Ο Κινεζικός Οργανισμός Τουρισμού, σε συνεργασία με το Ελληνο-Κινεζικό Εμπορικό Επιμελητήριο, διοργάνωσε δημοσιογραφική αποστολή στην Κίνα. Στην αποστολή συμμετείχε η Μαργαρίτα Μανούσου, αρχισυντάκτρια του περιοδικού “Τουριστική Αγορά”. Το ταξίδι ήταν πολύ ενδιαφέρον και είχε ως κύρια σημεία αναφοράς τη Σαγκάη και την επαρχία Φουτζιάν.
To Σεπτέμβρη του 2016, πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, εκδήλωση της Alibaba, της μεγαλύτερης Κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Εμπορικό Επιμελητήριο Αθήνας. Υψηλόβαθμα στελέχη του κινεζικού κολοσσού Alibaba, ήρθαν στην Αθήνα προκειμένου να ενημερώσουν και να έχουν επαφές με τον επιχειρηματικό κόσμο για την ανάπτυξη συνεργασιών. Όλοι ήταν παρόντες, εκπρόσωποι υπουργείων, επιμελητηρίων και φορέων, τουριστικοί πράκτορες, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι.
Μεγάλο το ενδιαφέρον των ελληνικών εταιρειών για την αξιοποίηση της πλατφόρμας Alibaba στην προώθηση των εξαγωγών και της εξωστρέφειας, όπως αποδείχτηκε από το γεγονός ότι πάνω από 600 επιχειρήσεις είχαν δηλώσει συμμετοχή στην εκδήλωση ενημέρωσης. Έγιναν πολλές επίσημες συναντήσεις με μέλη του Εμπορικού Επιμελητήριου Αθήνας, προέδρους άλλων επιμελητηρίων και κυβερνητικών παραγόντων.
Στην εκδήλωση, η υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου του Ελληνο-Κινεζικού Επιμελητηρίου Κυρία Σταματίνα Μάρκου πρότεινε στην Μ. Μανούσου να συμμετάσχει σε δημοσιογραφική αποστολή, στην Κίνα και συγκεκριμένα στη Σαγκάη και τη Φουτζιάν. Η αποστολή ήταν προγραμματισμένη για το Δεκέμβριο που ήταν μια περίοδος χωρίς επαγγελματικές εκθέσεις ή άλλες υποχρέωσεις. Η προοπτική επίσκεψης στην Κίνα, την οποία είχε επισκεφθει το 2005 συμμετέχοντας σε δημοσιογραφική αποστολή στο Πεκίνο με το Υπουργείο Τουρισμού και υπουργό τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, της φάνηκε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Θα έβλεπε μετά από 11 χρόνια μια άλλη μεγάλη πόλη σε μια χώρα που παρουσίαζε το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης και που τροφοδοτούσε σήμερα όλο τον κόσμα με προϊόντα κατασκευασμένα στη χώρα αυτή, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
Η Κίνα είναι σήμερα η μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα στον κόσμο, μια χώρα με ένα διαφορετικό οικονομικο-πολιτικό σύστημα. Μια γοητευτική χώρα που η ανάπτυξη τουριστικών και εμπορικών σχέσεων μαζί της μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα οικονομίας σε κάθε χώρα. Ειδικά για την Ελλάδα θα μπορούσε να βοηθήσει αποτελεσματικότατα στην ανάκαμψη της οικονομίας και στη δημιουργία πολλών πραγματικών θέσεων εργασίας που τόσο χρειάζεται η οικονομική ζωή του τόπου και ο ελληνικός λαός.
Το ταξίδι προγραμματίστηκε. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση ενημέρωσης στα γραφεία του τουριστικού γραφείου Athens Silk Road International Travel, που είχε αναλάβει την διοργάνωση του ταξιδιού. Το γραφείο αυτό είναι ιδιοκτησίας του Κινέζου επιχειρηματία Lan Siao Chen, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια. Έγινε ενημέρωση για το ταξίδι το οποίο πραγματοποιήθηκε με προτροπή και υπό την αιγίδα της Κινεζικής Εθνικής Υπηρεσίας Τουρισμού (CNTA) και της Υπηρεσίας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Ελληνο-Κινεζικού Επιμελητηρίου. Το Ελληνο-Κινεζικό Επιμελητήριο είχε αναλάβει την οργάνωση της αποστολής και το τουριστικό γραφείο “Athens Silk Road International Travel” την ταξιδιωτική οργάνωση. Η αρχική ημερομηνία αναχώρησης μετατέθηκε 10 μέρες αργότερα από το αρχικό πρόγραμμα. Αιτία, όπως έγινε γνωστό, ήταν ο τυφώνας Τοκάτζε, που θα έπληττε, με δυνατές ριπές ανέμου τις περιοχές, που βρίσκονται στη νότια-νοτιοδυτική ακτογραμμή της Κίνας, όπου είναι και το Φουτζιάν, που επρόκειτο να επισκεφτεί η δημοσιογραφική αποστολή.
Τελικά η δημοσιογραφική αποστολή με την υπεύθυνη του Ελληνο-Κινεζικού Επιμελητηρίου αναχώρησαν στις 12 Δεκεμβερίου με Qatar Airways και έφτασαν στη Ντόχα μεσημέρι. Στην πτήση Αθήνα – Ντόχα, οι υπηρεσίες που προσέφεραν οι αεροσυνοδοί της Qatar ήταν εξαιρετικές. Προσπάθησαν να ικανοποιήσουν όλες τις ανάγκες των επιβατών και ήταν φιλικοί με πολύ επαγγελματισμό.
Στη Ντόχα, η αποστολή παρέμεινε 7 ώρες στο υπερσύγχρονο αεροδρόμιο Hamad και στη συνέχεια έφυγε για Σαγκάη. Το ταξίδι Ντόχα-Σαγκάη, πάντα με την Qatar airways, κράτησε περίπου 10 ώρες.
Η άφιξη στη Σαγκάη έγινε αργά το μεσημέρι γύρω στις 2 τοπική ώρα, μία μέρα μετά. Η αποστολή έφτασε στο ξενοδοχείο στην οδό Νανζίνγκ, σε κεντρική περιοχή της Σαγκάης. Εδώ ο καθένας μπορούσε να αισθανθεί τον παλμό της σύγχρονης Κίνας, μιας χώρας που πατάει γερά στην Ανατολή ενώ ατενίζει τη Δύση. Η ξεναγός ενημέρωσε την ομάδα ότι μπορούν να βγουν βόλτα και μετά το φαΐ και δεν υπήρχε κανένας λόγος ανησυχίας. Ο περιοχή ήταν ασφαλής. Το βραδυνό φαγητό ήταν στην τραπεζαρία του ξενοδοχείου.
Το επόμενο πρωί η αποστολή πήγε για πρωινό στην τραπεζαρία του ξενοδοχείου. Το πρωινό ήταν εξαιρετικά πλούσιο και υπήρχαν φαγητά γιά κάθε τύπο γαστρονομικού ενδιαφέροντος (κρέας – ψάρι – noodles – σουπα – ψωμιά – γλυκά – φρούτα κλπ). Οι Κινέζοι δεν πίνουν καφέ αλλά τσάι, υπήρχε βέβαια και καφές για τους επισκέπτες.
Η Κίνα διανύει το έτος του Πετεινού, που συμβολίζει το δυναμισμό. Η “Σαν-Χάη” όπως προφέρεται, είναι η πόλη που αναδεικνύει το δυναμισμό της Κίνας. Έχει πανάρχαιη ιστορία και χαρακτηρίζεται από το όνομά της, πόλη δίπλα στη θάλασσα. Είναι μια μητρόπολη της Άπω Ανατολής, που συχνά την αποκαλούσαν και «Παρίσι της Ανατολής», καθώς από τον 19ο αιώνα είχε γίνει πόλος έλξης για επιχειρηματίες, τυχοδιώκτες και διασημότητες.
Σύμφωνα με ενημέρωση από την ξεναγό, η πόλη μόλις πριν από 150 χρόνια, είχε μόνο ένα εκατομμύριο κατοίκους, αριθμό πολύ μικρό για τα δεδομένα της Κίνας. Στα μέσα του 19ου αιώνα, οι Άγγλοι έστειλαν σε αυτό το ασιατικό λιμάνι ένα καράβι με ανεπιθύμητους Άγγλους. Όσοι βρέθηκαν σ΄αυτό το καράβι είχαν στη διάθεσή τους άφθονο οινόπνευμα. Ενέδωσαν στο ποτό κι όταν αντιλήφθηκαν ποια ήταν η μοίρα τους ήταν πια αργά για να επιστρέψουν στην Αγγλία. Αισθάνθηκαν «όμηροι» και γι αυτό, εκείνοι οι πρώτοι Άγγλοι που έφθασαν στην κινεζική ακτή συνήθιζαν να λένε πως «Σαγκάη» σημαίνει «η πόλη των ομήρων».
Η Σαγκάη είναι σήμερα μια μητρόπολη του κόσμου με κινεζική ταυτότητα, μια πόλη με τη γοητεία που της χαρίζει ο ποταμός Χουάνγκπου, που ένας όμορφος μύθος λέει πως η Σαγκάη έχει γεννηθεί από τον ποταμό Χουανγκπού. Ακούγεται βέβαια πολύ αληθοφανές αφού η ανάπτυξη της πόλης έχει γίνει στις στις όχθες του ποταμού και από εκεί απλώνεται η σημερινή μεγαλούπολη που δίνει στέγη σε 24 εκατομμύρια κατοίκους και εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες. Εντυπωσιακή αναπαράσταση της πόλης υπάρχει στο Εκθεσιακό Κέντρο Αστικής Ανάπτυξης, που στεγάζεται σε ένα σύγχρονο και μοντέρνο κτήριο στην Πλατεία του Λαού. Η μακέτα της κεντρικής Σαγκάης, έχει κερδίσει θέση στο βραβείο των ρεκόρ Γκίνες, ως η μεγαλύτερη μακέτα πόλης στον κόσμο.
Αρκετά από τα μέλη της αποστολής θεώρησαν ότι είναι η πιο μοντέρνα πόλη που είχαν δει και μπορούσαν να παρομοιάσουν μόνο με σύγχρονες αμερικανικές πόλεις. Μια μεγαλούπολη που εντυπωσιάζει από την εξαιρετική αρχιτεκτονική των κτηρίων. Ουρανοξύστες που συνδυάζουν μπετόν, μέταλλο και γυαλί, υψώνονται στον ουρανό. Πολλοί δείχνουν δείγματα τέχνης, αλλά και πάρα πολλοί δείχνουν πολύ απλοί και μάλλον θυμίζουν εργατικές πολυκατοικίες/ουρανοξύστες. Σε ερώτηση προς την ξεναγό δόθηκε καταφατική απάντηση ότι στεγάζουν εργαζόμενους στην πόλη. Αυτοί οι ουρανοξύστες είναι λιτοί και υπάρχουν για να προσφέρουν στέγαση στα εκατομμύρια των εργαζόμενων. Σε κάθε περίπτωση η πόλη είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή. Σε πολλά κτήρια υπήρχαν κάγκελα στα παράθυρα και στα μπαλκόνια των πρώτων ορόφων. Οπως εξήγησε η ξεναγός είναι και για να προφυλάσσουν τα σπίτια από κλέφτες, αλλά κυρίως για να μπορούν να φεύγουν οι γονείς για κάποια δουλειά αφήνοντας το παιδί τους ή σήμερα πια τα δύο παιδιά τους, χωρίς το φόβο ότι μπορεί να πέσουν από το μπαλκόνι.
Η Σαγκάη είναι σήμερα ο πρώτος σταθμός για τους ξένους που επισκέπτονται την Κίνα για τουρισμό ή/και -συνηθέστερα- για επιχειρηματικές επαφές. Η Σαγκάη βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, όχι μόνο για τις επενδυτικές δυνατότητες, αλλά και για τα ενδιαφέροντα φεστιβάλ που φιλοξενεί κάθε χρόνο, όπως το Φεστιβάλ Τουρισμού, το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών, το γκραν-πρι της Formula-1, και τις πολλές άλλες εμπορικές, πολιτιστικές και αθλητικές διοργανώσεις υψηλού επιπέδου. Η Σαγκάη εξυπηρετεί τους επισκέπτες επιχειρηματίες/τουρίστες με δύο διεθνή αεροδρόμια και 115.000 ξενοδοχειακές κλίνες. Η πόλη έχει πάνω από 20 εκατομμύρια κατοίκους ενώ στη διάρκεια της ημέρας βρίσκονται εκεί για εργασία και συναντήσεις πολλοί ακόμα επισκέπτες.
Οι πληροφορίες της ξεναγού και οι γνώσεις των μελών της αποστολής ολοκληρώνουν την εικόνα για την Σαγκάη. Η οικονομία και η ανάπτυξη δείχνουν να καλπάζουν και οι άνθρωποι φαίνονται δραστήριοι και ευχαριστημμένοι, δείχνουν να περνούν καλά, να ευημερούν.
Το εθνικό νόμισμα της Κίνας είναι το γιουάν. Με το Ευρώ έχει σήμερα τη σχέση 1/7, δηλαδή ένα ευρώ, αντιστοιχεί με επτά γιουάν.
Σύμφωνα με την ενημέρωση το ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα ενός Δημοσίου Υπαλλήλου ή ενός συνταξιούχου είναι 3.000 γιουάν που αντιστοιχούν σε 430 Ευρώ. Η πολιτική αυτή, έχει ως στόχο να μην πέσει κανένας πολίτης κάτω από τα όριο της φτώχειας.
Ο μέσος μισθός ενός αξιωματούχου εργαζόμενου στον Δημόσιο Τομέα αντιστοιχεί με 6-7.000 γιουάν δηλαδή από 800-1.000 ευρώ. Ο μισθός αυτός θα είναι σταθερός σε όλον τον εργασιακό του βίο.
Το μηνιαίο κόστος ενός σπιτιού για τους λογαριασμούς (Ηλεκτρικό, νερό, τηλέφωνο, φορολογία, πάρκινγκ κοστίζουν 1.000 γιουάν, δηλαδή 145 ευρώ).
Πρόβλημα στέγασης δεν έχουν οι Κινέζοι γιατί το κράτος τους παραχωρεί σπίτι – από 50-70 τ.μ.- για 50 χρόνια με ένα συμβολικό ενοίκιο της τάξης των 140 γιουάν (20 ευρώ) το μήνα στις εργατικές πολυκατοικίες, ενώ είναι μεγαλύτερο στα προάστεια και για τις μονοκατοικίες. Τις πολυκατοικίες-ουρανοξύστες τις κατασκευάζουν Κρατικές Τεχνικές-Οικοδομικές Εταιρείες. Οι παλιές πολυκατοικίες όταν είναι πενήντα ετών και άνω, αντικαθίστανται με σύγχρονους ουρανοξύστες, που κατασκευάζονται βάσει βιοκλιματικών προδιαγραφών. Η ανοικοδόμηση στη χώρα είναι πολύ έντονη. Αν οι πολίτες επιθυμούν να αγοράσουν σπίτι και εφόσον βέβαια έχουν την οικονομική δυνατότητα, μπορούν να το κάνουν. Επιστρέφουν στο κράτος το σπίτι, που τους έχει παραχωρηθεί επιλέγουν το νέο που μπορούν να πάρουν και καταβάλλουν στις κρατικές οικοδομικές εταιρείες το αντίτιμο της διαφοράς μεγέθους, καθώς και του κόστους κατασκευής.
Γενικά στις μεγάλες πόλεις, υπάρχει καλό δίκτυο Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ωστόσο η πλειοψηφία των κατοίκων των αστικών Κέντρων επιλέγουν να αγοράσουν Ι.Χ. αυτοκίνητο. Το Ι.Χ. μπορούν να το αποκτήσουν με 10.000 γιουάν (1.450 Ευρώ) για αυτοκίνητα εγχώριας παραγωγής. Η Κίνα, έχει αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ παράγονται και όλες οι μεγάλες μάρκες της Αμερικάνικης και Γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στη χώρα. Εξαιτίας του χαμηλού κόστους παραγωγής, αλλά και της ελκυστικής πολιτικής φόρων, πολλές Ευρωπαϊκές και Αμερικάνικες αυτοκινητοβιομηχανίες, έχουν μεταφέρει στην Κίνα μονάδες τμηματικής ή και ολικής παραγωγής αυτοκινήτων. Όταν τα αυτοκίνητα είναι κατασκευσμένα στην Κϊνα, η τιμή τους είναι προσιτή και για τους Κινέζους. Αντίθετα τα εισαγόμενα είναι πολύ ακριβότερα (10 φορές ακριβότερα) και επομένως προσιτά σε λίγους.
Η βενζίνη και το πετρέλαιο στην Κίνα κοστίζουν κάτω από 1 ευρώ το λίτρο και στους αυτοκινητόδρομους δεν υπάρχουν διόδια, γιατί οι αυτοκινητόδρομοι, είναι όλοι κρατικοί. Υπάρχουν κάμερες, για τις τροχαίες παραβάσεις, οι οποίες τραβούν φωτογραφίες με συχνότητα λεπτού. Στη συνέχεια και μετά την επεξεργασία των δεδομένων από το Κέντρο Ελέγχου στέλνονται ταχυδρομικά οι παραβάσεις και το αντίστοιχο πρόστιμο στα σπίτια των παραβατών. Ένα πρόστιμο μπορεί να είναι 200 ευρώ, ανάλογα με την παράβαση, γεγονός που καθιστά τους οδηγούς ιδιαίτερα προσεκτικούς.
Η ξεναγός είχε επιστήσει από την πρώτη ημέρα στην Κίνα την προσοχή όλων να μην κυκλοφορούν στους ειδικούς δρόμους για τα μοτοποδήλατα, διότι λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια και είναι αθόρυβα επομένως επικίνδυνα ειδικά για τους ξένους που δεν τα έχουν συνηθίσει. Υπάρχει ενυπωσιακό σύστημα διάθεσης των μοτοποδηλάτων που έχουν όλα GPS και είναι κλειδωμένα σε πολλά σημεία στην πόλη. Οι κάτοικοι μπορούν να τα ξεκλειδώσουν με ειδικό κωδικό που υπάρχει στο κινητό τους και να τα αφήσουν σε άλλο σημείο της πόλης που τους εξυπηρετεί. Γνωρίζουν βέβαια από τον κωδικό του κινητού ποιος έχει πάρει το μοτοποδήλατο. Το κόστος αγοράς των μοτοποδηλάτων είναι 2.000 γιουάν (300 ευρώ περίπου). Τα μοτοποδήλατα τα χρησιμοποιούν όλοι οι Κινέζοι, νέοι και μεγαλύτεροι, γυναίκες και άντρες.
Γνωρίζοντας τη Σαγκάη
Γαλλική συνοικία – Οι κήποι Γιουγουόν
Η Γαλλική συνοικία, όπως ενημερώθηκε η αποστολή, κατά το διάστημα 1937-1938, που ξέσπασε ο Β’ Σινο-Ιαπωνικός Πόλεμος, αποτελούσε για τους ξένους της εποχής και για τους λιγοστούς Κινέζους, ζώνη ασφάλειας. Κατά τη διάρκεια του Β‘ Παγκοσμίου Πολέμου, ιαπωνικές δυνάμεις αρχικά είχαν καταλάβει μόνο τις κινεζικές περιοχές, αφήνοντας τις περιοχές που είχαν παραχωρηθεί σε ξένους ελεύθερες. Μια από αυτές τις περιοχές ήταν και η Γαλλική συνοικία, περιοχή που κατοικούσαν Γάλλοι. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Ιάπωνες εκείνη την εποχή θεωρούσαν τους Κινέζους ως ευτελέστερες οντότητες και ότι οι Κινέζοι νεκροί θύματα των Ιαπώνων, υπολογίζονται σε περισσότερους από 300.000 στην περίοδο 1937- 1938. Οι Ιάπωνες θεωρούνται άλλωστε ιστορικά ο μεγαλύτερος εχθρός των Κινέζων και έχουν διαπράξει πολλές βιαιοπραγίες, βιασμούς γυναικών, δολοφονίες αιχμαλώτων και αμάχων κατοίκων της πόλης με τρόπο βάναυσο, σκληρό και εγκληματικό. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και πολλά βρέφη. Σήμερα η περιοχή που ήταν άλλωστε η Γαλλική συνοικια διατηρεί ένα ξεχωριστό χαρακτήρα και είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
Δρομάκια με πολλά μαγαζάκια είναι η πρώτη επαφή με τους κήπους. Πρόκειται για δείγμα κινεζικής αρχιτεκτονικής κήπων, ένα σύμπλεγμα από παρτέρια, βραχόκηπους, μικρές λίμνες και κανάλια, περίπτερα αναψυχής, αναγνωστήριο, σκηνή όπερας, τόπο προσευχής και χώρους ανάπαυσης, που δημιουργήθηκε πριν από περίπου 400 χρόνια.
Στους κήπους υπάρχουν πολλά δέντρα ηλικίας εκατοντάδων ετών, που οι Κινέζοι τα θεωρούν αναπόσπαστα κομμάτια της πολιτισμικής κληρονομιάς τους και γι’ αυτό τα φροντίζουν με ιδιαίτερη επιμέλεια. Στα κανάλια και τις λίμνες υππάρχουν μέγαλα χρυσόψαρα. Μετά τους κήπους και τις αγορές στα μικρά μαγαζάκια η αποστολή επέστρεψε στο ξενοδοχείο.
Το 2ο ψηλότερο κτήριο στον κόσμο ο ουρανοξύστης στο Πουντόνγκ, Σαγκάη
Το απόγευμα μετά το γεύμα η αποστολή επισκέφθηκε το 2ο ψηλότερο κτήριο στον κόσμο, το οποίο πολλοί χαρακτηρίζουν ως ένα από τα επτά σύγχρονα Θαύματα της Ανθρωπότητας. Έχει ύψος 632 μέτρα και 137 ορόφους. Σχεδιάστηκε από την Gensler και ανήκει σε μια κοινοπραξία κινεζικών κρατικών επιχειρήσεων. Το πλάτος του ορόφου τα 127m.
Το κτήριο διαθέτει τους ταχύτερους ανελκυστήρες στον κόσμο και συγκεκριμένα ο πύργος της Σαγκάης έχει μορφή κυλινδρική και χωρίζεται σε ζώνες, που γυρνούν όσο ο πύργος ανεβαίνει. Όλες οι ζώνες του πύργου περικλείονται από ένα εσωτερικό στρώμα γυαλιού, ενώ παρέχεται και ειδικός δημόσιος χώρος για τους επισκέπτες. Υπάρχουν κήποι καφετέριες, εστιατόρια και καταστήματα, και ο χώρος προσφέρει θέα 360 μοιρών σε όλη την πόλη. Έχει μάλιστα κατασκευαστεί με όλες τις προδιαγραφές της πράσινης αρχιτεκτονικής. Οι κατασκευαστές έχουν λάβει πιστοποιήσεις από την Επιτροπή Πράσινων Ενεργειακών Κτηρίων της Κίνας, αλλά και το “Συμβούλιο Green Building των ΗΠΑ για τον Σχεδιασμό της Αειφόρου Ανάπτυξης” και ο πύργος έχει περιγαφεί ως “το πιο πράσινο σούπερ ψηλό κτήριο στη γη”.
Σιτάνγκ, η Βενετία της Σαγκάης
Η ιστορία της Σαγκάης, όπως υποστηρίζει και το όνομα της, είναι συνυφασμένη με το νερό – με τον ποταμό Χουανγκπού και τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας. Λίγο έξω από την μεγαλούπολη υπάρχει μια πλωτή πολιτεία, το Ντζουτζατζάο, η λεγόμενη «Βενετία» της Σαγκάης, Xitang (Shitang) η πόλη του νερού, όπως λέγεται στην Κίνα.
Τα κανάλια της πόλης και το πέρασμα από τα γεφύρια της, δίνει μια μοναδική αίσθηση για μια μοναδική εικόνα και εμπειρία. Η ηρεμία της βλάστησης τα όμορφα προσεγμένα παρτέρια υπογραμμίζουν το σεβασμό που υπάρχει απέναντι στα δέντρα και τα φυτά σε αυτήν τη χώρα.
Παραδοσιακή αγορά με τρόφιμα, εστιατόρια, διαφορετικές μυρωδιές από τοπικά εδέσματα της κινέζικης κουζίνας, αφίσες υψηλής μόδας είναι μερικά από τα πολλά που βλέπει ο επισκέπτης.
Καλοδιατηρημένα πέτρινα και ξύλινα οικοδομήματα της Δυναστείας των Ming και Qing αναδεικνύουν την παλιά κινεζική αρχιτεκτονική. Οι Κινέζοι γνωρίζουν ότι η πόλη έλκει τις ρίζες της από την αρχαιότητα και σήμερα την επισκέπτονται για να ηρεμήσουν και να χαρούν.
Η μια από τις δυο γέφυρες της πόλης, όπως ενημέρωσε η ξεναγός, χτίστηκε από την δυναστεία των Σόνγκ. Στη γέφυρα υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ταοϊστική επιγραφή σύμφωνα με την οποία «η γέφυρα είναι τόπος περισυλλογής ώστε οι διαβάτες να δεχτούν την θετική επιρροή των αθάνατων πνευμάτων».
Η Shitang έχει πολλές αζαλέες που δίνουν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα στο χώρο. Οι καλύτεροι μήνες για τουρισμό στην περιοχή είναι μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου. Όπως είπε η ξεναγός, στη Shitang υπάρχει τουρισμός όλο το χρόνο, είναι εσωτερικός τουρισμός και κυρίως πολλές σχολικές εκδρομές παιδιών Γυμνασίων και Λυκείων της μεγάλης αυτής χώρας.
Μετά τη Βενετία της Σαγκάης, το απόγευμα ακολούθησε κρουαζιέρα στον ποταμό χουλαν (κίτρινος ποταμός). Εντυπωσιακότατη η εικόνα της πόλης. Στο δρόμο για το σημείο εκκίνησης της κρουαζιέρας στο ποτάμι, η ομάδα θα δει πολλά καλά αυτοκίνητα να κυκλοφορούν στους δρόμους. Κάποια είναι πολύ ακριβά, αλλά όλα πάντως φαίνεται να είναι σε καλή κατάσταση. Τελειώνοντας την κρουαζιέρα όλοι θαυμάζουν τα εντυπωσιακά φωταγωγημένα κτήρια της Σαγκάης στην απέναντι όχθη του ποταμού.
Το βράδυ φαγητό σε ένα “κινέζικο” εστιατόριο κοντά στο ξενοδοχείο και εντυπωσιακή κινέζικη “όπερα” στο εστιατόριο.
Fujian
Το επόμενο πρωί μάζεμα αποσκευών και αναχώρηση από το Central Hotel, το όμορφο ξενοδοχείο της Σαγκάης για το αεροδρόμιο. Ξεκινά το δεύτερο μέρος της δημοσιογρφικής αποστολής στην Κίνα, η γνωριμία με την περιοχή Fujian. Άφιξη στο ωραίο, σύγρχονο και πολύ εντυπωσιακό αεροδρόμιο της Σαγκάης για αναχώρηση με την πτήση της China Eastern Airlines για Xiamen (Shamen).
Η πτήση είναι τριών ωρών, στο αεροπλάνο προσφέρουν καφέ με γάλα και ζάχαρη (προκατ) ή τσάι ή νερό ή sprite και σάντουιτς με κρέας (τυρί δεν τρώνε). Από ότι είπε η ξεναγός “Sindy” που συνόδευε την ομάδα στη Σαγκάη, οι νεώτεροι τρώνε τυρί και πίνουν καφέ αλλά οι μεγαλύτεροι δεν ενδιαφέρονται καθόλου ούτε να τα δοκιμάσουν. Άφιξη στο ξενοδοχείο μετά από 1-1:30 ώρα, στο ξενοδοχείο η αποστολή θα φάει κινέζικο φαγητό και στη συνέχεια μπύρες, τσιπς και αμύγδαλα στο lobby του ξενοδοχείου. Αυτά τα προμηθεύτηκε η ομάδα από ένα ψιλικατζίδικο κοντά στο ξενοδοχείο που πουλούσε τα πάντα, στη διάρκεια αναγνωριστικής βόλτας της περιοχής γύρω από το ξενοδοχείο. Το πρωί ήταν προγραμματισμένη νωρίς η αναχώρηση για τα Χάκα σπίτια (Hakka tulou), που βρίσκονται στη Φουτζιαν (Fujian) στη νοτιοανατολική ακτή της Κίνας που έχει ημιτροπικό κλίμα και είναι ακρβώς απέναντι από την Ταϊβάν. Η Fujian χωρίζεται σε 9 νομούς και αριθμεί 250 εκατομμύρια κατοίκους. Μόνο η Xiamen (πρωτεύουσα της Fujian) έχει περίπου 40 εκατομμύρια.
Οι περιοχές αυτές, όπως και όλη η χώρα γνώριζε μεγάλη φτώχια πριν την επανάσταση του Κομμουνιστικού Κόμματος που είχε ηγηθεί ο Μάο Τσε Τουνγκ και που άλλαξε για πάντα τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στην τεράστια αυτή χώρα. Αγρότες που δεν είχαν να φάνε, σήμερα ζουν μια ζωή πολύ καλύτερη με σταθερή προοπτική βελτίωσης. Όσον αφορά μάλιστα στο γυναικείο πληθυσμό αυτής της χώρας, η κομμουνιστική επανάσταση είναι βέβαιο ότι αναβάθμισε κυριολεκτικά το επίπεδο της ζωής τους. Οι γυναίκες βίωναν την εξαθλίωση σε όλο της το μεγαλείο, καταπίεση και βάναυση συμπεριφορά. Αξίζει να αναφερθεί η απάνθρωπη συνήθεια που επικρατούσε σίγουρα στα αστικά κέντρα της χώρας και αφορούσε στο να δένουν τα πόδια των νεαρών γυναικών από την εφηβική τους ηλικία ώστε να μην επιτραπεί η φυσιολογική αναπτυξή των ποδιών και αυτά να παραμένουν μικρά και “κομψά” για να αρέσουν στο μελλοντικό σύζυγο που θα ενδιαφερόταν να προσθέσει κάποια νέα ως παλλακίδα στις συζύγους.
Σήμερα, λοιπόν η Κίνα είναι μια σύγχρονη χώρα, συμμετέχει στους G20 και κρατά σε ομόλογα το χρέος των ΗΠΑ και επηρεάζει κάθετα το παγκόσμιο εμπόριο.
Το όνομα της επαρχίας Φουτζιάν, προέρχεται από το συνδυασμό της Φουζού (Fuzhou) και της Τζιανζού (Jianzhou πρώην όνομα Τζιανού) που μεσουρανούσαν κατά τη διάρκεια της Δυναστείας των Τανγκ και των Χαν οι οποίοι πλειοψηφούσαν στη περιοχή. Η επαρχία του Φουτζιάν προσφέρει στη Κίνα μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά και γλωσσολογική ποικιλία.
Στο αεροδρόμιο της Xiamen τη δημοσιογραφική αποστολή υποδέχεται η Kitty και η Niko που θα ήταν οι ξεναγοί και μεταφράστριες στη Fujian. Στη συνέχεια η αποστολή θα πάει στο υπερπολυτελές πεντάστερο ξενοδοχείο Grand Hotel, Xiamen για ένα δείπνο σε ιδιωτικό δωμάτιο προσφορά του Κυβερνήτη της Επαρχίας που θα είναι ο οικοδεσπότης. Την επόμενη μέρα το πρωί θα ξεκινήσει το ταξίδι για τα χωριά Fujian Tulou στα οποία είναι προγραμματισμένη η επίσκεψη στις μοναδικές αγροτικές κατοικίες που ονομάζονται “Hakka walled houses”. Οι κατοικίες αυτές έχουν ενταχθεί στην πολιτιστική κληρονομιά της Unesco. Μετά από δυο νύχτες παραμονή στο ξενοδοχείο Hakka, η αποστολή θα επιστρέψει στη Fujian.
Fujian Οικονομία
Σύμφωνα με πληροφορίες που μάζεψαν και αντάλλαξαν μέλη της δημοσιογραφικής ομάδας, τέσσερα είναι τα πολύ δυνατά σημεία έχει να αναδείξει σε οικονομικό επίπεδο η ευρύτερη περιοχή:
1. Ο τουρισμός αποτελεί και τη σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα σε αυτήν την αναδυόμενη οικονομία. Η περιοχή Fujian διαθέτει ξενοδοχειακές υποδομές όλων των απαιτήσεων και απευθύνεται σε κάθε τύπο επισκέπτη. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2016 ανταποκρίθηκε στην εξυπηρέτηση σε πάνω από 50 εκατομμυρία επισκέπτες κυρίως από την κινεζική ενδοχώρα, την Ταϊβάν, τη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη και τη Σιγκαπούρη. Σήμερα υπάρχει ενδιαφέρον για προσέλκυση επισκεπτών και έξω από τα σύνορα της Κίνας. Η περιοχή διαθέτει ημιτροπικό κλίμα, πλούσια βάστηση, πολλά φυσικά αξιοθέατα και ιστορικά μνημεία. Το φαγητό θεωρείται πολύ καλό και η επαρχία φαίνεται να προσελκύει και σημαντικό αριθμμό πολύ πλούσιων επισκεπτών όπως υποδηλώνουν τα πολύ ακριβά αυτοκίνητά τους.
2. Το παραθαλάσσιο μέτωπο της επαρχίας από τη δεκαετία του 2000 έχει ενταχθεί στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, για παραγωγή αποκλειστικά εξαγώγιμων προϊόντων. Στην εξέλιξη της περιοχής βοήθησε μετά το 2001, η ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (World Trade Organization WTO). Η κίνηση αυτή, έφερε μεγάλο πλήγμα στον αμερικανικό μεταποιητικό κλάδο, που βρέθηκε αντιμέτωπος με τον ανταγωνισμό από τις κινεζικές εισαγωγές. Η μεγάλη ανάπτυξη της Κίνας στις εξαγωγές πυροδοτήθηκε από σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων και των διευκολύνσεων στην πρόσβαση εργασίας, κεφαλαίου και τεχνολογίας. Η ανάδυση της Κίνας ως κυρίαρχου παίκτη στις παγκόσμιες εξαγωγές του μεταποιητικού κλάδου αποτέλεσε μεγάλο σοκ στις εταιρείες των ΗΠΑ, καθώς και άλλων χωρών της ΕΕ και η περιοχή της επαρχίας Fujian έπαιξε καθοριστικό ρόλο
3. Πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής παίζουν οι θαλάσσιες μεταφορές και οι υποδομές
4. Η τεχνολογική ανάπτυξη οχημάτων, ποδηλάτων & ηλιακών μοτοποδηλάτων, που χρησιμοποιούν όλες οι ηλικίες ανδρών και γυναικών.
Fujian Tulou
O δρόμος για τα Hakka walled houses περνά από τους ορεινούς όγκους της επαρχίας με πλούσια ημιτροπική χλωρίδα και πολλά νερά. Το κλίμα είναι ημιτροπικό και όπως ενημερώνει η ξαναγός θυμίζει τη βλάστηση του Βιετνάμ.
Ηakka στα Κινεζικά θα πει φιλοξενούμενος. Οι Hakka έχουν ιδιαίτερη γλώσσα και σήμερα τους βρίσκεις σε όλη την Κίνα.
Η οδική διαδρομή των τεσσάρων ωρών προς τα χωριά αυτά, περνά μέσα από δάση από μπαμπού, σακχαροκάλαμα, φυτείες με μπανάνες, ρύζι, λωτούς και τσάι. Στα εδάφη που έχουν κατωφέρεια πρώτα γίνεται η εγκατάσταση των αρδευτικών και στραγγιστικών συστημάτων με πλέγμα, ώστε να μη παρασύρεται το χώμα και μετά γίνεται η φύτευση.
Η κατασκευή και η ιστορία των σπιτιών ξεπερνά τα 700 χρόνια δημιουργίας. Όπως ενημερώνουν οι ξεναγοί, τα σπίτια αυτά χτίστηκαν από Κινέζους που ήθελαν να βρουν ηρεμία και να ζήσουν μακριά από πολέμους. Υπάρχουν πολλά τέτοια σπίτια και από αυτά τα 46 από το 2008 έχουν ανακηρυχθεί μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ενώ είχαν ήδη χαρακτηριστεί ως εξαιρετικά δείγματα παραδοσιακών και λειτουργικών κτηρίων κοινόχρηστης διαβίωσης και αμυντικής οργάνωσης. Τα πήλινα οικιστικά συγκροτήματα που συνήθως έχουν οβάλ σχήμα για να προσφέρουν μια ισότιμη κατοικία σε όλους, δένουν όμορφα με το περιβάλλον.
Σύμφωνα με έρευνα μέλους της αποστολής, τα Hakka walled houses παρουσιάζουν μοναδικό χαρακτηριστικό ως μοντέλο κοινοτικής στέγασης ίσων. Όλα τα δωμάτια χτίστηκαν στο ίδιο μέγεθος με την ίδια ποιότητα του υλικού, ίδια διακόσμηση μέσα και έξω, ίδιο ύφος παραθύρων και θυρών, και όλα έχουν ισόγειο, πρώτο δεύτερο όροφο και τρίτο όροφο για να στεγάσουν τα μέλη της κάθε οικογένειας. Υπάρχει κάθετη κατανομή από το ισόγειο στο «ρετιρέ» όροφο, ενώ μια μεγαλύτερη οικογένεια θα κατέχει δύο ή τρεις κάθετες σειρές. Προσφερουν τη δυνατοτητα στέγασης σε ακόμα και 800 άτομα.
Η δόμηση των Hakka walled houses έχει απασχολήσει Πολυτεχνικές και Αρχιτεκτονικές Σχολές. Η κατασκευή τους χρονολογείται από τον 12ο αιώνα έως τον 19ο αιώνα. Οι άνθρωποι της νότιας επαρχίας Fujian έχτισαν τα πρώτα οχυρά, στην κορυφή των βουνών, ως άμυνα έναντι των οπλισμένων ληστών που μάστιζαν τη νότια Κίνα, αλλά και ως προφύλαξη έναντι των επιδρομών άλλων φυλών, όπως των Μογγόλων.
Η βάση των κατασκευών αυτών είναι πέτρινη από γρανίτες ή κυκλικές πέτρες από το ποτάμι. Οι δοκοί είναι από συμπαγές ξύλο ή μπαμπού και φέρουν παχιά συμπιεσμένα πλίθινα τοιχώματα. Δηλαδή συμπιεσμένο χώμα μαζί με μίγμα ασβεστού-άμμου-πηλό και ενισχυμένο με οριζόντιες λωρίδες από μπαμπού για πλευρική πρόσδεση.
Οι στέγες, των Hakka walled houses είναι καλυμμένες με ψημένα κεραμίδια και είναι διατεταγμένες ακτινικά. Αυτή η τεχνική επέτρεψε την ακτινική τοποθέτηση των κεραμιδιών, χωρίς ορατά κενά και χωρίς τη χρήση μικρών πλακιδίων στην κορυφή και μεγαλύτερων πλακακίων στο κάτω μέρος.
Τα κλιμακοστάσια κατανέμονται ομοιόμορφα γύρω από τους διαδρόμους, τέσσερα συνολικά κλιμακοστάσια είναι ο συνήθης αριθμός. Κάθε κλιμακοστάσιο οδηγεί από το ισόγειο στον τελευταίο όροφο. Τα κλιμακοστάσια ξεχωρίζουν και τις κατοικίες των διαφορετικών μελών της οικογένειας.
Κάθε Hakka walled house διαθέτει πηγάδι και βρύση στο εσωτερικό αίθριο. Τα πιο πολυτελή σπίτια έχουν υδραυλικές εγκαταστάσεις και εσωτερικά πηγάδια. Στο ισόγειο είναι η κουζίνα το μπάνιο και η αποθήκη.
Η κατοίκηση σε αυτά, συνεχίζεται σήμερα όπως τα πρώτα χρόνια. Η κατανομή των κατοικιών ξεκινά με τον αρσενικό αρχηγό, τον πατριάρχη της κάθε οικογένειας. Στη συνέχεια κάθε γιός παίρνει το δικό του τμήμα στο Hakka Tulou που χωρίζει από το επόμενο με το κλιμακοστάσιο.
Η αποστολή επισκέφθηκε 3 διαφορετικά χωριά. Το πρώτο χωριό ήταν και το αρχαιότερο, το Τιαν Λούο Κένγκ. Ένα τετράοροφο καστρόσπιτο 700 χρονών. Ο ιδρυτής ήταν εκτροφέας πουλιών που έγινε πλούσιος γιατί τα πουλερικά του γεννούσαν δύο αυγά την ημέρα. Η αποστολή γευμάτισε στο τρίτο χωριό, σε ένα hakka εστιατόριο, τηγανητά ψάρια και μαγειρευτά, ρύζι, λαχανικά, πάπια, κοτόπουλο, κρέας και σούπα. Όπως αναφέρθηκε και πριν, υπάρχουν 46 σπίτια Hakka που έχουν αναγνωρισθεί ως πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO. Η αναγνώριση αυτή βοηθά πολύ στην προβολή της περιοχής και στην προσέλκυση επισκεπτών.To βράδυ η αποστολή έμεινε στο Hakka Hotel. Πολύ καλό σύγχρονων ανέσεων ξενοδοχείο, εκεί προσφέρθηκε και το δείπνο από την εκπρόσωπο του Οργανισμού Τουρισμού.
Απέναντι από την πόλη Xiamen είναι η Τaiwan. Για πολλά χρόνια υπήρχε πόλεμος και τώρα είναι ήρεμη η κατάσταση. Οι κάτοικοι της Τaiwan, ήταν οι πλούσιοι που έφυγαν όταν ξεκίνησε η λαϊκή επανάσταση, θεωρούσαν ότι εκεί είναι η “ελεύθερη Κίνα”. Σήμερα πηγαίνουν συχνά για δουλειά στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
Το βράδυ η αποστολή πήγε βόλτα στην παραλία και σε ένα ωραίο πάρκο θαύμασαν το άγαλμα μιας κοπέλας (θεότητας) με έναν πελαργό που είναι το πουλί προστάτης της πόλης. Ο μύθος λέει ότι ο πελαργός έφερε σπόρους στο νησί που φύτρωσαν και στη συνέχεια κατοικήθηκε (ως τότε ήταν ακατοίκητο).
Quanzhou – Κουαντζού
Μετά τα Ηakka η αποστολή θα επισκεφθεί το χωριό Xunpu (Shunpu) 16 χλμ. από την πόλη Quanzhou, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού JinJang. Το λιμάνι του χωριού είναι το μεγαλύτερο λιμάνι στην Ανατολή και ένα από τα λιμάνια που χρησιμοποιεί και η Cosco.
Μπαίνοντας στο χωριό η αποστολή είδε πολλές γυναίκες που καθάριζαν κοχύλια (100 κιλά την ημέρα και έπαιρναν ως αμοιβή 70 γιουάν (10 ευρώ). Στα μαλλιά είχαν ψεύτικα λουλούδια που είναι έθιμο που έχει διατηρηθεί από παλιά. Όταν είχαν πάει οι Άραβες στην περιοχή στους οποίους έδωσαν οι Κινέζοι μετάξι και άλλα αγαθά, οι ‘Αραβες τους έδωσαν λουλούδια και οι γυναίκες τα έβαλαν στα μαλλία για να δείξουν πόσο τους άρεσαν. Σήμερα έχει διατηρηθεί το έθιμο και οι γυναίκες συνεχίζουν να φορούν ψεύτικα όμως σήμερα λουλούδια στα μαλλιά.
Πολλά σπίτια εδώ είναι φτιαγμένα με όστρακα. Τα όστρακα αυτά ήρθαν από την Αφρική. Όταν έφευγαν τα καράβια με μετάξι, πορσελάνη και τσάι για Αφρική στο γυρισμό φόρτωναν ελεφαντόδοντο και ταρταρούγα και για να δημιουργήσουν ισορροπία στο βάρος έβαζαν και όστρακα στα αμπάρια, τα οποία άφηναν μετά στην ακτή του χωριού. Μετά τον Σινο-Ιαπωνικό πόλεμο και την καταστροφή των σπιτιών χρησιμοποιήθηκαν τα όστρακα ως οικοδομικό υλικό. Τα όστρακα μάλιστα αποδείχτηκε ότι αντέχουν 10 φορές περισσότερο στη διάβρωση από τη θάλασσα από ότι τα κεραμίδια.
Στο ψαροχώρι υπάρχει και ένας ναός της μοναδικής αυτοκράτειρας της Κίνας που ονομάζεται Μάvτζου. Η οποία είναι θεότητα του ωκεανού και οι γυναίκες του χωριού την παρκαλούσαν να φέρει πίσω τους ναυτικούς τους άντρες.
Ο μεγάλος ναός της Μάντζου είναι δίπλα στο αρχαιότερο τέμενος της Κίνας, που χτίστηκε το 1009 και το 2008 χτίστηκε ένα καινούργιο δίπλα στο Quanzhou. Το παλιό είναι αντιγραφή τεμένους της Δαμασκού.
Μετά το τέμενος υπάρχει ναός του Βούδα που φτιάχτηκε το 1196 και στο ναό αυτό λατρεύεται και η Μάντζου. Γενικά στους ίδιους ναούς συνηθίζεται να λατρεύονται όλες οι θεότητες.
Στο δρόμο των ναών είναι και δύο παγόδες (το μεγαλύτερο ζευγάρι παγόδων στην Κίνα πάνω από 1300 χρόνια) οι οποίες σε μεγάλο σεισμό 8 ρίχτερ οι παγόδες δεν έπαθαν τίποτα γεγονός που θεωρήθηκε ότι αποδεικνύει την ευθυτενία της θεότητας.
Στην Κουαντζού είναι και το εθνικό πάρκο αφιερωμένο στον Λάο Τσε (ιδρυτή του Ταοϊσμού) ξεκίνησε τη διδασκαλία του στον τόπο του Σε Τσουάν. Σύμφωνα με το μύθο ένα πουλί τον μετέφερε στην Κουαντζού. Στο πάρκο υπάρχει ένα μεγάλο άγαλμα που ήταν μια πέτρα και θεωρήθηκε ότι του έμοιαζε και ένας γλύπτης το σκαλισε και έγινε το μεγαλύτερο πέτρινο άγαλμα του Λάο Τσε στην Κίνα και υπολογίζετια περίπου χιλίων χρόνων. (5,63 μέτρα ύψος και 55 ΤΜ έκταση). Το βουνό στο οποίο βρίσκεται το εθνικό πάρκο λέγεται Κιλγκιουάν.
Disneyland στη Σανγκάη
Το Shanghai Disneyland Park είναι ένα θεματικό πάρκο. Η αποστολή το επισκέφθηκε την τελευταία μέρα διαμονής στην Κίνα, στη Σαγκάη, πριν από την αναχώρηση. Η μέρα ξεκίνησε με βροχή που ευτυχώς σταμάτησε γιατί διαφορετικά θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη η μέρα στους ανοιχτούς χώρους της Disneyland.
To ενδιαφέρον ήταν ότι οι επισκέπτες στη Disneyland, την οποία επισκέπτονται τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι την ημέρα ήταν στη στυντριπτική τους πλειοψηφία Κινέζοι, γεγονός που υποδήλωνε ότι σημαντικός αριθμός Κινέζων διατηρεί ένα καλό επίπεδο ζωής.
Σύμφωνα με έρευνα μέλους της αποστολής, η κατασκευή του Shanghai Disneyland Park είχε ξεκινήσει τον Απρίλιο 2011. Απαιτήθηκε να περάσουν πέντε ολόκληρα χρόνια για την ολοκλήρωση της κατασκευής και να λυθούν όλα τα ζητήματα που εκκρεμούσαν, ώστε να λειτουργήσει και άνοιξε τις πύλες του τον Ιούνιο 2016.
Το κόστος είχε αρχικά εκτιμηθεί σε 24,5 δισεκατομμύρια γιουάν (δηλαδή σε USD αντιστοιχούν σε 3.700.000.000). Το τελικό κόστος ανήλθε σε περίπου 5,5 δισ. USD.
Εκτός από τα αξιοθέατα και τα δύο ξενοδοχεία, η εταιρεία κατασκευάσε σιδηροδρομική σύνδεση μεγάλης ταχύτητας για να μεταφέρει τους επισκέπτες από και προς το χώρο.
Η Disney κατέχει σήμερα το 43% του ακινήτου, ενώ το υπόλοιπο 57% των μετοχών και τον έλεγχο του έργου, κατέχει ο υπό κρατικό έλεγχο Κινεζικός Όμιλος με τον επωνυμία Σαγκάη Shendi.
Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι έχουν έκπτωση 20%. Σύμφωνα με την International Business Times (IBT) τα εισιτήρια κοστίζουν περίπου 75 USD για ενήλικες και 60 USD για παιδιά. Στις διακοπές και τα Σαββατοκύριακα οι τιμές είναι χαμηλότερες και κυμαίνονται γύρω στα 60 USD για ενήλικες και 45 USD.
Στο κατασκευαστικό μέρος η Κινεζική Εταιρεία, που ανέλαβε τον σχεδιασμό φρόντισε ώστε να διατηρηθεί ο «αυθεντικός χαρακτήρας της Disneyland, ωστόσο προστέθηκαν και ευδιάκριτα κινέζικα στοιχεία κουλτούρας & πολιτισμού. Για την προσαρμογή αυτή, συγκροτήθηκε ομάδα Κινέζων αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών, από κοινού με ομάδες ερευνητών, ώστε να βρεθούν τρόποι για να ενταχθούν κινέζικα πολιτιστικά στοιχεία στα δεδομένα της Disneyland.
Στο κέντρο του πάρκου για παράδειγμα κυριαρχεί ο κινέζικος ζωδιακός κύκλος με τους δράκους, τους πετεινούς, οι Κήποι της Φαντασίας, σε συνδυασμό με την Λεωφόρο Mickey, βάζουν τους Κινέζους επισκέπτες στη κλασική πορεία της κουλτούρας και των γνωστών χαρακτήρων της Disneyland. Σημαντική θέση έχει το Treasure Cove με το πλοίο του Captain Jack και τους πειρατές της Καραϊβικής. Υπάρχουν κανάλια με κανό και βάρκες για τους επισκέπτες που χαίρονται τοπία ιθαγνείς ενώ εξέχουσα θέση έχει το Carousel με τα χρωματιστά άλογα. Εστιατόρια, κινηματογράφοι, αίθουσες θεαμάτων και εκδηλώσεων, καταστήματα παιχνιδιών και ρούχων Disney, υπάρχουν σε πλλά διαφορετικά σημεία.
Σε κάποιο σημείο του πάρκου μια τεράστια πίστα με ζωντανή μουσική, προσκαλεί τους επισκέπτες όλων των ηλικιών να χορέψουν disco υπό τους ήχους γνωστών μουσικών επιτυχιών. Στην πίστα κυριαρχούν στη συντριπτική πλειοψηφία Κινέζοι, ενώ συμμετέχουν και Ευρωπαίοι επισκέπτες.
Στη συνέχεια η αποστολή ξεκίνησε για το αεροδρόμιο και το ταξίδι της επιστροφής. Όλοι συμφώνησαν ότι ήταν ένα εξαιρετικό ταξίδι από το οποίο αποκτήθηκαν πολλές γνώσεις και έφυγαν με πολύ εκτίμηση για τη μεγάλη αυτή χώρα που έχει κάνει μεγάλα άλματα και βαδίζει σε σταθερή πορεία βελτίωσης του βιοτικού και κοινωνικού επιπέδου του λαού της. Ενός λαού που βλέπει με συμπάθεια την Ευρώπη, την Ελλάδα και τους Έλληνες.