“Τουλάχιστον 8 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις χάνονται πανελλαδικά” από τα οργανωμένα κάμπινγκ λόγω της “άγριας ελεύθερης κατασκήνωσης που βρίσκεται σε έξαρση”, όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κάμπινγκ και πρόεδρος της αντίστοιχης Ένωσης στη Χαλκιδική, Αντώνης Δεληδημητρίου.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”, ο κ. Δεληδημητρίου είπε ότι έγινε μια προσπάθεια να καταγραφούν τα αυτοκινούμενα και τροχόσπιτα που περνούν ακτοπλοϊκώς (από Μπάρι, Βενετία και Ανκόνα) στη χώρα μας μέσω των εισιτηρίων. “Σύμφωνα με όσα καταγράψαμε, χωρίς όμως να μπορούν αυτά τα στοιχεία να θεωρηθούν επίσημα, διαπιστώσαμε ότι περίπου 8 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις γίνονται εκτός κάμπινγκ. Σε αυτές δεν συνυπολογίζουμε εκείνες όσων έρχονται από τα Βαλκάνια, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να τους καταγράψουμε”.
“Η ελεύθερη κατασκήνωση βλάπτει την εικόνα της Ελλάδας και τον τουριστικό κλάδο, δημιουργούνται εστίες μόλυνσης από τα σκουπίδια και ενίοτε κίνδυνοι πυρκαγιάς” τονίζει ο κ. Δεληδημητρίου. Επιπλέον, όπως υπογραμμίζει, το κράτος χάνει σημαντικά έσοδα.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ένωσης, από τα στοιχεία που συνέλεξαν, διαπίστωσαν ότι “μπορεί, για παράδειγμα, ένα αυτοκινούμενο να έρθει στη χώρα μας μια συγκεκριμένη ημερομηνία, να μείνει 30 μέρες και από αυτές να περάσει μόνο τις 7 σε ένα οργανωμένο κάμπινγκ, προκειμένου να εφοδιαστεί με νερό, να βάλει πλυντήρια ή κάτι άλλο. Αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο διάστημα διανυκτερεύει εκτός κάμπινγκ”.
Στη Χαλκιδική, όπως ανέφερε ο κ. Δεληδημητρίου, είναι έντονο το φαινόμενο, όπως σε διάφορες τουριστικές περιοχές ανά την Ελλάδα.
“Το 90% των ελεύθερων κατασκηνωτών αφορά αλλοδαπούς τουρίστες, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επαρκούν, κατά τη γνώμη μου, για την αντιμετώπιση του φαινομένου” είπε ο κ. Δεληδημητρίου.
Αναφερόμενος ενδεικτικά στην περιοχή της Σιθωνίας, είπε ότι σε πανέμορφες περιοχές όπως το Καρύδι, οι Καβουρότρυπες και η Ακτή Καλογριάς, η κατάσταση δεν είναι ανθρώπινη από τα πολλά σκουπίδια και τη βρωμιά, ενώ πρόσθεσε ότι το Σαββατοκύριακο που προηγήθηκε, οι ελεύθεροι κατασκηνωτές στη Χαλκιδική ήταν κυρίως από Βαλκανικές χώρες.