Μπλοκάρει η Cosco μιας και Κινέζοι επενδυτές αναφέρουν ουδέποτε έδειξαν ενδιαφέρον για να αποκτήσουν το πακέτο ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας.
Πιο συγκεκριμένα οι Κινέζοι επιχειρηματίες είχαν καταθέσει αίτηση για να χορηγηθεί άδεια δημιουργίας ναυπηγείου στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος και το βασικότερο εμπόδιο προς αυτή την κατεύθυνση προκύπτει από τη σύμβαση παραχώρησης, βάσει της οποίας η Cosco δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει οποιαδήποτε υποδομή, η οποία ενδεχομένως θα εκτόπιζε την ήδη υπάρχουσα ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα του Περάματος.
Αξίζει ωστόσο να αναφέρουμε ότι επί του παρόντος το Πέραμα είναι μία ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή, στην οποία, εκτός από μικρού βεληνεκούς ναυπηγεία, υφίσταται και έντονη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα αν και έχει ήδη απορριφθεί το αίτημα για δημιουργία ναυπηγοεπισκευαστικής εγκατάστασης της Cosco από τη διεύθυνση ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η χορήγηση αδείας για νέα άδεια ναυπηγείου στην Αττική δεν επιτρέπεται με βάση την ελληνική νομοθεσία ενώ η σύμβαση παραχώρησης δίνει στην Cosco το δικαίωμα δημιουργίας ναυπηγείου στην ακτογραμμή της Ψυττάλειας αν και αυτό είναι ένα σενάριο που κρίνεται εξαιρετικά αμφίβολο ως προς την υλοποίησή του, με δεδομένη την ταχεία ανάπτυξη του Πειραιά και το ενδεχόμενο περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της περιοχής με τη δημιουργία μίας νέας μεγαλύτερης δεξαμενής.
Επιπλέον, στη σύμβαση παραχώρησης προβλέπεται ότι οι ναυπηγοεπισκευαστικές δεξαμενές της Cosco δεν θα είναι αποκλειστικής χρήσης και γι’ αυτό και στη δεξαμενή μπορούν να έχουν πρόσβαση και λοιποί κατασκευαστές, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Σημειώνεται ότι στόχος των Κινέζων ήταν η τοποθέτηση μίας πολύ μεγάλης δεξαμενής των 330.000 τόνων, πέρα από την ήδη υπάρχουσα στον Πειραιά, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε το ενδεχόμενο τοποθέτησης της εν λόγω δεξαμενής στην Κυνόσουρα Σαλαμίνας. Η κυβέρνηση, ωστόσο, αποδέχτηκε την εξαίρεση της Κυνόσουρας από την παραχώρηση, λόγω έντονων αντιδράσεων από φορείς περί δημιουργίας εγκαταστάσεων υψηλής όχλησης, με αποτέλεσμα να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον και το ενδεχόμενο δημιουργίας της μεγάλης δεξαμενής αποκλειστικά στην Ψυττάλεια.