Τα ως άνω επιβεβαιώνουν ότι η Αθήνα εισήλθε στο 2021 με ένα πολύ ισχυρό όπλο στη μάχη του φετινού ανταγωνισμού, το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και επικοινωνιακά. Κατά το α’ εξάμηνο του 2021, η πανδημία στην Ευρώπη και στον κόσμο, αν και σημειώθηκαν σημάδια ελέγχου της κατάστασης, δεν υποχώρησε αισθητά και οι χώρες προέλευσης επισκεπτών, όπως και η Ελλάδα άλλωστε, σε γενικές γραμμές τήρησαν πολύ αυστηρούς περιορισμούς και πρωτόγνωρα μέτρα για τους πολίτες, με αποτέλεσμα πολλοί τομείς της καθημερινής ζωής και της οικονομίας να πιεστούν, περνώντας τις συμπληγάδες, και οι αερομεταφορές να «προσγειωθούν» σε ένα απολύτως δυσμενές γι’ αυτές περιβάλλον. Έτσι, ο διεθνής τουρισμός αναγκαστικά βρέθηκε καθηλωμένος, μουδιασμένος και άπραγος σε ένα διεθνές τοπίο εντελώς αντίθετο με την ίδια τη φύση του.
Στο β’ εξάμηνο του 2021, περνάμε σε αρκετά διαφοροποιημένα δεδομένα: έναν ικανό αριθμό εμβολιασμένων πολιτών σχεδόν όλων των ηλικιακών ομάδων, αυστηρά σε γενικές γραμμές υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα που περιορίζουν σημαντικά τις συνήθεις κινήσεις ή επιλογές πολιτών και επισκεπτών, καθώς και νέους τρόπους ή επιλογές για τον έλεγχο της πανδημίας και την προώθηση των μετακινήσεων, αλλά και της δυνατότητας για διακοπές, εστίαση, διασκέδαση, αγορές (rapid και self tests, θερμομέτρηση, ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού, free-covid προορισμοί κ.λπ.). Σίγουρα, όλα αυτά που ήδη δρομολογήθηκαν οργανώνονται ολοένα και καλύτερα ή βελτιώνονται καθημερινά ως προς την ποιότητα της εφαρμογής τους.
Στην Αθήνα για διακοπές;
Τον Μάιο του 2021 όπου γράφτηκαν αυτές οι γραμμές, οι φόβοι των πολιτών σε όλες τις βασικές χώρες προέλευσης επισκεπτών, παρά την πρόοδο των εμβολιασμών και τη βελτίωση των μέτρων και των εργαλείων αντιμετώπισης της διασποράς του ιού, θα λέγαμε πως ήταν ακόμη νωποί. Τόσο οι οικογένειες όσο και οι μεμονωμένοι ταξιδιώτες είχαν να σκεφτούν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους σε σύγκριση με το παρελθόν το πού θα ταξιδέψουν, πού θα διαμείνουν και το πώς θα λειτουργήσουν στους προορισμούς τους οποίους θα επισκέπτονταν. Με βάση αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, θα διάλεγαν την Αθήνα, έναν αστικό και πυκνοκατοικημένο προορισμό, που το 2021 παρουσίασε έξαρση σε κρούσματα Covid-19; Οι περισσότεροι πιστεύαμε για την Αθήνα ότι αποτελεί είτε «stop over» για τη μετάβαση τουριστών σε άλλους προορισμούς, είτε έναν συνεδριακό προορισμό με καλές προοπτικές, είτε έναν προορισμό με ελπίδες για «city break», είτε έναν σταθμό για την κρουαζιέρα, είτε λόγο επίσκεψης για επαγγελματικούς ή ιατρικούς λόγους, για αγορές κ.λπ. Οι ίδιοι οι επισκέπτες της Αθήνας μάς διαψεύδουν, καθώς η έρευνα της ΕΞΑΑΑ μάς δίνει κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες προς αξιοποίηση:
Σύμφωνα με την έρευνα, λοιπόν, οι τουρίστες της Αθήνας του καλοκαιριού του 2020 –δηλαδή, εν μέσω πανδημίας– δήλωσαν ότι ήρθαν κυρίως για διακοπές (σε ποσοστό 75%) και επιπλέον ότι αισθάνθηκαν απολύτως ασφαλείς (βαθμολογία 8+), όχι μόνο στο ξενοδοχείο διαμονής αλλά και στις διαδρομές τους στην πόλη. Επίσης, δήλωσαν ότι η συνολική εμπειρία τους στην Αθήνα δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τα μέτρα κατά του Covid. Στην πραγματικότητα, ο συνολικός βαθμός ικανοποίησης αυξήθηκε από 8,1 το 2019 σε 8,2 το 2020.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι:
- Οι περισσότεροι επισκέπτες δήλωσαν πως θα ξαναέρχονταν (σε ποσοστό 97%), γιατί αντιλαμβάνονται ότι έχουν να δουν πολλά περισσότερα (77%).
- Θα σύστηναν ανεπιφύλακτα (98%) την Αθήνα, δηλώνοντας απολύτως ευχαριστημένοι από τη σχέση τιμής-ποιότητας.