Ποια είναι τα τελευταία trends στο brunch και τι θα δούμε τη νέα σαιζόν στα εστιατόρια και τα all-day-bars; Γάλα πατάτας, ρετρό επιδόρπια, γεύσεις paleo και πιάτα με… περιβαλλοντική συνείδηση είναι κάποια από τα trends που έχουν ήδη κυριαρχήσει.
Της Νατάσας Ηλιοπούλου
Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται
Η εργασία από το σπίτι καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας μάς έκανε να εκτιμήσουμε πραγματικά το πρωινό ως γεύμα – και την απόλαυσή του. Με τη βοήθεια των σεφ, των εκπομπών μαγειρικής, αλλά και των brunch bars που άνοιξαν και εξυπηρετούσαν και take away αγορές, το πρωινό από ένα απλό γεύμα μεταμορφώθηκε σε κάτι εξεζητημένο, πειραματικό και βιωματικό. Αβγά Benedict, αβγά pesto, pancakes με ποικίλους γλυκούς ή αλμυρούς συνδυασμούς, bagels με καπνιστό σολομό και μπρικ και μπολ ενέργειας είναι μόνο κάποιες από τις τάσεις που έχουν καθιερωθεί πλέον στο πρωινό ή και το δεκατιανό του Έλληνα, γνωστό και ως brunch.
“Tο να σερβιριστεί μια τυρόπιτα ή ένα σάντουιτς στα γρήγορα δεν συνιστά brunch αλλά απλό δεκατιανό.”
Οι κανόνες του brunch
Το brunch, λοιπόν, φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει και στην ελληνική κουζίνα και, βεβαίως, δεν αφορά μόνο την Κυριακή, αλλά και το Σάββατο και πιθανώς και άλλες ημέρες της εβδομάδας, αρκεί να υπάρχει ο χρόνος και το μέρος. Αυτό που θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς είναι τι μπορεί να περιλαμβάνει ένα καλό brunch. Εδώ παρατηρούμε ότι υπάρχουν δύο σχολές.
Η μία αναφέρεται στους οπαδούς του «all inclusive», όπου όλες οι γεύσεις επιτρέπονται, και η άλλη -που είναι και η δημοφιλέστερη- υποστηρίζει ότι αν είσαι οπαδός του brunch, οφείλεις να ακολουθείς κάποιες σταθερές σε ό,τι αφορά τον χρόνο, το είδος του εδεσματολογίου που προτείνει ο chef, αλλά και την εξειδίκευσή του σύμφωνα με την εποχικότητα, το κοινό στόχευσης, αλλά και το μέρος όπου θα σερβίρεται – διαφορετικά δεν μιλάμε για brunch αλλά απλώς για πλούσιο γεύμα.
Μια αρκετά πιο διευρυμένη εκδοχή αυτής της άποψης λέει ότι το brunch δεν είναι απλώς ένα πλούσιο πρωινό ούτε κάποιο γεύμα στο οποίο καταναλώνονται εδέσματα που κατά παράδοση εντάσσονται σε αυτό. Για να έχει τον χαρακτήρα του brunch και να ανταποκρίνεται σε κάθε γευστική απαίτηση, το γεύμα πρέπει να περιλαμβάνει διατροφικά στοιχεία και από το breakfast και από το lunch, με κάποια signature διαφοροποίηση. Το να εναλλάσσεται το κρουασάν με το burger και ο σολομός με τις τάρτες με ταχύτατο ρυθμό δεν συνιστά παράγοντα επιτυχίας, αλλά μάλλον έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Μεγάλη σημασία για το brunch έχει η χαλαρή προσέγγιση, το comfortness, και η επιλογή γεύσεων ανάλογα με την ώρα και τη διάθεση, χωρίς να πρέπει τα πάντα να αντιπροσωπεύουν μια συγκεκριμένη κατηγορία φαγητού. Να τονίσουμε εδώ ότι το να σερβιριστεί μια τυρόπιτα ή ένα σάντουιτς στα γρήγορα δεν συνιστά brunch αλλά απλό δεκατιανό. Αν όμως η τυρόπιτα είναι με φύλλο που έχουμε ανοίξει εμείς και έχει υλικά του τόπου όπου σερβίρεται, λ.χ. κάποιο ΠΟΠ τυρί ή μυρωδικό, απευθείας περνάει σε άλλο επίπεδο και συνιστά μέρος ενός brunch menu που σέβεται τον πελάτη.
Social Media Trend ή ευκαιρία;
Το brunch τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ως ένα trendy είδος εξόδου, χωρίς απαραιτήτως να ενδιαφέρει το πού και το πώς. Οι παρέες σταμάτησαν τις συναντήσεις για καφέ και ξεκίνησαν το brunch! Πλέον, αυτή η συνήθεια έχει υιοθετηθεί από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και αποτελεί θα λέγαμε θεσμό. Τα εστιατόρια και τα all-day café bars, αντιλαμβανόμενα το κίνημα των brunchers και την επίδραση που ασκούν στην εξωστρέφειά τους, προτείνουν ειδικά διαμορφωμένα και ευφάνταστα brunch menus, επιστρατεύοντας όλη τη γνώση και τη δημιουργικότητα των σεφ τους. Με τον τρόπο αυτό και δίνοντας τόση έμφαση στο brunch, επενδύουν στη διαμόρφωση ενός σημείου συνάντησης για πολλούς influencers, food enthusiasts, food bloggers, αλλά και πιστούς φίλους του καλού φαγητού. Δημιουργούν instagrammable πιάτα, τα οποία θα φωτογραφηθούν και θα αναρτηθούν προτού καν καταναλωθούν και αφήσουν το γευστικό αποτύπωμά τους.
Με γνώμονα τα παραπάνω και παρατηρώντας τις τάσεις του 2022 στο φαγητό, διαφαίνεται ότι τα εστιατόρια πλέον συστήνουν ένα ανανεωμένο μενού γεμάτο αντιθέσεις, νέες προτάσεις, εκρηκτικούς συνδυασμούς χρωμάτων και ατρόμητους συνδυασμούς υλικών. Το brunch είναι πλέον μια γευστική εμπειρία με μια νέα, lifestyle διάσταση.
Οι comfort επιλογές αποτελούν φυσικά σημείο αναφοράς σε ένα κυριακάτικο brunch και συνδυάζονται με τις signature γεύσεις κάθε εστιατορίου. Στόχος και υπόσχεση των σεφ, να ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Τα signature πιάτα των εστιατορίων αναδιαμορφώνονται, βάζουν μια «comfort» πινελιά και σερβίρονται προς βρώση. Fish & chips, surf and turf, bao buns, αβγά σε διάφορες παραλλαγές, pancakes σε ξεχωριστούς συνδυασμούς παίρνουν άλλη διάσταση, συνδυαζόμενα, κατά βούληση, με χαβιάρι, τρούφα ή vegan επιλογές. Στο brunch μπορούν να συμμετέχουν πολλά τυριά, κάθε είδους αλλαντικά, τάρτες αλμυρές ή γλυκές, κρέπες με διάφορα γεμίσματα, pancakes, ψωμιά διαφόρων ειδών, μανιτάρια, ντομάτες κ.λπ. Αντίστοιχα, συναντάμε συχνά κρεατικά σε διάφορες μορφές ή και εκλεπτυσμένα είδη ψαριών, όπως είναι ο σολομός ή το λαβράκι, και όχι μόνο. Στην πράξη, το μενού μπορεί να είναι μεγάλο, καθώς τα πάντα εξαρτώνται από τη φαντασία του σεφ και την εποχικότητα.