Στην 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης συμμετέχουν 290 εκδότες, 300 Έλληνες και ξένοι συγγραφείς, τουλάχιστον 900 ομιλητές, θα πραγματοποιηθούν 500 εκδηλώσεις, ενώ τιμώμενες είναι οι ισπανόφωνες χώρες.
Η 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται στα περίπτερα 13, 14 και 15 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo, τον δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 12 Μαΐου.
Πραγματοποιείται δε με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.
Έκθεση δομημένη, αποφασιστικά ανοιχτή και γεμάτη προοπτικές για το μέλλον, με καλή οργάνωση και άποψη χαρακτήρισε την 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Μυρσίνη Ζορμπά, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων.
«Η Θεσσαλονίκη διεκδίκησε και κέρδισε την έκθεση και αυτό είναι το σημαντικό» σημείωσε η κα Ζορμπά. Αναφερόμενη δε στο κεντρικό θέμα της έκθεσης «Το πλήθος ως πρωταγωνιστής στη Λογοτεχνία και στην Ιστορία» τόνισε χαρακτηριστικά: «Η απάντηση στο πλήθος είναι, κατά τη γνώμη μου, οι αναγνώστες, που βρίσκονται στον πυρήνα των κοινωνικών διακυβευμάτων και νοηματοδοτήσεων». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στον «Οργανισμό Βιβλίου και Πολιτισμού», για τον οποίο έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διαβούλευσης και ακολουθεί η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
Την ανάγκη να έχει η ΔΕΒΘ εντονότερη παρουσία στη Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για μεταφορά της στην πόλη. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για το ότι η ΔΕΒΘ έχει αρχίσει να αποκτά σημαντική οντότητα στα πνευματικά δρώμενα της χώρας.
«Τα βιβλία αντιστέκονται στον κόσμο των data. Το βιβλίο αντιστέκεται και επιμένει. Το ίδιο επιμένει και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα τελευταία χρόνια να στηρίζει τον θεσμό της ΔΕΒΘ» σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού, κ. Αλέξανδρος Θάνος. Μετέφερε δε το μήνυμα του Περιφερειάρχη, κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, πως η Περιφέρεια θα συνεχίσει να στηρίζει την έκθεση, ενώ σημείωσε πως θα πρέπει δίπλα σε αυτή να αγκαλιάσουν τη διοργάνωση και όλοι οι φορείς.
Τον διεθνή χαρακτήρα της 16ης ΔΕΒΘ υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, σημειώνοντας μάλιστα πως η σημερινή πρώτη μέρα της έκθεσης ήταν η καλύτερη στην ιστορία του θεσμού. «Έχουμε υποχρέωση να χτίσουμε πάνω σε αυτό το διεθνές γεγονός, το οποίο πρέπει να αγκαλιάσει ακόμα περισσότερο η πόλη» τόνισε.
Το μήνυμα της υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), κας Ελευθερίας Χατζηγεωργίου για το έμπρακτο και ενεργό ενδιαφέρον του ΥΜΑΘ για τη ΔΕΒΘ μετέφερε ο διευθυντής του γραφείου της, κ. Κωνσταντίνος Αμπατζάς.
Στη μεγάλη παρουσία του κόσμου στη ΔΕΒΘ αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κ. Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, σημειώνοντας πως αυτή οφείλεται στο ότι το βιβλίο εξακολουθεί να είναι ένα από τα μείζονα, αν όχι το μείζον, πολιτιστικά διακυβεύματα στον κόσμο. «Αυτό που κάνετε σήμερα είναι μια αντίσταση στην εργαλειοποίηση του κόσμου και μια νοσταλγική αναφορά σε έναν κόσμο που δεν μπορεί να υπάρξει πια, αλλά θα θέλαμε να υπάρξει» τόνισε.
Τα εχέγγυα να είναι μια από τις καλύτερες στην ιστορία του θεσμού έχει η 16η ΔΕΒΘ, όπως ανέφερε ο διευθυντής της διοργάνωσης, κ. Μανώλης Πιμπλής, σημειώνοντας πως οι περιπέτειες που πέρασε η έκθεση τα προηγούμενα χρόνια είναι πια ένα κακό όνειρο, ένα μακρινό παρελθόν. Τόνισε δε πως η ΔΕΒΘ ανέκτησε τη φήμη της και έχει εδραιωθεί ως μία από τις δύο τρεις κορυφαίες στη γεωγραφική μας ζώνη. Κάλεσε δε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και τους φορείς της Θεσσαλονίκης, να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι και να χαράξουν την πορεία της έκθεσης.
Τέλος, η εκπρόσωπος των Ελλήνων εκδοτών, κα Πόλα Καπόλα, αναφέρθηκε στην επαναφορά της ενιαίας τιμής του βιβλίου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα άρει κάποιες από τις ανωμαλίες που δημιούργησε η κατάργησή της για εκδόσεις και βιβλιοπωλεία, ενώ χαιρέτισε και τη δημιουργία του νέου Οργανισμού Βιβλίου.