Ο Δημήτρης Χρονόπουλος δε χρειάζεται συστάσεις, καθώς η πολυετής του διαδρομή στην τέχνη της ζαχαροπλαστικής είναι αδιαμφισβήτητη. Δεν είναι τυχαίο πως το όνομά του είναι συνώνυμο της καινοτομίας, εισάγοντας και καθιερώνοντας τεχνικές και πρώτες ύλες.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο Δημήτρης Χρονόπουλος είναι ένας επαγγελματίας «κοινής αποδοχής» από το σύνολο του μαγειρικού κόσμου τόσο για την προσωπικότητά του όσο και για την τεχνογνωσία του. Στο παρόν τεύχος του Food Service, ο «ταλαντούχος κύριος Χρονόπουλος» θυμάται σημαντικούς σταθμούς της επαγγελματικής του πορείας, «αιτιολογεί» την αφοσίωσή του στη σοκολάτα, χαρτογραφεί τον εγχώριο κλάδο και προβλέπει το μέλλον…

“O Δημήτρης Χρονόπουλος είναι ένας επαγγελματίας ‘κοινής αποδοχής’ από το σύνολο του μαγειρικού κόσμου τόσο για την προσωπικότητά του όσο και για την τεχνογνωσία του.”

Για τον Δημήτρη Χρονόπουλο, το να περιγράψει την επαγγελματική του πορεία είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο, δεδομένης της πολυπραγμοσύνης που τον διακρίνει. Η πρώτη του επαγγελματική επαφή με το αντικείμενο ήταν στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων, απ’ όπου αποφοίτησε το 1992. Αρχικά εργάστηκε σε ένα συνοικιακό αρτοζαχαροπλαστείο, αλλά, όπως ο ίδιος αναφέρει, στάθηκε γρήγορα τυχερός, γιατί εκεί παρακολούθησε μια σειρά σεμιναρίων και γνώρισε τον Σιμόν Ζυλ Δεληγιάννη, το μετέπειτα μέντορά του. Μέσω αυτής της συνεργασίας προέκυψε η γνωριμία του με τη κυρία Βάσω Μπουστάνη, ιδιοκτήτρια της εταιρείας Deals, και τη σοκολάτα Valrhona. Έπειτα, εργάστηκε για το La Cigale στην Κηφισιά. Λίγο καιρό αργότερα, μέσω της κυρίας Μπουστάνη και του πολύ καλού του φίλου και κορυφαίου sommelier Γιώργου Λούκα, ήρθε η γνωριμία του με το εστιατόριο Σπονδή, όπου παρέμεινε για 3 χρόνια. Το 2006 ήρθε η συνεργασία του με το εστιατόριο Vardis. Μία ακόμα σημαντική συνεργασία του ήταν αυτή με το εστιατόριο Βαρούλκο και τον Λευτέρη Λαζάρου, όπου εργάστηκε ως Σύμβουλος Ζαχαροπλαστικής για περίπου 6 χρόνια. Από το 2007 διατηρεί μόνιμη συνεργασία με την εταιρεία Deals ως τεχνικός σύμβουλος της Valrhona, μια συνεργασία που θα τη χαρακτήριζε σταθμό. Από το 2010 έως και σήμερα εργάζεται και ως τεχνικός σύμβουλος της Valrhona S.A. σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Επίσης, τα τελευταία 3 χρόνια ανήκει στο δυναμικό του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE. Μέσω αυτής της συνεργασίας, ο Δημήτρης Χρονόπουλος θεωρεί ότι του δίνεται η ευκαιρία να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις και τις εμπειρίες του σε νέους επαγγελματίες μέσω masterclasses, workshops και demonstrations. Επιπλέον, από το 2007 εργάζεται ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Σύμβουλος Ζαχαροπλαστικής σε Ελλάδα και εξωτερικό, αναλαμβάνοντας τη σωστή οργάνωση και λειτουργία ενός χώρου ζαχαροπλαστικής, την εκπαίδευση επαγγελματιών σε τεχνικές ζαχαροπλαστικής αλλά και την προώθηση πρώτων υλών ή προϊόντων μέσω της έρευνας και δημιουργίας tailor-made συνταγών, παρουσιάσεων και διαφημιστικών εκστρατειών. Επιπλέον, παραδίδει επαγγελματικά σεμινάρια και workshops σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ζαχαροπλαστική vs. Μαγειρική

Το 1990, με την ένταξή του σε μία από τις καλύτερες για την εποχή τους σχολές τουρισμού, ο Δημήτρης Χρονόπουλος δήλωνε αναποφάσιστος σε σχέση με το αντικείμενο σπουδών που επιθυμούσε να ακολουθήσει. Ο πατέρας του ήταν εκείνος που τον παρότρυνε να στραφεί στα τουριστικά επαγγέλματα, καθώς ήταν ένας άκρως αναπτυσσόμενος κλάδος, με πολλές προοπτικές. Ο pastry chef θυμάται εκείνη την περίοδο ως εξής: «Ήμουν σαφώς προσανατολισμένος προς το κομμάτι της κουζίνας διότι ένιωθα ότι μου ταιριάζει καλύτερα. Αρχικά η επιλογή μου να στραφώ προς τη μαγειρική και όχι προς τη ζαχαροπλαστική είχε να κάνει περισσότερο με τις επαγγελματικές προοπτικές για εργασία εντός Αθηνών. Όταν όμως γνώρισα τους καθηγητές ζαχαροπλαστικής όπως ήταν ο Τάσος Ζησόπουλος (chef patissier, Le Meridien) και ο Κωνσταντίνος Παπαναστασίου (chef patissier, Μεγάλη Βρεταννία) ξεκίνησα να βλέπω με άλλο μάτι τη ζαχαροπλαστική. Συνειδητοποίησα την πολυδιάστατη ομορφιά και μαγεία αυτής της τέχνης και πείστηκα ότι είναι το επάγγελμα με το οποίο θα ήθελα να καταπιαστώ στο μέλλον». Αν και επιτυχημένος, ο Δημήτρης Χρονόπουλος, αναλογιζόμενος την πολυετή του διαδρομή, θεωρεί ότι έχει πραγματοποιήσει και λάθη, τα οποία όμως αντιμετωπίζει ως εμπειρίες. Και εξηγεί: «Δε νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας δεν έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες, μεγάλες ή μικρές, που δεν έχει κάνει λάθη ή δεν έχει δει εκ των υστέρων ότι κάποια επιλογή του ενδεχομένως να μην ήταν και τόσο σοφή. Όμως προτιμώ να τα αντιμετωπίζω ως εμπειρίες ή μαθήματα, να παίρνω ό,τι μπορώ από κάθε λάθος μου, μικρό ή μεγάλο, και να προχωρώ. Άλλωστε όλα αυτά έχουν συμβάλει, λίγο ή πολύ, σε αυτό που είμαι σήμερα».

“Η γαστρονομία αποτελεί θεμελιώδες κομμάτι της ταυτότητας και της κουλτούρας κάθε πολιτισμού.”

Σοκολάτα: Ένα υλικό με προοπτικές

Όλοι οι επαγγελματίες της κουζίνας έχουν υλικά που αγαπούν και επιλέγουν να εντάσσουν στις συνταγές τους. Την καρδιά και το μυαλό του Δημήτρη Χρονόπουλου έχει κερδίσει η σοκολάτα, που ο ίδιος την χαρακτηρίζει ως μαγικό υλικό από τεχνικής άποψης. Οι γεύσεις, τα αρώματα και η δομή της σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι τόσο εύπλαστη προσφέρει στους επαγγελματίες αμέτρητες προοπτικές. Όμως, για τον pastry chef, η στενή του σχέση με τη σοκολάτα εδραιώθηκε με τη συνεργασία του με την εταιρεία Deals και τη σοκολάτα Valrhona, την οποία χαρακτηρίζει σταθμό στην καριέρα του και σημαντικό έναυσμα στο να γνωρίσει «αυτό το υπέροχο υλικό» όσο καλύτερα μπορεί.

Η γαστρονομία ως στοιχείο πολιτισμού

Ο Δημήτρης Χρονόπουλος είναι ένας επαγγελματίας ο οποίος δραστηριοποιείται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διαφορετικής κουλτούρας χώρες στο εξωτερικό. Γενικά θα μπορούσε να ειπωθεί ότι μεταξύ των χωρών εντοπίζονται διαφορετικές αντιλήψεις στην τέχνη της ζαχαροπλαστικής. Ο ίδιος αναφέρει σχετικά: «Η γαστρονομία σε γενικές γραμμές αποτελεί θεμελιώδες κομμάτι της ταυτότητας και της κουλτούρας κάθε πολιτισμού. Συνεπώς, υπάρχουν διαφορές προς την αντίληψη της ζαχαροπλαστικής μεταξύ των χωρών, που, σε κάποιες περιπτώσεις, λόγω της παγκοσμιοποίησης και των social media, τείνουν να αμβλύνονται με τον καιρό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας