Rafting

O Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής (ΣΕΤΕΥΔΑ) εκφράζει τη δυσαρέσκεια και την έντονη αντίθεσή του στην παράταση ισχύος έως την Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2021 και ώρα 06:00 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Τεύχος A’ 138/05.08.2021) ως προς τις απαγορεύσεις μετά τις πυρκαγιές που αφορούν σε δάση, προστατευόμενες περιοχές και άλση καθώς και σε κάθε περαιτέρω παράταση απαγόρευσης, εφόσον οι συνθήκες και ο κίνδυνος δεν το απαιτούν.

Κρίνουμε, τονίζει ο Σύνδεσμος στην επιστολή διαμαρτυρίας προς τους συναρμόδιους φορείς, ότι τέτοιου είδους οριζόντια μέτρα καταστολής υπερακοντίζουν το σκοπό λήψης αυτών.

Η αντίθεση στην ανωτέρω κρατική απόφαση εκφράζει τα μέλη που εκπροσωπούμε, τα οποία συνίστανται αριθμητικά σε πάνω από 180 επιχειρήσεις στην Ελλάδα που έχουν ως αντικείμενο την τουριστική υπαίθρια αναψυχή.

Η πλειοψηφία αυτών δραστηριοποιείται στα δάση της χώρας μας – υλοποιώντας πεζοπορίες – rafting – κανό λίμνης – canyoning – ποδήλατο βουνού – πάρκα περιπέτειας – δραστηριότητες για παιδιά και άλλα πολλά.

Στη συνέχεια ο ΣΕΤΕΥΔΑ αναφέρει:

Όπως καταλαβαίνετε, κατά τις πρώτες μέρες της απαγόρευσης, όλοι μας, μουδιασμένοι από την έκταση της καταστροφής του φυσικού μας περιβάλλοντος & του δράματος των συμπολιτών μας, θεωρήσαμε χρέος μας να ακολουθήσουμε την απαίτηση της πολιτείας σχετικά με την απαγόρευση της παρουσίας μας σε σημεία αυξημένου κινδύνου. Παράλληλα άλλωστε όλοι μας πονούσαμε με την καταστροφή που συντελούνταν και οι περισσότεροι από εμάς βοηθούσαμε κάπου τοπικά συνδράμοντας το έργο των αρχών και τόσων εθελοντών.

Η παράταση όμως της απαγόρευσης προξενεί εύλογα πολλά ερωτήματα:

Γιατί επιλέγεται ως μέτρο η απαγόρευση και όχι η τυχόν απαγόρευση ανά περιοχή, αναλόγως και του βαθμού κινδύνου ο οποίος άλλωστε υπολογίζεται και αποτυπώνεται από την Αρχή Πολιτικής Προστασίας χρωματικά σε χάρτη ανά νομό; Σήμερα, από τη Θεσσαλία και άνωθεν στη βόρεια Ελλάδα, η πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι πολύ μικρή δεδομένης της πρόσφατης βροχόπτωσης.

Σήμερα σε όλες τις περιοχές άνωθεν της Θεσσαλίας – το μέτρο της απαγόρευσης φαντάζει κατ’ ελάχιστον εκ του περισσού αν όχι παράλογο.

Είναι το πρώτο καλοκαίρι στη χώρα μας που οι συνθήκες ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιάς; Είναι η απαγόρευση προτιμότερη από την πρόληψη και την ορθή διαχείριση κρίσεων; Η πρόσβαση στη φύση θα είναι πια υπό όρους; Όσοι επιθυμούμε να πάρουμε μια ανάσα εκτός αστικού πεδίου είμαστε πλέον κατά τεκμήριο παραβάτες;

Είναι άραγε οι πεζοπόροι που αποτελούν πελάτες μας – είμαστε εμείς οι εμψυχωτές υπαίθριων δραστηριοτήτων, είναι άραγε όλοι οι πολίτες μετά από παρατεταμένα lockdown που θέλουν να χαρούν την απολύτως ασφαλή για τα δεδομένα της πανδημίας φύση μας ο σοβαρός κίνδυνος για το περιβάλλον; Με βεβαιότητα σας γνωστοποιούμε ότι όλοι οι προαναφερθέντες όχι μόνο δεν απειλούμε τα δάση, τα άλση και τις προστατευόμενες περιοχές, αλλά πολλώ δε μάλλον είμαστε εκεί, «φύλακες» αυτών.

Τι πιο χρήσιμο από χιλιάδες «μάτια» σε όλα μας τα βουνά και δάση που πονάνε για αυτά και θα ενημερώσουν άμεσα τις αρχές σε περίπτωση κινδύνου;

Η ζημία που προκλήθηκε φέτος στο περιβάλλον είναι ανυπολόγιστη και μας θλίβει όλους. Οι επιχειρήσεις του κλάδου μας επηρεάζονται επιπρόσθετα από την καταστροφή. Θα προβλεφθεί αντίστοιχη αποζημίωση για αυτές;

Πολλές τοπικές κοινωνίες ζουν από τον θεματικό τουρισμό που πρεσβεύουμε. Η εστίαση, τα καταλύματα, τα τοπικά προϊόντα, οι εργαζόμενοι – όλοι περίμεναν με αγωνία τον τουρισμό υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής – με καλύτερα παραδείγματα την Κρήτη, το Ζαγόρι και τον Όλυμπο. Θα υπάρξουν κατάλληλα μέτρα στήριξης αυτών των ανθρώπων;

Κοιτώντας το μέλλον και προσπαθώντας να διδαχτούμε από το παρελθόν, διερωτόμαστε, αν αυτή θα είναι στο εξής η αντιμετώπιση της κατάστασης κάθε καλοκαίρι. Αυτό θεωρεί το Κράτος ως βέλτιστο τρόπο διαχείρισης της κατάστασης;

Αν ναι, καλό θα είναι να το γνωρίζουμε, καθότι πολλά από τα μέλη μας θα οδηγηθούν αναπόφευκτα στο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους με ό, τι τραγικές συνέπειες συμπαρασύρει το γεγονός αυτό.

Ενώ ισχύει η εν λόγω απαράδεκτη απαγόρευση δημιουργείται τέλος το εξής οξύμωρο – πολλοί κατά τόπους διερχόμενοι αψηφώντας τα όσα προστάζει η ΠΝΠ και δρώντας ατομικά, χωρίς τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων προστασίας απολαμβάνουν τη φύση. Αντίθετα εμείς, οι επιχειρήσεις που διοργανώνουν περιηγήσεις λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους με γνώμονα τη μέγιστη ασφάλεια τόσο των συμμετεχόντων όσο και του περιβάλλοντα χώρου – και φυσικά του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς , ακυρώνουμε τις περιηγήσεις και τις οργανωμένες δράσεις και αδυνατούμε όχι μόνο να λειτουργήσουμε νομίμως αλλά και να περιφρουρήσουμε όπως ανέκαθεν κάναμε και θα συνεχίζουμε να κάνουμε μόλις μας επιτραπεί ξανά το φυσικό πεδίο δράσης μας από κάθε ενδεχόμενο κίνδυνο…

Ευελπιστούμε έστω και τώρα :
Να νομοθετήσετε υπέρ λογικών λύσεων και λύσεων οι οποίες να είναι ανάλογες του επιδιωκόμενου σκοπού.
Να αρθούν τα οριζόντια μέτρα που βαθμιαία ούτως ή άλλως θα καταστρατηγηθούν.
Αν συνεχιστεί η εν λόγω απαγόρευση να εξειδικευθούν οι εξαιρέσεις αυτής – είμαστε σύμφωνοι με το άρθρο 2 (Απαγόρευση υπαίθριων δραστηριοτήτων που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά) , αλλά κάθετα αντίθετοι με το άρθρο 1.
Να αποζημιωθούν οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί οικονομικές ζημιές με αφορμή την παρούσα κατάσταση ή έστω να προβλεφθούν μέτρα διευκόλυνσης της λειτουργίας τους (φορο-ελαφρύνσεις/επιδοτήσεις).
Παρακαλούμε, καταλήγει η επιστολή διαμαρτυρίας, για ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ έστω και τώρα οι οποίες να διαφυλάσσουν τη βιωσιμότητα όλων μας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας