Τους πιο ασφαλείς προορισμούς για ταξίδια το 2024 αποκάλυψε σε νέα έκθεσή της η International SOS, προσφέροντας ανεκτίμητες πληροφορίες για τους ταξιδιώτες μέσω του ετήσιου Χάρτη Κινδύνων 2024.

Εξετάζει πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων ασφάλειας, των ιατρικών κινδύνων και των κινδύνων ψυχικής υγείας. Φέτος, το International SOS πρόσθεσε επίσης κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα, λόγω της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Οι χώρες κατανέμονται σε πέντε επίπεδα κινδύνου, που κυμαίνονται από ασήμαντο έως ακραίο, ανάλογα με την κατηγορία.

Οι πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο
Ποια είναι λοιπόν τα πιο ασφαλή μέρη για να ταξιδέψετε το 2024; Οι αξιολογήσεις ασφαλείας του International SOS βασίζονται σε διάφορους παράγοντες, όπως η πολιτική βία, οι κοινωνικές αναταραχές, καθώς και τα βίαια και μικροεγκλήματα. Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν τις υποδομές μεταφορών, τις εργασιακές σχέσεις, την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών ασφάλειας και έκτακτης ανάγκης και την ευαισθησία σε φυσικές καταστροφές.

Ο Χάρτης Κινδύνων αποκαλύπτει ότι οι Σκανδιναβικές χώρες —γνωστές για τη σταθερότητα και την αποτελεσματική διακυβέρνησή τους— εξακολουθούν να αποτελούν από τους ασφαλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Σύμφωνα με το International SOS, η Ισλανδία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας ως το ασφαλέστερο μέρος στον κόσμο για επίσκεψη. Η χώρα κατέχει την πρώτη θέση για διάφορους λόγους, όπως χαμηλά ποσοστά βίαιης εγκληματικότητας, έλλειψη πολιτικής βίας και χαμηλά επίπεδα βίας κατά αλλοδαπών.

Στη δεύτερη θέση στη λίστα είναι το Λουξεμβούργο, το οποίο έχει ελάχιστες απειλές για την ασφάλεια των ταξιδιωτών.

Η Νορβηγία, η Ελβετία και η Δανία συμπληρώνουν τη λίστα με τις πέντε πιο ασφαλείς χώρες. Η ασφάλεια αυτών των κορυφαίων χωρών αποδίδεται στο σταθερό πολιτικό τους κλίμα, την ισχυρή επιβολή του νόμου και τα χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας και βίας.

Άλλες χώρες με ασήμαντα επίπεδα κινδύνου για την ασφάλεια περιλαμβάνουν τη Σλοβενία, τη Φινλανδία και τη Γροιλανδία.

Για την ασφάλεια του ταξιδιού, οι Η.Π.Α. αναφέρονται ως χαμηλού κινδύνου — αλλά όχι του χαμηλότερου. Είναι η δεύτερη από τις πέντε κατηγορίες.

Σε ορισμένες περιοχές, η βαθμολογία κινδύνου έχει μειωθεί. Πιο συγκεκριμένα, οι αξιολογήσεις κινδύνου της International SOS για το Ελ Σαλβαδόρ και τμήματα του Νεπάλ έχουν μειωθεί μετά από συνεχείς πτωτική τάση για διάφορους παράγοντες.

Η σταθερότητα των πιο ασφαλών χωρών έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κατάσταση στις χώρες υψηλότερου κινδύνου, οι οποίες μαστίζονται από πολιτικές αναταραχές και ελάχιστο κυβερνητικό έλεγχο. Σύμφωνα με το International SOS, η πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο είναι το Νότιο Σουδάν και ακολουθούν το Αφγανιστάν, η Συρία, η Λιβύη και η Σομαλία.

Ιατρικοί κίνδυνοι
Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη ενώ ταξιδεύετε είναι μια πρωταρχική ανησυχία—και σύμφωνα με το International SOS, το 60% των ταξιδιωτών λέει ότι η πιθανότητα να αντιμετωπίσουν μια ιατρική έκτακτη ανάγκη κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού είναι ο κύριος οδηγός για την αγορά ταξιδιωτικής ασφάλισης.

Όσον αφορά στην ιατρική ασφάλεια, η International SOS αναγνωρίζει χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο για τους χαμηλούς κινδύνους τους, κυρίως λόγω της προηγμένης ιατρικής υποδομής και υπηρεσιών.

Μερικές από τις χώρες με τον υψηλότερο ιατρικό κίνδυνο περιλαμβάνουν τη Βόρεια Κορέα, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Σομαλία, για να αναφέρουμε μόνο μερικές.

Κλιματικοί Κίνδυνοι
Η προσθήκη θεμάτων για την κλιματική αλλαγή στον Χάρτη Κινδύνων υπογραμμίζει την αυξανόμενη σημασία των περιβαλλοντικών παραγόντων στον ταξιδιωτικό προγραμματισμό. Οι κατατάξεις βασίζονται σε δεδομένα από τον Δείκτη Κινδύνων Κλιματικής Αλλαγής INFORM.

Σύμφωνα με το International SOS, ορισμένα από τα έθνη που είναι λιγότερο πιθανό να έχουν κλιματικούς κινδύνους περιλαμβάνουν τις Σκανδιναβικές χώρες (Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία), καθώς και μέρη όπως το Καζακστάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Νέα Ζηλανδία.

Για την κλιματική αλλαγή, το International SOS κατατάσσει τις ΗΠΑ ως χαμηλού κινδύνου—τη δεύτερη από τις πέντε κατηγορίες.

Όταν πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα κλιματικού κινδύνου, πολλές χώρες στη μέση της Αφρικής κατατάσσονται πολύ ψηλά, σύμφωνα με το International SOS, όπως το Μάλι, το Τσαντ, η Αιθιοπία και η Μοζαμβίκη. Σε άλλες χώρες, οι χώρες που ενδέχεται να έχουν υψηλούς κινδύνους από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής περιλαμβάνουν τις Φιλιππίνες, την Παπούα Νέα Γουινέα και την Ινδία.

Κίνδυνοι ψυχικής υγείας

Η International SOS κατατάσσει επίσης τις χώρες με βάση τους κινδύνους ψυχικής υγείας, εξετάζοντας το ποσοστό του πληθυσμού με προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η διπολική διαταραχή, οι διατροφικές διαταραχές και η σχιζοφρένεια. Αυτές οι εκτιμήσεις χρησιμοποιούν δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το Institute for Health Metrics and Evaluation.

Το Βιετνάμ αναφέρεται ως η χώρα με τις λιγότερες πιθανότητες να έχει κινδύνους ψυχικής υγείας.

Παράλληλα, κατατάσσει τις ΗΠΑ στην υψηλότερη πλευρά για θέματα ψυχικής υγείας—περιλαμβάνεται στο τέταρτο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου από πέντε κατηγορίες.

Τέλος, μερικές από τις χώρες υψηλότερου κινδύνου για θέματα ψυχικής υγείας περιλαμβάνουν την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και το Ιράν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας