Η Υπουργός Τουρισμού κα Κεφαλογιάννη πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, από τις 15 μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2024.
Στο πλαίσιο της επισκέψεώς της έγινε δεκτή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τον οποίο ενημέρωσε, με την ευκαιρία αυτή, για τις διεθνείς πρωτοβουλίες της Ελλάδας στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας σε σχέση με τον τουρισμό, δεδομένου του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και της σημαντικότατης διεθνούς δράσης του Παναγιωτάτου στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και για τις δράσεις του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ για την ανάπτυξη και προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού, στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει διεθνώς.
Επίσης, η Υπουργός παρέστη στην τελετή αγιασμού των νέων γραφείων, στα οποία μετεγκαταστάθηκε το Γραφείο του ΕΟΤ Κωνσταντινούπολης και βρίσκονται σε ανακαινισμένο κτίριο ομογενειακής ιδιοκτησίας, και συναντήθηκε με εκπροσώπους της ομογένειας της Πόλης, με τους οποίους συζήτησε τις δυνατότητες συμμετοχής και συμβολής τους στην ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος μεταξύ των δύο χωρών.
Τέλος, η κυρία Κεφαλογιάννη συναντήθηκε με τούρκους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, καθώς και με εκπροσώπους της Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Τουρκίας (TURSAB), με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις σχετικά με την περαιτέρω ανάπτυξη και προώθηση του διμερούς τουρισμού.
Ακολουθεί η δήλωση της Υπουργού Τουρισμού:
«Η επίσκεψη μου στην Κωνσταντινούπολη, έρχεται σε συνέχεια και της Κοινής Διακήρυξης για την προώθηση της συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στον τομέα του τουρισμού, που υπογράψαμε με τον Tούρκο ομόλογό μου κ. Μehmet Ersoy, στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα.
Αποτελεί μέρος μίας μεθοδικής, βήμα- βήμα προσέγγισης, με σκοπό την αναθέρμανση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας και στον τομέα του τουρισμού.
Σε αυτό θα συντελέσει βεβαίως και η Υπηρεσία του ΕΟΤ στην Κωνσταντινούπολη της οποίας τα νέα γραφεία εγκαινιάσαμε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας, και την οποία είχαμε ιδρύσει το 2014, προσφέροντας και τότε σημαντικό έργο σε μια δύσκολη εποχή.
Βεβαίως εξαιρετικά σημαντική σε αυτή την προσπάθεια θα είναι και η προώθηση της έκδοσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων από τα visa centers, με την λειτουργία των οποίων είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι.
Η συνάντησή μας με τους εκπροσώπους της Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Τουρκίας κινήθηκε επίσης σε πλαίσιο συνεργασίας και αλληλοκατανόησης.
Είμαι αισιόδοξη ότι σύντομα, θα δούμε τα πρώτα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών, με την αύξηση των τουριστικών ροών από την γείτονα χώρα, και με στόχο να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα επίπεδα προ της πανδημίας.
Πάντα όμως ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη γίνεται με το μυαλό και την καρδιά στην ελληνική ομογένεια και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Γνωρίζοντας και το ενδιαφέρον του για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, ενημέρωσα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στο Φανάρι τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για τη στρατηγική μας για τον τουρισμό, που βασίζεται στη βιωσιμότητα, την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, και τον σεβασμό στο μέτρο και την ισορροπία».