Απελευθέρωση στο εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων Ε.Ε.και Ισλανδίας

Περαιτέρω απελευθέρωση στο εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ισλανδίας θέτουν σε ισχύ τρείς συμφωνίες που εξασφαλίζουν για τα αγροδιατροφικά προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεγαλύτερη πρόσβαση στην αγορά της Ισλανδίας.

Πρόκειται για συμφωνίες, που υπογράφηκαν τον Σεπτέμβριο του 2015, και προσφέρουν ελεύθερη δασμών πρόσβαση σε περισσότερο από το 95% των αγροτικών ενωσιακών προϊόντων, αλλά και προστασία σε 1.150 προϊόντα που είναι καταγεγραμμένα ως Γεωγραφικές Ενδείξεις, και για τα οποία η συμφωνία προβλέπει τροποποιήσεις και νέες προσθήκες.

Το νέο καθεστώς καλύπτει τη μεγάλη πλειονότητα των ενωσιακών αγροτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων του βόειου, χοιρινού και κρέατος πουλερικών, και των τυριών για τα οποία οι ποσοστώσεις αυξάνονται πλέον κατά πολύ.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυξήσει τις ποσοστώσεις για πολλά αγροτικά προϊόντα της Ισλανδίας, όπως το παραδοσιακό γαλακτοκομικό προϊόν σκιρ (ένα είδος τυριού από αποβουτυρωμένο αγελαδινό γάλα που μοιάζει πολύ με το δικό μας γιαούρτι).

Τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα της Ε.Ε. στην Ισλανδία είναι ο καφές, διάφορα φρούτα και λαχανικά, σοκολάτα, αλλά και προϊόντα όπως πίτσες, κις κ.ά. Οι εισαγωγές από την Ισλανδία περιλαμβάνουν κυρίως φύκια, άλογα, κρέας και δέρμα προβάτων, γουνοδέρματα, και διάφορα παρασκευάσματα τροφίμων. Από το νέο καθεστώς εξαιρούνται μόνο τρεις κατηγορίες μεταποιημένων τροφίμων, για να προστατευθούν αντίστοιχα προϊόντα που παράγονται στην Ισλανδία: πρόκειται για γιαούρτια με διάφορα αρώματα, παγωτά και ορισμένα παρασκευάσματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας