Παρά το γεγονός ότι οι συνολικές επενδύσεις σε ακίνητα στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 7,8% σε σχέση με πέρυσι και σε 12 μήνες έως το 2ο τρίμηνο του 2019, οι επενδύσεις ξενοδοχείων αυξήθηκαν κατά 5,3% για την ίδια περίοδο, ανερχόμενες σε 24,3 δισ. Ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της CBRE, παγκόσμιας εταιρίας συμβούλων ακινήτων.

Η άνοδος των ξενοδοχειακών επενδύσεων οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης επιχειρησιακών και εναλλακτικών τύπων ιδιοκτησίας, δεδομένης της προσδοκίας για συνεχιζόμενη ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα. Στην Ευρώπη, όλες οι μεγάλες αγορές σημείωσαν αύξηση στον όγκο συναλλαγών εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Μπενελούξ.

Ο όγκος των επενδύσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τους δώδεκα μήνες έως το 2ο τρίμηνο του 2019 μειώθηκε κατά 26% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ωστόσο παρέμεινε η μεγαλύτερη επενδυτική αγορά ξενοδοχείων στην περιοχή, καλύπτοντας το 26% του χρησιμοποιηθέντος κεφαλαίου. Οι πωλήσεις μεμονωμένων περιουσιακών στοιχείων αυξήθηκαν κατά 44,5%, αλλά οι πωλήσεις χαρτοφυλακίου σημείωσαν μείωση κατά 53%.

Η Ισπανία παρέμεινε η δεύτερη μεγαλύτερη επενδυτική αγορά ξενοδοχείων στην Ευρώπη. Στο δωδεκάμηνο έως το 2ο τρίμηνο του 2019, οι συμφωνίες ανήλθαν σε € 4,3δις, αυξημένες κατά 67,2% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη παρέμειναν σταθερές με 4,5% και 4,6% αντίστοιχα. Οι επενδύσεις στην επαρχία της Ισπανίας αυξήθηκαν κατά 75,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω συναλλαγών στις αγορές αναψυχής και θέρετρων.

Μια άλλη βασική αγορά που σημείωσε σημαντική αύξηση ήταν η Ιταλία, με τον όγκο να αυξάνεται κατά 133,2% σε δωδεκάμηνο έως το 2ο τρίμηνο του 2019. Οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία ανήλθαν σε 3,1 δισ. Ευρώ, ανεβάζοντας την Ιταλία στην τέταρτη μεγαλύτερη επενδυτική αγορά ξενοδοχείων στην Ευρώπη. Οι πωλήσεις μεμονωμένων στοιχείων ενεργητικού κυριαρχούν συνήθως στην ιταλική επενδυτική δραστηριότητα ωστόσο, η πώληση του χαρτοφυλακίου Belmond στο δεύτερο τρίμηνο ήταν αξιοσημείωτη εξαίρεση.

Η Γερμανία αντιμετώπισε περιορισμούς στην προσφορά χαρτοφυλακίου και σε μεγάλες συμφωνίες πώλησης περιουσιακών στοιχείων, με αποτέλεσμα να σημειωθούν μειώσεις. Ο όγκος συναλλαγών στις «μεγάλες πέντε» πόλεις μειώθηκε από 68% σε 46,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτό δείχνει ότι οι επενδυτές στρέφονται προς δευτερεύουσες τοποθεσίες και περιφερειακές πόλεις για ευκαιρίες.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2019, η ενίσχυση της ζήτησης των επενδυτών στην Ιταλία οδήγησε σε μείωση των αποδόσεων ξενοδοχείων στο Μιλάνο και τη Ρώμη. Ωστόσο, οι αποδόσεις των ξενοδοχειακών μονάδων σε όλες τις άλλες βασικές ευρωπαϊκές αγορές παρέμειναν σταθερές σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω της διαρκούς ζήτησης των επενδυτών.

Ο Miguel Casas, Επικεφαλής Επενδυτικών Ακίνητων στην ηπειρωτική Ευρώπη στη CBRE σχολίασε: “Ο όγκος των ευρωπαϊκών επενδύσεων ξενοδοχείων παρέμεινε ισχυρός παρά την επιβράδυνση των ευρύτερων εμπορικών ακινήτων. Οι λειτουργικοί και οι εναλλακτικοί τύποι ιδιοκτησίας παραμένουν σε μεγάλη ζήτηση και αναμένεται ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί λόγω της διαρκούς αύξησης των εσόδων. Οι επενδυτές έχουν γίνει πιο δραστήριοι σε δευτερεύουσες τοποθεσίες, όπου η διαθεσιμότητα μεγάλων διαπραγματεύσεων περιουσιακών στοιχείων και συμφωνιών χαρτοφυλακίου ήταν περιορισμένες, ενώ οι πωλήσεις μεμονωμένων περιουσιακών στοιχείων αποτέλεσαν ιδιαίτερο οδηγό σε αυτό το επιτυχημένο τρίμηνο για την αγορά ξενοδοχείων”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας