3. Υπάρχει κάποιο «μυστικό» σχετικά με το timing;

εναλακτικό κρέαςΚαταλυτικό ρόλο παίζει το περίφημο και πολλαπλώς επιθυμητό timing, καθώς εν προκειμένω στην αγορά δείχνει να επικρατεί ένας ενάρετος κύκλος από την πλευρά των καταναλωτών, οι οποίοι δείχνουν περισσότερο ανήσυχοι σε ό,τι έχει να κάνει με την υγεία και τη βιωσιμότητα. Περισσότερο παρά ποτέ, μάλιστα! Αποτέλεσμα; Να επιζητούν ανάλογα προϊόντα, τα οποία θα πληρούν μια σειρά από υγιεινά όσο και φιλικά προς το περιβάλλον και τη φύση στοιχεία και χαρακτηριστικά, με εμφανή ευαισθησία στις μελλοντικές γενιές. Εάν στη σχετική εξίσωση προστεθεί κι ο παράγοντας της ταχείας τεχνολογικής εξέλιξης, τότε το παραγωγικό αποτέλεσμα είναι δεδομένο!

4. Πόσο υγιεινή κρίνεται η κατανάλωση meatless κρέατος;

Παραδοσιακά υπάρχει μια θεμελιώδης διατροφική αξία, σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση λαχανικών είναι θετικό πρόσημο για την υγεία. Κάνοντας, λοιπόν, μια αυθαίρετη αναγωγή, ένα σημαντικό μέρος των καταναλωτών θεωρεί πως το φυτικό κρέας είναι καλύτερο και πιο υγιεινό, εν συγκρίσει με το κανονικό κρέας. Ωστόσο, αυτή η διαπίστωση ενέχει σημαντικά ψήγματα αναλήθειας. Μπορεί το φυτικό κρέας να είναι εξαιρετικά ασφαλές, όμως αυτό δεν σημαίνει πως είναι και μια υγιεινή τροφή, καθώς υπάρχει υψηλός βαθμός αβεβαιότητας στην διατροφική επιστήμη. Το meatless κρέας ενδεχομένως να συμβάλλει στην αποφυγή του ρίσκου του καρκίνου που εκτιμάται πως συνδέεται με την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος, ωστόσο, κατά το πλείστον, είναι τόσο καλό για τον ανθρώπινο οργανισμό όσο και το αντίστοιχο του κρέατος που -ουσιαστικά- μιμείται;

Πολλοί διατροφολόγοι ισχυρίζονται πως το γεγονός ότι ένα προϊόν βασίζεται σε φυτικές πρώτες ύλες κι εν γένει συστατικά δεν σημαίνει πως εξισώνεται λ.χ. με την κατανάλωση μιας σαλάτας! Κι αυτό, καθώς είναι αποτέλεσμα επεξεργασμένων συστατικών. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι σαφώς λιγότερο υγιεινό εν συγκρίσει λ.χ. με την κατανάλωση μη επεξεργασμένων λαχανικών.

5. Σύμμαχος του περιβάλλοντος έναντι του αυθεντικού κρέατος;

Είναι ξεκάθαρο πως ο δυναμικότερος βαθμός διείσδυσης της meatless αγοράς κρέατος μπορεί να έχει εντυπωσιακή όσο και θετική επίδραση στο περιβάλλον και δη σε κάθε πτυχή του. Από τη χρήση γης και νερού μέχρι την κλιματική αλλαγή. Παρ’ όλα αυτά, ο χαμηλός βαθμός διείσδυσής του στην ευρύτερη αγορά δεν επιτρέπει σημαντική συνεισφορά κι επίδραση απέναντι στις προαναφερθείσες προκλήσεις. Ένας σημαντικός παράγοντας που σχετίζεται με την ταχεία ανάπτυξη των εναλλακτικών λύσεων για το κρέας είναι η επίδρασή τους στο περιβάλλον. Αρκεί να σημειωθεί πως η κτηνοτροφία αποτελεί σήμερα μια από τις πλέον επιβαρυντικές προς το περιβάλλον δραστηριότητες, σε ό,τι αφορά την έκλυση αερίων του θερμοκηπίου. Εναλλακτικό Κρέας

Υπολογίζεται πως το 15% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από την κτηνοτροφία. Κι αυτό, σε αντίθεση με τα φυτικά τρόφιμα που, αναμφίβολα, έχουν πολύ μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα. Ένα ζώο που τρέφεται με 10 θερμίδες φυτών, παράγει μία θερμίδα κρέατος, με αποτέλεσμα τα φυτικά τρόφιμα να έχουν περίπου το 1/10 του κόστους άνθρακα των ζωικών τροφών. Σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατων αναλύσεων, το αποτύπωμα άνθρακα ενός εναλλακτικού στο κρέας burger είναι κατά 89% μικρότερο από ένα αντίστοιχο μπιφτέκι που παράγεται από αγελάδα. Την ίδια στιγμή, χρησιμοποιείται 87% λιγότερο νερό και 96% λιγότερη καλλιεργήσιμη έκταση. Τα οφέλη, λοιπόν, είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού, αρκεί να επιλυθεί το ζήτημα της κλίμακας, που συναρτάται από την ένταση της παραγωγής και τον βαθμό «επιθετικής» διείσδυσης. Κι αυτό, καθώς σήμερα μόλις το 1% του συνολικού όγκου του κρέατος που πωλείται διεθνώς είναι από φυτικά προϊόντα.

6. Έφτασε το τέλος του κρέατος;

Απαντώντας μονολεκτικά, «όχι». Τουλάχιστον, όχι ακόμη… Μάλιστα, αρκεί να σημειωθεί πως η ζήτηση για κρέας αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του περυσινού έτους, ενώ εκτιμάται πως θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά. Σε αυτή τη διάσταση συμβάλλει και το γεγονός ότι οι αναδυόμενες αγορές κι οικονομίες εν γένει βαίνουν διαρκώς αναπτυσσόμενες, εμφανίζοντας σημάδια απόλυτης «υγείας». Παράλληλα, οι διατροφικές συνήθειες των κατοίκων των εν λόγω χωρών αρχίζουν να προσομοιάζουν αυτές των περισσότερο προηγμένων κρατών, των επονομαζόμενων και ως Δυτικών χωρών. Κάτι που… μεταφράζεται σε κατανάλωση περισσότερου κρέατος.

7. Τι αναμένεται… προσεχώς;

Το ερώτημα, του οποίου η απάντηση δύναται να προσδιορίσει τη μελλοντική πορεία εξέλιξης της αγοράς, αλλά και της τύχης της ίδιας της προϊοντικής κατηγορίας, δεν είναι άλλο από το τι αναμένεται να συμβεί προσεχώς στα εναλλακτικά προϊόντα κρέατος. Αυτή τη στιγμή, το μεγάλο στοίχημα σε διεθνές επίπεδο βρίσκεται στις αλυσίδες γρήγορης εστίασης, καθώς έχουν συνάψει συμφωνίες με ορισμένες από τις κορυφαίες εταιρείες παραγωγής και διάθεσης, προκειμένου να τους προμηθεύσουν tailor-made burger patty και κιμά, τα οποία θα διαθέσουν με τη σειρά τους με labeled γεύσεις σε επιλεγμένα σημεία τους σε ολόκληρες τις ΗΠΑ και σε σημεία μαζικής εστίασης στην Αγγλία. Ήδη έχουν ξεκινήσει δειλά-δειλά να υλοποιούν το συγκεκριμένο εγχείρημα αλυσίδες όπως McDonald’s, Burger King, White Castle, Qdoba, Del Taco, Taco Bell κ.ο.κ. Εναλλακτικό Κρέας

Αναμφίβολα, πρόκειται για μια συνισταμένη εξόχως σημαντική, καθώς θα διευρυνθεί εντυπωσιακά το πλήθος των καταναλωτών που θα έρθουν σε άμεση επαφή με τα εναλλακτικά του κρέατος προϊόντα και κατ’ επέκταση θα αυξηθούν οι πιθανότητες της δυναμικής καθιέρωσής τους σε διεθνές επίπεδο. Μάλιστα, η πορεία αποδοχής τους θα θέσει τα απαιτούμενα θεμέλια στα οποία και θα βασιστεί ο πολλαπλασιασμός των πωλήσεών τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας