«Βάση» τα 500 ευρώ για την κατά κεφαλήν ημερήσια δαπάνη!
Μιας και ο λόγος περί εσόδων και το πόσο πολύτιμα μπορούν να αποδειχτούν για τη συνολικότερη οικονομία της πόλης, ο κ. Γαληνός με την ομάδα του έχουν προβεί σε ανάλυση των οικονομικών δεδομένων που σχετίζονται με τη φιλοξενία και διεξαγωγή συνεδρίων στην Αττική. «Κατ’ ελάχιστον η συνολική ημερήσια δαπάνη ενός συνέδρου στην πόλη δεν πέφτει κάτω από τα 500 ευρώ. Σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνεται η διαμονή, η διατροφή, η μετακίνηση, τα πάντα. Μάλιστα, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό αντίστοιχων εκδηλώσεων κι εν γένει εταιρικών ταξιδιών συνοδεύονται ευθέως από το ανάλογο pampering, αυτομάτως η δυνατότητα της άμεσης δαπάνης από μέρους ενός συνέδρου… εκτοξεύεται, καθώς ήδη έχει καλυμμένα τα βασικά ημερήσια έξοδά του.
Άρα, οτιδήποτε ξοδέψει θα αφορά την αγορά δώρων, την απόλαυση υπηρεσιών κι οτιδήποτε άλλο εντάσσεται σε μια λογική ευζωίας. Εξυπακούεται πως γύρω από το συνέδριο δημιουργείται, ουσιαστικά, ένα εκτενές επιχειρηματικό “οικοσύστημα” που στηρίζει κι επωφελείται ταυτόχρονα από την παρουσία των συνέδρων και της διάθεσής τους για δαπάνη: από ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ κι εν γένει χώρους ψυχαγωγίας, μέχρι μεταφορές, ξεναγήσεις, εκδρομές, καθώς επίσης και πάσης φύσεως υπηρεσίες. Το ακόμη σημαντικότερο στοιχείο είναι πως πολλές εκ των συνεδριακών εκδηλώσεων λαμβάνουν χώρα σε χρονικές περιόδους που δεν σχετίζονται με την συνήθη καλοκαιρινή περιόδο, συμβάλλοντας στην οικονομική κίνηση της πόλης».
Χείρα βοηθείας… αγνοείται από την Πολιτεία
Αποτελεί κοινό τόπο πως η… υδροκέφαλη λογική με την οποία λειτουργεί η οικονομία μας, είτε εν συνόλω ή ακόμη και τμηματικά, θέτει στο επίκεντρο κάθε -σχεδόν- ενέργειας και δράσης την οργανωμένη Πολιτεία. Άραγε, ποιος ο βαθμός εμπλοκής των υπηρεσιών της προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης ή ακόμη και της διευκόλυνσης των δραστηριοτήτων οργανισμών, όπως η Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών, ώστε να πολλαπλασιάσουν την αποδοτικότητά τους; «Κοιτάξτε, δεν θα μπορούσα να ισχυριστώ πως υπάρχει κάποιου είδους βοήθεια ή εν γένει συμβολή στις επιμέρους προσπάθειες που καταβάλλουμε, προκειμένου να ενδυναμώσουμε τις προσπάθειες που ήδη έχουμε κάνει ή ακόμη και να εκκινήσουμε από ένα καλύτερο σημείο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γαληνός και συνέχισε:
«Φαντάζομαι πως δεν θα πρωτοτυπήσω εάν ισχυριστώ πως η διαθεσιμότητα αρχαιολογικών χώρων είναι από περιορισμένη έως ανύπαρκτη ή ότι η παροχή κινήτρων, τα οποία θα διευκόλυναν έτι περαιτέρω τον βαθμό ανταγωνιστικότητας του παρεχόμενου προϊόντος εκ μέρους μας, δεν υφίσταται. Από τον όλο, λοιπόν, μηχανισμό ένα… γρανάζι που ενέχει σημαντικό βαθμό λειτουργικότητας και το οποίο θα μπορούσε να απλοποιήσει τα πράγματα και να δώσει άμεση απάντηση σε ζητούμενα λείπει. Το θετικό είναι πως έχουμε μάθει να κινούμαστε δίχως αυτό και άρα δεν υπάρχει ο παραμικρός βαθμός επίδρασης στην αποτελεσματικότητά μας».
Σιγουριά για τη στήριξη από την επόμενη Δημοτική Αρχή
Η διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών και η μη συμμετοχή σε αυτές του μέχρι πρότινος δημάρχου, Γιώργου Καμίνη, δεν θα ήταν παράλογο να οδηγήσει στη γέννηση δεύτερων σκέψεων σχετικά με το εάν προκαλούνται αναταράξεις στην ομαλή λειτουργία της ΕΑΤΑ ή εάν προκύπτουν ζητήματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητά της. Ενδεχομένως να υπάρχει κι έκφραση σχετικών ανησυχιών από μέρους των διεθνών stakeholders της συνεδριακής αγοράς. Ο κ. Γαληνός δηλώνει αισιόδοξος όσο και σίγουρος: «Αρκεί να σας πω πως πρόσφατα διεκδικήσαμε -με ιδιαίτερα αυξημένες πιθανότητες, μάλιστα- τη διοργάνωση του ετήσιου διεθνούς συνεδρίου για λογαριασμό της International Congress and Convention Association (ICAA) το 2021, το οποίο τελικά κατέληξε στην Μπογκοτά της Κολομβίας.
Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη “έπαιξε” η αβεβαιότητα που γεννάται από το πολιτικό κλίμα, σε συνάρτηση με τις πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς απαιτείται η δέσμευση ενός σημαντικού οικονομικού κονδυλίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή εξέλιξη ενός τέτοιου μεγέθους συνεδριακού event. Ξέρετε, ενδεχομένως, σε άλλες εποχές όχι απλώς να θορυβούμουν, αλλά ακόμη και να έκρινα όντως εξαιρετικά σημαντικό το ζήτημα της αλλαγής. Σήμερα, όμως, όχι, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία και την αξία της τουριστικής βιομηχανίας για την εθνική μας οικονομία. Την ίδια στιγμή, οι υποψήφιοι που κατέρχονται στον Δήμο Αθηναίων είναι -σχετικά- νεαρής ηλικίας, με σύγχρονες όσο και “φρέσκιες” παραστάσεις και εικόνες, ενώ δύο εξ αυτών έχουν αποδεδειγμένα θετικό track record περί του τουρισμού.
Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρώ πως η αλλαγή του προσώπου στον δημαρχιακό θώκο της πρωτεύουσας όχι μόνο δεν θα λειτουργήσει επιβραδυντικά, αντιθέτως θα μας δώσει την απαιτούμενη ώθηση, ώστε να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ορμή κι αποφασιστικότητα την υλοποίηση των απαιτούμενων ενεργειών και δράσεων».