Σάλτσες, καρυκεύματα, spicy γεύσεις και πιάτα συνθέτουν ένα νέο τοπίο στην εστίαση με δυναμική διεθνούς επέκτασης. Εντυπωσιακή «στροφή» στις ασιατικές γεύσεις και δημιουργίες φαίνεται πως κάνει το Λονδίνο, που λόγω του μεγέθους, της δυναμικής και της συμβολής του στη διεθνή γαστρονομική σκηνή, αναδεικνύει μια ενδιαφέρουσα τάση με προοπτικές υιοθέτησης και από άλλες πρωτεύουσες. Λέτε, άραγε, μια εξ αυτών να είναι και η Αθήνα;

Tο Λονδίνο ανέκαθεν διακρινόταν και χαρακτηριζόταν από πολυπολιτισμικότητα, ποικιλία χρωμάτων και γεύσεων, δεκτικότητα απέναντι σε νέα ρεύματα, σκέψεις και τάσεις. Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή πόλη που πολλές φορές ορίζει τα trends σε πολλούς τομείς διεθνώς, καθώς η ανοχή στη διαφορετικότητα την καθιστά σχεδόν πρώτη στη «σύλληψη» ιδεών και προτάσεων. Όλα τα παραπάνω που συνθέτουν την κουλτούρα του Λονδίνου μπορούν να γίνουν τάση, υπηρεσία ή προϊόν.

Η πλέον πρόσφατη τάση έχει να κάνει με τη δραστική αύξηση των εστιατορίων που εξειδικεύονται στην ιαπωνική κουζίνα, καθώς σε ολόκληρη την πόλη έχουν… ξεφυτρώσει αρκετά ιαπωνικά εστιατόρια. Από το Ippudo, το Tonkotsu, το Kanada-Ya και το Bone Daddies μέχρι το Jidori και Sticks ‘n’ Sushi. Ακόμη και η αλυσίδα των YO! Sushi έφτασε να λανσάρει ένα «ολόφρεσκο» concept προκειμένου να ανταποκριθεί στο ανερχόμενο trend του ιαπωνικού street food. Την ίδια στιγμή, πολλά καινούργια brands έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται τα Kazu, Ichibun, Ginza Onodera, Inigo κ.ά.

Οι ιαπωνικές γεύσεις λοιπόν, τα αντίστοιχα προϊόντα και οι πρώτες ύλες έχουν… πλημμυρίσει τους δρόμους και τις γειτονιές της βρετανικής πρωτεύουσας. Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που πραγματοποίησε η Mizkan, το 16% του συνόλου των καταναλωτών δηλώνουν πως θα ενδιαφέρονταν να δοκιμάσουν την ιαπωνική κουζίνα, χωρίς να περιορίζονται σε κλασικές γευστικές προτάσεις (sushi, spring rolls κ.λπ). Η επιθυμία τους επεκτείνεται σε έναν εντυπωσιακά πλούσιο κόσμο γεύσεων και αρωμάτων, με αποτέλεσμα τα πιάτα της ιαπωνικής κουζίνας να «εισάγουν» και αντίστοιχα προϊόντα καρυκευμάτων, και δη σε έντονα ανοδικούς ρυθμούς.

Ιαπωνική κουζίνα πέρα από το sushi

Επί μακρόν, στη Μεγάλη Βρετανία η ιαπωνική κουζίνα στο επίπεδο του casual dining αποτελούταν εξ ολοκλήρου από sushi. Σήμερα, όμως, αυτό μοιάζει κάπως παρωχημένο. Η «εισβολή» των νέων εστιατορίων ιαπωνικής κουζίνας στο Λονδίνο, έχει επιβάλει περισσότερα είδη και στυλ μαγειρικής, που στηρίζονται και αποκαλύπτουν ακόμη πιο πολλές πρώτες ύλες και προϊόντα. Έτσι οι πελάτες βιώνουν κάτι καινούργιο και διαφορετικό, έχοντας την ευκαιρία να επιλέξουν ramen*, udon*, yakisoba*, yakitori*, ακόμη και mochi*. Το εστιατόριο Flesh & Buns για παράδειγμα, προωθεί μια πρόταση gastropub με την επωνυμία «izakaya concept», και σερβίρει γλυκό ψωμί στον ατμό, καθώς επίσης και μαργαρίτες yuzu. Πρόκειται για πιάτα και γεύσεις που προϋποθέτουν και εισάγουν ιδιαίτερα δυνατά όσο και περίπλοκα καρυκεύματα: Από furikake* μέχρι σκόνη shichimi* που εμπεριέχει επτά διαφορετικά συστατικά-καρυκεύματα. Στην Ιαπωνία εξάλλου πασπαλίζουν με furikake σχεδόν τα πάντα, από το ρύζι και τα noodles μέχρι τα λαχανικά και τα θαλασσινά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας