Εμφιάλωση cocktail
Πρόκειται για μια αρκετά δημοφιλή τάση στα cocktail bars του εξωτερικού, η οποία έρχεται σταδιακά και στη χώρα μας και αφορά την εμφιάλωση των cocktails, προσφέροντας στον πελάτη ένα ποτό με μεγαλύτερη γευστική σταθερότητα. Η εμφιάλωση των cocktails μπορεί να ακούγεται σαν κάτι εξωπραγματικό, καθώς η απόλαυσή τους εξαρτάται από τη δημιουργία τους λίγα λεπτά πριν από την κατανάλωση. Με την εμφιάλωση, ωστόσο, ο bartender δημιουργεί ένα κοκτέιλ με ακριβείς αναλογίες στα συστατικά και ελαχιστοποιεί τη χρήση του πάγου. Πιο αναλυτικά, κατά την παρασκευή του cocktail, ο bartender μπορεί να υπολογίσει την ποσότητα που θα έπαιρνε το cocktail σε νερό από τη χρήση του πάγου (περίπου το 10-15% του όγκου) και αντ’ αυτού να χρησιμοποιήσει ένα άλλο υλικό, είτε αρωματισμένο νερό είτε κάποιο άλλο συστατικό.
Multi layering
Η εν λόγω τάση προϋποθέτει την επαναχρησιμοποίηση των προϊόντων. Για παράδειγμα, η φλούδα του πορτοκαλιού που στύφτηκε για χυμό θα χρησιμοποιηθεί και ως γαρνιτούρα ή ξύσμα, για να δώσει άρωμα σε μια άλλη συνταγή. Επίσης, από ένα σταφύλι μπορεί να φτιάξει κανείς ένα cocktail, χρησιμοποιώντας όχι μόνο τον χυμό, αλλά και τη φλούδα του, ακόμα και το κουκούτσι του.
Έμφαση στα τοπικά υλικά
Ιδιαίτερη έμφαση παίζει τον τελευταίο καιρό στην καθαρότητα της γεύσης ενός cocktail και η επιλογή εποχικών τοπικών προϊόντων από τους bartenders, με τον καταναλωτή, ωστόσο, να έχει τον τελικό λόγο στην επιλογή των συστατικών για το cocktail που θα δοκιμάσει.
Αυτό είναι και το ιδιαίτερο αυτής της τάσης, καθώς με τον τρόπο αυτό ο πελάτης έχει την τελική επιλογή στη σύνθεση του cocktail του.
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
DRY MARTINI
Υλικά:
• 75ml London Dry Gin • 5ml ξηρό λευκό βερμούτ
Εκτέλεση:
Αναδεύουμε 25 φορές σε παγωμένο mixing glass και στη συνέχεια σουρώνουμε σε ποτήρι του Μartini, το οποίο έχουμε προηγουμένως παγώσει, γαρνίροντας είτε με μια ελιά είτε με μια φλούδα από λεμόνι.
Υλικά:
• 35ml Gin • 35ml Campari • 20ml κόκκινο βερμούτ • 10ml Amer Picon (βοτανικό λικέρ πορτοκαλιού)
Εκτέλεση:
Σε καλά παγωμένο mixing glass προσθέτουμε τα υλικά και αρκετό πάγο, ανακατεύουμε μέχρι να παγώσει η εξωτερική του επιφάνεια και σουρώνουμε σε ένα ποτήρι, τύπου old fashion, με πάγο.
Γαρνίρουμε με μια φλούδα πορτοκάλι και μια φλούδα λεμόνι, αφού πρώτα πάρουμε τα έλαιά τους.
Υλικά:
• 75ml Βourbon • 15ml σιρόπι ζάχαρης • 3 σταγόνες Angostura Βitters
Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε χωρίς πάγο, έπειτα προσθέτουμε λίγο πάγο, ανακατεύουμε πάλι και τέλος γεμίζουμε το ποτήρι μας με πάγο γαρνίροντας με φλούδα λεμονιού.
Υλικά:
• 75ml λευκό ρούμι • 30ml φρέσκος χυμός lime • 25ml σιρόπι ζάχαρης
Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά μέσα σε ένα σέικερ με πάγο, χτυπάμε γερά και διπλοσουρώνουμε σε ένα παγωμένο ποτήρι coupe. Στο τέλος διακοσμούμε με lime wedge και, αν θέλουμε, βάζουμε ζάχαρη στο χείλος του ποτηριού μας.
Υλικά:
• 50ml Τequila Βlanco 100% agave • 20ml Cointreau • 50ml χυμός lime • 20ml σιρόπι ζάχαρης
Εκτέλεση:
Σε ένα σέικερ προσθέτουμε όλα τα συστατικά και προσθέτουμε 3/4 πάγο. Ανακινούμε αρκετά καλά και διπλοσουρώνουμε σε ένα παγωμένο ποτήρι μαργαρίτας, με το χείλος καλυμμένο από χοντρό αλάτι ή αλάτι λεμονιού.
Υλικά:
• 60ml βότκα • 125ml χυμός ντομάτας • 20ml φρέσκος χυμός λεμονιού • 1 κουταλάκι του γλυκού σος Worcestershire • 3 σταγόνες Tabasco • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ποτήρι collins, προσθέτοντας όλα τα υλικά, ανακατεύουμε, προσθέτουμε πάγο έως τη μέση του ποτηριού, ανακατεύουμε πάλι και απογεμίζουμε με πάγο, γαρνίροντας με στικ σέλερι, φύλλα βασιλικού και τρεις ελιές.