρύνεται τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο, όπου και γράφονται αυτές οι γραμμές. Όλα δείχνουν ότι η αναμενόμενη ανάκαμψη προχωράει με ρυθμούς ταχύτερους από αυτούς που πρόβλεπαν ακόμα και οι πλέον αισιόδοξοι στις αρχές του καλοκαιριού, με τις προβλέψεις πια να μιλούν για πιθανή πλήρη ανάκαμψη το 2022.
Όπως ανέφερε ο υπ. Τουρισμού Β. Κικίλιας στο συνέδριο Συνδέσμου Γερμανών Τουριστικών Πρακτόρων (DRV), ο ελληνικός τουρισμός, επιδεικνύοντας αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, κατάφερε φέτος να ξεπεράσει το 50% του 2019 που είχε τεθεί ως στόχος. Ο ίδιος δηλώνει ότι τον Σεπτέμβριο φθάσαμε στο 75% των αφίξεων του Σεπτεμβρίου του 2019. Αυτή είναι η φωτεινή πλευρά του νομίσματος, που στηρίζεται κυρίως σε αποτελέσματα σε εθνικό επίπεδο.
Η άλλη πλευρά σχετίζεται με την ανισομερή κατανομή αυτής της ανάκαμψης, τις ακόμα ανοιχτές οικονομικές πληγές των τουριστικών επιχειρήσεων, την ανησυχία για μη επιθυμητές εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο, τη δυσκολία ανάκαμψης των τιμών στα ξενοδοχεία που εξαρτώνται από συμβόλαια με tour operators, τα συνέδρια, τις εκθέσεις και τους ορεινούς και χειμερινούς προορισμούς που δεν πρόλαβαν να πάρουν μερίδιο από την ανάκαμψη και τώρα περιμένουν το κομμάτι τους, αλλά και άλλα πολλά.
Σε αυτό τον φάκελο θα επιχειρήσουμε να σκιαγραφήσουμε την υπό διαμόρφωση νέα κατάσταση, τη μέχρι σήμερα πορεία εσόδων και αφίξεων αλλά και τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της τουριστικής αγοράς μέσα από συνεντεύξεις, έρευνες και στατιστικά στοιχεία. Επίσης, θα αναφερθούμε στα βασικότερα χαρακτηριστικά των σημαντικότερων αγορών που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ανάκαμψη και τις ανάλογες προοπτικές.
“Οι βασικές αγορές της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασίλειου, της Γαλλίας, των ΗΠΑ και της Ρωσίας διατηρούν τη σημαντικότητά τους.”
Πώς κινήθηκαν οι μεγάλες αγορές
Ο χάρτης της τουριστικής ζήτησης για την Ελλάδα ανά χώρα μπορεί να παρουσιάζει μεταβολές –που βέβαια δεν μπορούν να θεωρηθούν μόνιμες μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση– αλλά οι βασικές αγορές της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασίλειου, της Γαλλίας, των ΗΠΑ και της Ρωσίας διατηρούν τη σημαντικότητά τους. Βάσει στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, το πρώτο 6μηνο του 2021 η Γερμανία συνεισέφερε το 17,6% των συνολικών αφίξεων και το 19% των εισπράξεων, σημειώνοντας αύξηση πάνω από 150% έναντι του 2020. Την ίδια περίοδο, οι Βρετανοί παρουσιάζουν άνοδο στις αφίξεις –έναντι του 2020– περίπου 50%, ενώ οι εισπράξεις αυξάνονται θεαματικά κατά 143%, συνεισφέροντας περίπου το 9% των συνολικών εισπράξεων. Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί το ράλι της γαλλικής αγοράς, που εκτίναξε αφίξεις και εισπράξεις περίπου κατά 350%, σε σχέση με το 2020.
Εκπρόσωποι τουριστικών οργανισμών και tour operators από τις προαναφερθείσες αγορές κάνουν λόγο για αύξηση της τουριστικής κίνησης από τις χώρες τους προς προορισμούς εκτός συνόρων, με την Ελλάδα να βρίσκεται γενικότερα ανάμεσα στους πρώτους προς επιλογή προορισμούς.
Από τη γερμανική αγορά, που πρωτοστάτησε στην ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού, τα νέα είναι επίσης ενθαρρυντικά. Αεροπορικές εταιρείες (όπως η Eurowings, η θυγατρική της Lufthansa) πέταξαν με γεμάτα αεροπλάνα το φθινόπωρο, με τις κρατήσεις να επεκτείνονται και τον Νοέμβριο. Και ενώ ο πρόεδρος του DRV κ. Fiebig δήλωσε ότι η πανδημία χτύπησε πολύ άσχημα τη βιομηχανία και τους Γερμανούς tour oparators, προκαλώντας μείωση των πωλήσεων σχεδόν 70% έναντι των επιπέδων προ πανδημίας, έγκυρη γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι πτήσεις για την Ελλάδα ήταν λιγότερες μόλις κατά 16% σε σχέση με το 2019, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις διασυνοριακές πτήσεις στην Ευρώπη ήταν 60%. Ακραίες περιπτώσεις, η Μύκονος και η Σαντορίνη που κατέγραψαν περισσότερους επισκέπτες φέτος συγκριτικά με το 2019.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κίνηση για την απλούστευση του συστήματος χρωματικής κωδικοποίησης σε μια ενιαία «κόκκινη» λίστα και η αφαίρεση μέρους του κόστους και της αναγκαιότητας των τεστ για την Covid έχουν οδηγήσει σε επίπεδα-ρεκόρ, από την αρχή της χρονιάς, τον αριθμό των ταξιδιωτών που προτίθενται να κάνουν κράτηση διακοπών στο εξωτερικό, ενώ οι κρατήσεις ξενοδοχειακών δωματίων παρουσιάζουν επίσης αύξηση άνω των επιπέδων προ πανδημίας βάσει στοιχείων της πλατφόρμας κρατήσεων Hoo. Το 25% των Βρετανών προγραμματίζουν διακοπές στο εξωτερικό μέσα στους ερχόμενους 6 έως 12 μήνες, έναντι μόλις του αντίστοιχου ποσοστού 10% τον Ιούλιο.
Για τη χώρα μας οι πληροφορίες από τη WTM αναφέρουν αύξηση των προκρατήσεων για την επόμενη χρονιά. Συμφωνία που έκλεισε την πρώτη ημέρα της διεθνούς έκθεσης WTM στο Λονδίνο ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας με τον όμιλο Jet2.com και Jet2holidays, προβλέπει αύξηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων κατά 600.000 σε ελληνικούς προορισμούς το 2022, σε σχέση με το 2019, με νέες πτήσεις από το Μάντσεστερ και το Μπέρμιγχαμ προς την Αθήνα από τις 15 Απριλίου.
Το καλοκαίρι για τους Βρετανούς ξεκινά νωρίς στην Ελλάδα, συγκεκριμένα από την 1 Απριλίου, με πρώτο προορισμό το Ηράκλειο και με πάνω από 15 ελληνικούς προορισμούς. Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας συζητά να παραμείνουν ανοιχτοί κάποιοι από τους προορισμούς αυτούς και τον χειμώνα του 2022.