«Ειδικότερα, στην περιοχή μας», αναφέρεται σε μία από τις ανακοινώσεις «οι πληρότητες κατά το 15νθημερο της εορταστικής περιόδου του 2019 ήταν 95% ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος έκλεισε με 50%. Θυμίζουμε ότι τα ξενοδοχεία μας έκλεισαν τον Μάρτιο του 2020 και άντεξαν σχεδόν δύο χρόνια χωρίς δουλειά, παραμένοντας τυπικά ανοικτά – ουσιαστικά κλειστά. Η υγειονομική εξέλιξη της πανδημίας όμως και τα νέα μέτρα που ανακοινώνονται για την αναχαίτιση της διασποράς της μετάλλαξης “Όμικρον“, αποτελούν την “ταφόπλακα” του χειμερινού τουρισμού όχι μόνο για τον προορισμό μας, αλλά για το σύνολο των επιχειρήσεων της ηπειρωτικής-ορεινής Ελλάδας. Δεν θα υπάρχει ουσιαστικά από σήμερα για εμάς αντικείμενο δραστηριότητας, αφού οι επισκέπτες μειώνονται ή εξαφανίζονται – σε αντίθεση με την αγωνία μας που αυξάνεται μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας».
Πέρα από τους χειμερινούς προορισμούς που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές προβλήματα δηλώνουν και αστικά ξενοδοχεία. «Τα αστικού τύπου ξενοδοχεία δίνουν σκληρή μάχη επιβίωσης, αφού κρατήσεις δεν υπάρχουν, παρά μόνον ακυρώσεις. Κλαδικές εκθέσεις αναβάλλονται επ’ αόριστον, όσα ελάχιστα συνέδρια και εκδηλώσεις επρόκειτο να πραγματοποιηθούν ματαιώνονται και η κατάσταση, με τα σημερινά δεδομένα, δεν αναμένεται να βελτιωθεί πριν τις αρχές Απριλίου». Χαρακτηριστικές ήταν αναφορές όπως: «Τα ξενοδοχεία δεν κατεβάζουν τον… γενικό κάθε Δευτέρα. Είναι ζωντανοί οργανισμοί που έχουν καθημερινές ανάγκες, οι οποίες και δεν καλύπτονται μόνο με τους (όποιους σε αριθμό) επισκέπτες του σαββατοκύριακου. Η πλειοψηφία είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που αδυνατούν να καλύψουν ζημίες δύο ετών. Πώς θα ανταποκριθούμε στα έξοδά μας, στο μισθολογικό και το υπέρογκο ενεργειακό κόστος, στην ίδια την καθημερινότητά μας, όταν από την άλλη πλευρά το κόστος μετακίνησης (καύσιμα, διόδια) έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, με αποτέλεσμα οι προορισμοί μας να «απομονώνονται» ακόμα περισσότερο; Με δουλειά μόλις 10 ημερών; Τα ξενοδοχεία δεν είναι –και μη μας συγκρίνετε– καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου airbnb που «ανοίγουν» Χριστούγεννα, Πάσχα και τα οποία δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις: Ούτε ΦΠΑ, ούτε φόρο διαμονής, ούτε τέλος παρεπιδημούντων, ούτε αυξημένα τέλη καθαριότητας και φωτισμού πληρώνουν, ούτε προσωπικό απασχολούν, ούτε υγειονομικά πρωτόκολλα εφαρμόζουν, ούτε χίλια πιστοποιητικά και αδειοδοτήσεις χρειάζονται για τη λειτουργία τους». Σε όλες τις ανακοινώσεις οι ξενοδόχοι τονίζουν ότι η υγειονομική κρίση δεν έχει τελειώσει, αλλά υπάρχει και θα συνεχιστεί ολόκληρο τον χειμώνα. Η φιλοξενία χρειάζεται, τώρα, ουσιαστική και στοχευμένη στήριξη για να διασφαλίσει τη συνέχεια της ύπαρξής της, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τις θέσεις εργασίας.
Τι ζητούν οι ξενοδόχοι
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης και με το θέμα της ρευστότητας να παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα των επιχειρήσεων, όλοι οι προαναφερόμενοι φορείς ξενοδόχων ζητούν:
• Να εκταμιευθούν άμεσα τα ποσά που εκκρεμούν προς πληρωμή στις επιχειρήσεις από τη δράση της «Επιδότησης κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας» – θυμίζουμε πως τα ποσά αυτά έπρεπε να έχουν πληρωθεί εδώ και μήνες.
• Να ολοκληρωθεί άμεσα η αποπληρωμή των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις ποσών από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ (χωρίς παρακρατήσεις για εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων).
Πέραν, όμως, των ανωτέρω θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και ειδικότερα:
• Μείωση του ελάχιστου χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κάτω του 50% ή αν αυτό δεν είναι εφικτό εφαρμογή του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας. Οι επιχειρήσεις μας τους προσεχείς τρεις (3) μήνες δεν θα έχουν, επί της ουσίας, αντικείμενο δραστηριότητας.
• Παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ έως την 30/6/2022 και
• Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (περιλαμβανομένων και των δόσεων ρυθμίσεων) έως την 31/3/2022.
Τέλος, τονίζουν ότι είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τον περιορισμό της τεράστιας επιβάρυνσης που προκαλείται από την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Επιπλέον, ενώσεις ξενοδόχων ζητούν την ενεργειακή επιδότηση σε πετρέλαιο θέρμανσης.
Νοτοπούλου: Ο χειμερινός τουρισμός εκπέμπει SOS, αλλά η κυβέρνηση πανηγυρίζει!
Για το μείζον αυτό ζήτημα του τουρισμού, σε σχετική τοποθέτηση προχώρησε και η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου. «Αποκαρδιωτικά αλλά και ενδεικτικά της κατάστασης που βιώνουν οι τουριστικές επιχειρήσεις από την Πελοπόννησο έως τη Δράμα, είναι τα στοιχεία των ενώσεων ξενοδόχων και φορέων σχετικά με την μέση πληρότητα κατά την εορταστική περίοδο αλλά και πριν και μετά από αυτήν. Μετά από δυο χρόνια πανδημίας, την αβεβαιότητα εξαιτίας της επέλασης της μετάλλαξη “Ο”, τα άσχημα επιδημιολογικά δεδομένα, τα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας, την έλλειψη ρευστότητας και του δυσβάσταχτου ενεργειακού κόστους, εξαιτίας όλης αυτής της συγκυρίας, οι επαγγελματίες του κλάδου εκπέμπουν SOS. Η εκταμίευση των ποσών από τη δράση “Επιδότηση κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας” και η ολοκλήρωση αποπληρωμής των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις ποσών από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ αποπληρωμή ακόμα δεν πραγματοποιήθηκαν. Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να αρνείται την πραγματικότητα και να στηρίξει με ουσιαστικά μέτρα τον κλάδο, αντί να εμπαίζει τον κόσμο του τουρισμού».