Αρνητική είναι η πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με δηλώσεις της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, Γενικής Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) έπειτα από την ολοκλήρωση τηλεδιάσκεψης με τους υπουργούς Οικονομικών των G20, στην οποία συμμετείχαν και οι Κεντρικοί τραπεζίτες των εν λόγω χωρών.
«Θεωρώ πως το διεθνές οικονομικό περιβάλλον θα βιώσει κρίση, όμοια ή και μεγαλύτερη με την αντίστοιχη του 2008. Ωστόσο, αναμένουμε να ακολουθήσει σταδιακή ανάκαμψη, αρχής γενομένης από το 2021. Δίχως άλλο, το ζητούμενο σήμερα είναι να σταματήσει το ταχύτερο δυνατόν η εξάπλωση του κορωνοϊού, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα μια εξόχως δυναμική διαδικασία ανάκαμψης», όπως επεσήμανε η κυρία Γκεοργκίεβα. Παράλληλα, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, τόνισε πως υποστηρίζει ενθέρμως τα έκτακτα μέτρα οικονομικής στήριξης που έλαβαν κυβερνήσεις σε πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και την κίνηση Κεντρικών τραπεζών να διευκολύνουν την νομισματική πολιτική, καθώς αμφότερες κινούνται προς την κατεύθυνση υποστήριξης της παγκόσμιας οικονομίας.
Η κυρία Γκεοργκίεβα δεν έκρυψε την ανησυχία της για την δυνατότητα των αναδυόμενων οικονομιών να ανταπεξέλθουν στις έκτακτες συνθήκες που έχουν προκύψει ελέω του Covid-19. Πόσο, μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία έχουν βιώσει μια σταδιακή αποεπένδυση και απόσυρση κεφαλαίων, γεγονός που θα αποδυναμώσει αισθητά τις όποιες πιθανότητες έχουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Αρκεί να σημειωθεί πως κατά τον τελευταίο μήνα κάτι παραπάνω από $83 δισεκατομμύρια έχουν αποσυρθεί από τις αναδυόμενες αγορές.
Τέλος, όπως σημείωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αυξήσει δραστικά την παροχή έκτακτης χρηματοδότησης, καθώς περίπου 80 χώρες έχουν αιτηθεί την λήψη οικονομικής βοήθειας. Ήδη, μάλιστα, συνεργάζεται στενά και με άλλα διεθνή χρηματοδοτικά ιδρύματα έτσι ώστε να δοθεί μια ακόμη πιο ισχυρή όσο και συντονισμένη απόκριση. «Ζούμε σε εξαιρετικά έκτακτες συνθήκες. Πολλές χώρες ήδη έχουν προβεί στην λήψη πρωτοφανών μέτρων. Το ΔΝΤ εργάζεται στενά με όλα τα κράτη-μέλη, καθώς πρόθεσή μας είναι να σταθούμε όρθιοι και όλοι κοντά, στηρίζοντας κατοίκους και επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο».
Να πούμε επίσης πως ο διεθνής οίκος Morgan Stanley προβλέπει ύφεση άνω του 5% φέτος για την Ελλάδα με τα ποσοστά να διαμορφώνονται σε αντίστοιχα επίπεδα για το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών. Στην ανάλυση του οίκου επισημαίνονται οι σημαντικές απώλειες στον κλάδο του τουρισμού πανευρωπαϊκά.