Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου παρουσιάζει δύο νέες συναρπαστικές ξεναγήσεις που προσκαλούν τους επισκέπτες να ανακαλύψουν το παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας που έδωσε φως και ενέργεια στην πρωτεύουσα για περίπου 130 χρόνια.
Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν ένα σπάνιο βιομηχανικό και αρχιτεκτονικό μνημείο που άφησε το αποτύπωμά του στη γειτονιά του Γκαζιού και σε ολόκληρη την πόλη.
Πιο αναλυτικά, το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022, ο Γιάννης Στογιαννίδης, επίκουρος καθηγητής ιστορίας του Παν/μίου Δυτικής Αττικής, θα ρίξει «Φως… στις βιομηχανίες» μέσα από μία ξενάγηση με θέμα τη βιομηχανική κληρονομιά και αρχιτεκτονική.
Τι περιλαμβάνεται μέσα στον όρο βιομηχανική κληρονομιά; Πώς τα εργοστάσια συνδέονται με την ιστορία των περιοχών που γειτνιάζουν; Τι συμβαίνει με τα κτίρια των εργοστασίων όταν σταματούν τη λειτουργία τους; Πώς διαμορφώνει την εικόνα της πόλης ένα άδειο κουφάρι όταν επαναχρησιμοποιείται;
Με αφορμή το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας και την ιστορία της γειτονιάς του Γκαζοχωρίου, οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν πώς επηρεάστηκαν οι γειτονιές γύρω από άλλα εργοστάσια της πόλης και ποιες ήταν οι συνθήκες διαβίωσης σε αυτές. Παράλληλα, εξερευνούν περιπτώσεις βιομηχανικών κτιρίων που επαναχρησιμοποιήθηκαν και διαμόρφωσαν εκ νέου την ιστορία των περιοχών της πόλης.
Το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Φεβρουαρίου 2022, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν «Ποιος κρατάει το φανάρι» μέσα από μια πρωτότυπη θεατρική διαδρομή και «ξεναγό» τον ηθοποιό-ερμηνευτή Χρίστο Χριστόπουλο.
Τι ονειρεύεται ο Γάλλος επιχειρηματίας του εργοστασίου φωταερίου; Ποιες ήταν οι συνθήκες εργασίας για τους εργάτες παραγωγής; Αλήθεια, δούλευαν στο εργοστάσιο γυναίκες; Ο γιατρός γιατί ήταν τόσο απαραίτητος; Ποια ήταν η καθιερωμένη διαδρομή ενός φανοκόρου;
Μέσα από μία ευρηματική θεατρική ξενάγηση, το εργοστάσιο φωταερίου παίρνει ξανά ζωή! Ο Χρίστος Χριστόπουλος μεταμορφώνεται σε επιχειρηματία, σε εργάτη παραγωγής, σε φανοκόρο και σε διάφορες άλλες ειδικότητες εργαζομένων του εργοστασίου, όταν αυτό λειτουργούσε, ταξιδεύοντας τους συμμετέχοντες στον χρόνο. Μαζί του, ακολουθούν τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου και ανακαλύπτουν την ιστορία του παλιού εργοστασίου με διαδραστικό τρόπο, ζωντανεύοντας τις μνήμες των ανθρώπων που συνέδεσαν τη ζωή τους με το εργοστάσιο και την περιοχή.
Η θεατρική περφόρμανς είναι σχεδιασμένη σύμφωνα με τις τεχνικές του museum theater και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι».